FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je danas da će se radničke mirovine nastaviti usklađivati i iduće godine, a on se zalaže da to bude prema formuli 70:30, u kojoj je jedan parametar porast plaća, a drugi porast troškova života. Riječ je o rotirajućoj formuli, a 70 posto će se odnositi na povoljniji parametar, ovisno jesu li u proteklom razdoblju više rasli troškovi života ili plaće, izjavio je Mrsić novinarima uoči okruglog stola o radnom zakonodavstvu i gospodarstvu, održanom danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

ZAGREB - U središnjici HDZ-a danas se, po prvi put nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s HSS-om, sastala koordinacija svih stranaka okupljenih oko HDZ-a nakon koje je predsjednik te stranke Tomislav Karamarko kazao kako je riječ o koaliciji stranaka narodnjačke i demokršćanske provenijencije koja je "danas postala realna snaga i zajednica stranaka koje imaju isti cilj". Objasnio je da je stvaranje koalicije potaknula loša gospodarska situacija, ali i "to što se u svjetonazorskom smislu javljaju čudne pojave".

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predao je danas svoju kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a rekavši kako ima viziju i organizacijske sposobnosti, te da može ujediniti gradsku organizaciju stranke. Trebamo pridobiti povjerenje građana Hrvatske i Zagreba. Iza mene je tim, članovi stranke koji žele promjene i da prestanu podjele, da radimo na dobrobit građana Zagreba, da vratimo povjerenje i pobijedimo na izborima za Skupštinu Grada Zagreba i gradonačelnika, izjavio je Mrsić novinarima u prostorijama Gradske izborne komisije SDP-a.

ZAGREB - Moja je namjera da postanem gradonačelnik Zagreba, poručio je danas SDP-ovac Gordan Maras, podnoseći kandidaturu za predsjednika SDP-ove zagrebačke Gradske organizacije, ističući kako je ta kandidatura 'de facto' i njegova kandidatura za gradonačelnika na lokalnim izborima 2017. godine.

Maras, ministar poduzetništva i obrta, je u sjedištu zagrebačkog SDP-a kazao kako u kampanju za šefa zagrebačkog SDP-a ulazi pod sloganom "Zajedno smo Zagreb", odnosno s porukom da svi u SDP-u i svi građani Zagreba trebaju zajedno raditi na zajedničkom cilju - bolji Zagreb 2017. godine.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mijenjaju se i migracijski trendovi, a iako je do sada glavni migracijski trend bio iseljavanje stanovništva, ulazak Hrvatske u EU značit će i povećani broj useljenika, pa je tim povodom danas predstavljen Akcijski plan za uklanjanje prepreka u ostvarivanju pojedinih prava u području integracije stranaca u hrvatsko društvo za razdoblje od 2013. do 2015.

RIJEKA - HDZ-ov vijećnik u riječkom Gradskom vijeću Hrvoje Burić danas je optužio gradske vlasti, a posebno gradonačelnika Vojka Obersnela za netransparentno trošenje gradskog novca, istaknuvši da ni nakon višekratnih zahtjeva za dostavu specifikacija nekih troškova nije dobio primjereni odgovor. "Razvidno je da gradonačelnik namjerno ne želi dostaviti specifikaciju računa", poručio je Burić na konferenciji za novinare.

RIJEKA - Stranka Akcija mladih poručila je danas kako Zakon o zaštiti zraka ne dopušta da se novi industrijski pogoni grade na područjima s lošom kvalitetom zraka te se zato protivi novome županijskom prostornom planu koji predviđa novu koksaru kod Rijeke. Predsjednik riječkog ogranka Akcije mladih Bojan Kurelić je podsjetio kako je na području Urinja i Kostrene, istočno od Rijeke, zrak najniže kvalitete te su na nekoliko mjernih postaja često izmjerene prekoračene granične vrijednosti štetnih spojeva u zraku.

ZAGREB - Autohtona Hrvatska stanka prava (AHSP) i Udruga za zaštitu ljudskih prava Pravednik danas su ispred Banskih dvora održale prosvjedni skup, tražeći puštanje iz pritvora dopredsjednika te udruge Marka Franciškovića, pritvorenog zbog sumnje da je na društvenoj mreži prijetio ministru unutarnjih poslova Rajku Ostojiću. Francišković je pritvoren 3. kolovoza jer je na svom Facebook profilu, kako su tvrdili u policiji, prijetio ministru Ostojiću.

RIJEKA - U sjedištu Primorsko-goranske županije (PGŽ) u Rijeci danas je svečano obilježena 70. godišnjica sjedinjenja Istre s Hrvatskom. Ta je obljetnica u županijskom sjedištu obilježena na prijedlog akademika Petra Strčića iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a, prisjećanjem na 13. rujna 1943. kada je Narodnooslobodilački odbor Istre u Pazinu donio povijesne odluke o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) i Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske sukobili su se danas zbog priopćenja u kojem je sindikat optužio jednog člana SDP-a zaposlenog u DUZS-u da je na poslu prikupljao potpise za svoju kandidaturu na stranačkim izborima. Prvo je sindikat u priopćenju koje potpisuje njegov glavni tajnik Siniša Kuhar ustvrdio da je jedan od potencijalnih kandidata za člana zagrebačkog Gradskog odbora SDP-a Negoslav Eškinja potpise za svoju kandidaturu prikupljao među svojim kolegama na poslu, državnim službenicima zaposlenim u DUZS-u.

ZAGREB - Hrvatska zaklada za znanost i tvrtka AbbVie potpisale su danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Ugovor o donaciji koji će omogućiti otvaranje natječaja za financiranje jednogodišnjega projekta mladog znanstvenika s područja farmacije. Ovaj je ugovor početak dobre suradnje u korist istraživanja i znanosti, naglasio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

VINKOVCI - Na prostorima Teniskog kluba Vinkovci danas je u sklopu 48. Vinkovačkih jeseni otvoren 11. Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva, na kojemu se proizvodima i uslugama predstavlja stotinjak izlagača iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Otvarajući sajam, vinkovački gradonačelnik Mlade Karlić zahvalio je svim izlagačima koji su i u ova "teška gospodarstva vremena smogli snage predstaviti se svojim proizvodima" i time obogatiti Vinkovačke jeseni, čiji bi mozaik bez gospodarskog dijela bio nepotpun.

PAZIN - Svečanom sjednicom gradskog vijeća grada Pazina danas je obilježena 70. obljetnica pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom kao i spomen na događaje iz rujna 1943. godine, kada je narod Istre nakon 25 godina talijanske okupacije izborio nacionalno oslobođenje. "Antifašizam je bio i ostao dio istarskog identiteta jer antifašizam u Istri nema alternative i postao je istarski način života i temelj za nastavak i odabir jednoga ispravnog istarskog puta koji gradi mostove suradnje", poručio je istarski župan Valter Flego.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je danas da sindikati neće pristati na loša rješenja u izmjenama Zakona o radu (ZOR) već će, a ako Hrvatski sabor usvoji izmjene koje predlaže ministar rada Mirando Mrsić , "pregovore voditi na ulici".

SOTIN - U vukovarskom prigradskom naselju Sotin danas je predstavljeno idejno rješenje za spomen obilježje u znak sjećanja na 67 ubijenih i nestalih Sotinjana početkom Domovinskoga rata 1991. godine. Prema zamisli autora, Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića iz Zagreba, spomen obilježje bit će smješteno u parku na Trgu sotinskih žrtava.

ZAGREB - Na zagrebački Županijski sud stigla je nova, šesta po redu, optužnica protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojega se u ovom slučaju tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna, potičući tadašnjeg predsjednika uprave Ivana Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene. Glasnogovornik suda Krešimir Dečić potvrdio je Hini da je zaprimljena optužnica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koju bi sudac istrage uskoro trebao dostaviti na odgovor Sanaderovoj obrani.

ZAGREB - Odvjetnici bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i ostalih optuženika za malverzacije kojima je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna žaliti će se Vrhovnom sudu jer Županijski sud iz spisa nije izdvojio dokaze za koje obrana smatra da nisu zakoniti. "Sud je odbio naše prijedloge o izdvajanju nezakonitih dokaza. Čekamo pismeni otpravak te odluke i idemo na Vrhovni sud", kazala je Hini odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

ZADAR - U izravnom sudaru automobila i autobusa jutros je kod Pakoštana poginula 50-godišnja Slovenka, suvozačica u "škodi" slovenskih oznaka, izvijestila je zadarska policija. Nesreća se oko 10 sati dogodila na Jadranskoj magistrali D8, u blizini turističkog naselja Crvena luka kod Pakoštana.

ZAGREB - Francuski direktor fotografije Thierry Arbogast, proslavljen po radu s Lucom Bessonom, snimat će novi film Dejana Aćimovića "Anka", što je adaptacija romana za djecu "Anka Brazilijanka" Mate Lovraka, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). HAVC, koji je sufinancirao razvoj Aćimovićeva projekta i scenarija, prenosi da je Arbogast ovih dana posjetio Hrvatsku kako bi obišao lokacije za snimanje tog pustolovnog filma za djecu.

ZAGREB - Da glazba koju slušamo u kasnoj adolescenciji i ranoj odrasloj dobi imaju najveći utjecaj na naše živote psihološka istraživanja već su pokazala, no posljednje istraživanje Sveučilišta u Cornellu otkrilo je da se ljudi trajno vežu i uz glazbu koju su čuli dok su još bili djeca.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙