FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRICS osniva fond za suzbijanje tečajnih oscilacija

Autor: mpuk
SANKT PETERBURG, 5. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Skupina vodećih gospodarstava u nastajanju BRICS formirat će 100 milijardi dolara vrijedan fond čija će zadaća biti stabilizacija deviznih tržišta s obzirom na snažne oscilacije tečajeva koje uzrokuje najava ukidanja američkih monetarnih poticaja, objavile su u četvrtak Kina i Rusija.

"Inicijativa da se uspostavi BRICS-ov fond deviznih rezervi u zaključnoj je fazi", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u pozdravnom govoru na početku summita 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 u Sankt Peterburgu.

"Dogovoren je obujam kapitala od 100 milijardi dolara", dodao je Putin.

Prema prvotnoj zamisli vrijednost fonda trebala je iznositi 240 milijardi dolara. Zemlje iz skupine BRICS trebale su formirati fond čija bi sredstva bila na raspolaganju zemljama s problemima u bilanci plaćanja. Predloženo je i formiranje kreditne linije po uzoru na one Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), radi osiguranja od vanjskih šokova.

Na aktualnom odvojenom sastanku u okviru okupljanja u Sankt Peterburgu Kina se obvezala uplatiti u fond 41 milijardu dolara, Brazil, Indija i Rusija po 18 milijardi a Južnoafrička Republika pet milijardi.

Prije današnjeg Putinova govora pomoćnik kineskog ministra financija Zhu Guangyao i zamjenik ruskog ministra financija Sergej Storčak kazali su da detalji još moraju biti dogovoreni, signalizirajući da - ako se izuzme objava - pravi rad na fondu tek predstoji.

"Zamolili smo da se ne potiču nepotrebna očekivanja", kazao je Storčak za Reuters. "Politički gledano, zemlje su spremne, tehnički - nisu", pojasnio je.

Zahvaljujući blagoj monetarnoj politici američke središnje banke i snažnom priljevu inozemnog kapitala vodeća gospodarstva u nastajanju Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika bilježila su snažan uzlet u proteklom desetljeću da bi u svibnju guverner američkog Feda Ben Bernanke označio kraj takve politike, najavljujući postupno zatvaranje dolarske pipe.

Njegova je najava potaknula povlačenje kapitala iz tržišta u nastajanju, čije su valute počele naglo slabiti prema američkom dolaru. Najveći je financijski šok doživjela Indija čija je valuta rupija od početka ove godine oslabila oko 20 posto prema dolaru.

Prošlog petka Indija je zatražila koordiniranu intervenciju na offshore deviznim tržištima ali njezina inicijativa nije naišla na oduševljenje među ostalim članicama skupine BRICS.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je ovog tjedna u pripremnim bilješkama za sastanak G20 da su gospodarstva u nastajanju posebno ranjiva na moguće smanjenje američkih monetarnih poticaja. Stoga su preporučili da njihovi čelnici budu spremni nositi se s pojačanom financijskom nestabilnošću.

"Dužnosnici bi trebali dopustiti da valutni tečajevi reagiraju na promjene temeljnih pokazatelja ali će možda morati uspostaviti instrumente zaštite od rizika nekontroliranih prilagodbi, uključujući i intervenciju, kako bi se prigušile prekomjerne oscilacije", zabilježili su u MMF-u.

BRICS je dogovorio i osnivanje zajedničke razvojne banke s kapitalom do 50 milijardi dolara. I ta je inicijativa još daleko od realizacije zbog nesuglasica oko raspodjele tereta financiranja i sjedišta.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙