FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao nakon ohrabrujućeg ZEW indeksa; dolar slabi pred Fed

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 17. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas blago ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uslijed boljih od očekivanih pokazatelja gospodarske klime u Njemačkoj.

Jedinstvena europska valuta ojačala je tako 0,2 posto i njome se trgovalo po 1,3360 dolara. Time se ponovo približila 1,3385 dolara, najvišoj razini od druge polovine kolovoza na koju se popela u ponedjeljak.

Dolar je prema jenu bio na manjem dobitku, ojačavši 0,1 posto, na 99,1 jen.

U fokusu ulagača bio je najnoviji ohrabrujući pokazatelj uglednog njemačkog ekonomskog instituta ZEW koji svjedoči o značajno poboljšanoj gospodarskoj klimi u Njemačkoj. U rujnu je tako zabilježeno najpovoljnije ozračje u najvećem europskom gospodarstvu od travnja 2010. godine.

Veće dobitke eura donekle ipak priječi oprez ulagača pred današnji početak sastanka Feda. Ekonomisti iz najnovije Reutersove ankete prognoziraju da će Fedove mjesečne kupovine obveznica biti smanjene za relativno skromnih 10 milijardi dolara.

"Nešto veća otpornost eura proizlazi iz indeksa ZEW i neizvjesnosti oko ishoda dvodnevnog sastanka Feda", kazao je Omer Esiner, glavni tržišni analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu.

Dolar je u ponedjeljak oslabio nakon što se bivši ministar financija Lawrence Summers povukao iz utrke za guvernersko mjesto u Fedu, čime su smanjeni izgledi za brzim smanjenjem monetarnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙