FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi podaci iz maloprodaje blago pritisnuli tečaj dolara

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 13. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima blago oslabio prema euru i jenu nakon što su razočarali novi podaci o trgovini na malo, sugerirajući da je rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporio u trećem tromjesečju.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,07 posto, na 1,3306 dolara. Dolar je i prema jenu bio na sličnom postotnom gubitku i njime se trgovalo po 99,47 jena.

Promet od trgovine na malo prošlog je mjeseca porastao 0,2 posto, objavilo je u petak američko ministarstvo trgovine. Rast je slabiji od 0,4 posto, koliko su u prosjeku očekivali analitičari.

Dolar je tijekom prijepodneva bio u blagom plusu prema drugim vodećim stranim valutama pod utjecajem napisa u japanskom tisku o izboru budućeg čelnika Feda. Japanski poslovni dnevni list Nikkei objavio da se očekuje da će Bijela kuća objaviti odluku o imenovanju Lawrenca Summersa kandidatom za čelnika Feda na sastanku idući tjedan.

Tog bivšeg ministra financija smatra se manje sklonim snižavanju kamatnih stopa od Janet Yellen, također kandidatkinje za vodeću dužnost u Fedu. Mandat sadašnjeg čelnika Bena Bernankea istječe u siječnju iduće godine.

Iako pojedini trgovci sumnjaju u vjerodostojnost izvora, navedeni napisi dodatno su poduprli dolar i prinose na američke državne obveznice.

"Dolar će ojačati u srednjem roku neovisno o tome hoće li u guvernersku stolicu zasjesti Summers ili Yellen", kazao je Ken Dickson, direktor valutnih ulaganja u tvrtki Standard Life Investments. "Treba reći i da tržišta vjeruju da bi izbor Summersa povoljnije utjecao na dolar".

Fokus se sada preusmjerava redovnom mjesečnom sastanku Feda. Nakon prošlotjednog slabijeg od očekivanog podatka s američkog tržišta rada, mnogi trgovci i analitičari očekuju da će središnja banka objaviti smanjenje programa kupovina obveznica, "teškog" 85 milijardi dolara mjesečno, za skromnih 10 milijardi dolara.

"Očekuje se da će Fed idući tjedan smanjiti poticaje, no iznos za koji bi ih mogli smanjiti, sve je manji, i to pritišće dolar", kazao je valutni analitičar Commerzbanka Lutz Karpowitz.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙