FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović, vezano uz situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, ponovio je važnost postizanja konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama, jer, upozorava, ta bi nam se tema u suprotnom mogla vratiti u puno težem obliku, budući da šovinizam nije zamro ni u Hrvatskoj ni u susjednim zemljama. "Ideja mi je otvoriti raspravu u hrvatskom društvu prema fundamentalnom pitanju o pravima nacionalnih manjina i prema zajedništvu koje mora polaziti od toga da poštujemo jedni druge", istaknuo je sinoć predsjednik Josipović u ašnjoj emisiji HTV-a Nulta točka, govoreći o mogućem dogovoru oko situacije u Vukovaru. Svoju ideju, kaže, želi podijeliti sa svim relevantnim čimbenicima - Vladom, oporbom, braniteljskim udrugama, Vukovarcima, manjinskim organizacijama i političkim strankama kako bi se "otvorio put prema jednom obnovljenom, novom konsenzusu o tom prevažnom pitanju", koje je, kaže, puno više od "primjene ćiriličnog pisma i srpskoga jezika". Smatra i da ne treba sada skidati postavljene ploče s natpisima, ali, ističe, kroz razgovor treba doći do rješenja kako nitko iz postojeće situacije ne bi izašao ponižen, poražen ili uvrijeđen. Ako ne osvjestimo svoj odnos prema toj temi, Josipović upozorava na opasnost da nam se, kaže, ona vrati u nekom težem obliku. "Gledajući u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, taj duh isključivosti i šovinizma nije zamro", upozorio je, a svoju tezu potkrijepio "natpisima na nogometnoj utakmici koja se nedavno između Hrvatske i Srbije igrala u Beogradu". Situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, po njegovu je mišljenju, uzrokovala "kritična masa frustracije koja je dovela do otpora provođenju zakona", te stoga, kaže, treba obnoviti pozitivne političke procese.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovaru zatražio je jučer ostavku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića jer smatra da je trebao napustiti beogradski stadion nakon što je zapaljena hrvatska zastava tijekom nogometne utakmice između Srbije i Hrvatske, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo. "Morao je znati, netko mu je morao dojaviti, a on je morao demonstrativno otići te oštrim priopćenjem zatražiti ispriku, očitovanje, kažnjavanje počinitelja te kažnjavanje Srpskog nogometnog saveza od strane UEFE. Nije to učinio", navodi se te ocjenjuje da je ministar Jovanović "osramotio" Hrvatsku. Iz Stožera također ocjenjuju kako se u skladu s "vladajućima ponašaju i njihovi mediji" koji "najgrublji srpski šovinizam, vandalizam i fašizam nazvao tek 'uobičajenim srpskim folklorom'".

ZAGREB - Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) opovrgnula je sinoć da je sudjelovala u donošenju Statuta grada Vukovara temeljem kojega se srpskoj manjini u Gradu heroju daje mogućnost uvođenja dvojezičnosti. U vrijeme donošenja navedenog Statuta grada Vukovara HSP AS nije postojao, jer je tek četiri mjeseca nakon te sjednice upisan u registar političkih stranaka pri Ministarstvu uprave, ističe stranka u priopćenju. Zbog niza izrečenih neistina, kojima se tu stranku povezuje s donošenjem Statuta Vukovara, HSP AS ističe da će pravnim putem zatražiti zadovoljštinu od aktera "orkestriranog obmanjivanja hrvatske javnosti". Za opetovano iznošenje politikantskih konstrukcija, neistina i laži posebno prozivaju aktualnog premijera Zorana Milanovića, ministra uprave Arsena Bauka i gradonačelnika Vukovara Željka Sabu.

VINKOVCI - Izložba "Vinkovačke jeseni-kako je sve počelo" otvorena je sinoć u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u povodu "48. vinkovačkih jeseni", koje se održavaju od 6. do 15. rujna pod geslom "To smo što jesmo". Izložbom, koju su priredili Mirela Baličević i Stjepan Prutki, obuhvaćeno je vremensko razdoblje od 1966., kada su održane prve "Vinkovačke jeseni", do 1970. godine. Osim arhivske građe, koju čine dopisi, okružnice, letci, plakati i pozivi za sudjelovanje na "Vinkovačkim jesenima", na izložbi se mogu vidjeti i pisma poznatih glumaca, akademika i književnika, koji su svojim prisustvom bili dijelom prvih Jeseni, poput glumaca Krešimira Zidarića, Rade Šerbedžije, Ive Ficija, književnika Ivana Kušana, Dobriše Cesarića, Ćamila Sijarića, te Dragutina Tadijanovića, kao i fotografije iz privatnih zbirki, novinski članci s prvih "Vinkovačkih jeseni".

DUBROVNIK - Dubrovački gitarski trio održao je sinoć u atriju Kneževa dvora slavljenički koncert u sklopu glazbenog festivala "Dubrovnik u pozno ljeto". Članovi Dubrovačkog gitarskog trija, gitaristi Ante Skaramuca, Frano Matušić i Maroje Brčić tim su koncertom obilježili 20 godina zajedničkog umjetničkog rada. Dubrovački gitarski trio utemeljen je 1992. godine i ubrzo započinju s koncertnom djelatnošću u Hrvatskoj gdje nastupaju na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Osorskim glazbenim večerima, Varaždinskim baroknim večerima. Nastupaju, među ostalim, i na brojnim gostovanja u Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Švedskoj, Rusiji, Mađarskoj, Latviji, Francuskoj i SAD-u.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙