FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 1. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

SISAK - U povodu Dana branitelja grada Siska u prigradskom naselju Budaševo danas je svečano otkriven spomenik hrvatskim braniteljima. "Budaševo je potvrda da u obrani zemlje nema velikih i malih mjesta, jer su u Domovinskom ratu sva podnijela jednako veliku žrtvu. Vjerujem da će uz ovaj spomenik mladi učiti hrvatsku povijest. Braniteljima upućujem poruku da ne dozvole nikakve podjele među sobom, bez obzira koja je politička opcija na vlasti", rekao je tom prigodom ministar branitelja Predrag Matić. Nazočne je pozdravila i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, nakon čega su spomenik otkrili Domagoj, sin poginulog branitelja Marijana Šokčevića i Igor, sin pogunulog Karla Njokoša. Uz spomenik su položeni vijenci i zapaljene svijeće Ministarstva branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, te brojnih braniteljskih udruga i članova obitelji poginulih. U župnoj crkvi u Budaševu, župnik Krešimir Bulić služio je misu zadušnicu za poginule branitelja.

ZAGREB - Udruga hrvatskih pacijenata danas je priopćila kako poštuje i podržava pravo na štrajk zdravstvenih djelatnika u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu, ali i traži od njih da istodobno ne ugroze prava oboljelih na liječenje posebno onih koji su preglede zakazali u određenim terminima i čekaju mjesecima na pregled. "Molimo sve zdravstvene djelatnike koji idu u štrajk da u borbi za svoja prava ne ugroze prava nas oboljelih na liječenje", navodi se u pismu iz Udruge hrvatskih pacijenata koje je potpisao predsjednik te udruge Marijo Drlje. Izrazio je bojazan da će se u radne dane pružati samo zdravstvene usluge koje se pružaju nedjeljom i upitao znači li to da će se odgađati operacije, pregledi za dijagnostiku i slično na koje se čekalo i nekoliko mjeseci. Drlje je poručio da sustav solidarnog javnog zdravstva mora funkcionirati te da za to drži odgovornim ministra zdravlja Rajka Ostojića.

PULA - Mali zrakoplov, hrvatskih registarskih oznaka srušio se u more sto metara od lučice Pomer kod Medulina u nedjelju oko 15.12 sati, a prema prvim informacijama u nesreći su poginula dvojica muškaraca. Razlozi pada još su nepoznati, a iz Policijske uprave Istarske javljaju da je u tijeku opsežna istraga u kojoj sudjeluju djelatnici Pomorske policije, ronioci, Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za zaštitu i spašavanje. Po prvim podacima pulske Lučke kapetanije, zrakoplov se po udarcu u površinu mora raspao. Komadi aviona potonuli su na 6 metara dubine. Putnicima iz zrakoplova navodno su pokušali pomoći ljudi s okolnih brodica, odnosno spasiti ih iz smrskanog aviona, no bezuspješno.

ZADAR - U ime obitelji Zvonka Bušića ispred obiteljske kuće u Rovanjskoj novinarima se obratio njegov i obiteljski prijatelj Dražen Budiša. "Zvonko je napisao dva oproštajna pisma, supruzi, rodbini, prijateljima i Hrvatima u kojima ih moli za oprost zbog onoga što je jutros učinio, jer više nije mogao izdržati. Zaklinje nas da se nastavimo boriti za hrvatstvo i za Hrvatsku i traži oprost zbog svog čina. Na jednom mjestu u pismu kaže da više nije mogao živjeti u Platonovoj pećini. Izgleda da je bilo lakše sanjati slobodnu Hrvatsku uz sve nevolje nego izdržavati hrvatsku zbilju", rekao je Budiša koji je istaknuo da je Bušić bio "jako dobar čovjek". Rekao je da je Bušić samoubojstvo počinio jutros, nakon što se vratio iz Udbine, gdje je kao "jedan od najvećih hrvatskih mučenika" bio na misi u povodu Dana hrvatskih mučenika.

VUKOVAR - Pobjednicima 7. Vukovar film festivala - festivala podunavskih zemalja proglašeni su rumunjski dugometražni film "Poza djeteta", azerbajdžansko-njemački kratkometražni film "Ljuljačka za grobara" i hrvatski dokumentarni film "U braku sa Švicarcem". Tijekom festivala od 28. kolovoza prikazano je ukupno 87 filmova na osam lokacija te održano pet filmskih radionica. U službenoj festivalskoj konkurenciji prikazan je 31 film, a najbolje je izabrao stručni žiri u kojemu su bili urednik HTV-a Đelo Hadžiselimović, srbijanski glumac Miki Manojlović i slovenski novinar i publicist Branko Šomen. Nagrada Zlatni šlep za najbolji dugometražni film i otkup prava za hrvatsku distribuciju, pripalsi su filmu "Poza djeteta" rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera, "teškoj, mračnoj i tužnoj priči iz života dviju obitelji čiji se životi isprepliću nakon tragične prometne nesreće". Nagrada Zlatni šlep za kratki igrani film te novčana nagrada od 500 eura pripala je filmu "Ljuljačka za grobara" azerbajdžanskog redatelja Elmara Imanova, snimljenom u njemačkoj produkciji. Zlatni šlep za dokumentarni film i novčana nagrada od 1.000 eura pripala je hrvatskom filmu "U braku sa Švicarcem" redatelja Arsena Oremovića. Žiri je ocijenio da je film "istodobno dramatičan dokument istine i potresna slika sudbine cijelih obitelji". Nagradu Krsto Papić koja se od ove godine dodjeljuje za poseban, pojedinačni doprinos svim kategorijama u hrvatskom filmu dobio je Goran Navojec za ulogu u filmu "Visoka modna napetost" redatelja Filipa Šovagovića.

ZAGREB - Izložbu "S Caravaggiom u Europu/Večera u Emausu iz Pinakoteke Brera u Zagrebu" vidjelo je više od 25.000 posjetitelja Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu od 5. lipnja do 31. kolovoza. Jučer, zadnjeg dana izložbe, Muzej je posjetilo 1.846 posjetitelja, a remek djelo baroknog slikarstva mogli su vidjeti sve do ponoći. Iz Muzeja za umjetnost i obrt navode kako su pred konac izložbe i sezone godišnjih odmora radno vrijeme produžili do 21 sat pa su tako na početku prošlog tjedna registrirali 20-tisućitog posjetitelja. Iznimnoj posjećenosti izložbe pridonijela su brojna popratna događanja: kreativne pedagoške radionice, predavanja, cjelovečernji igrani film "Caravaggio" i barokne skladbe Ansambla Antiphonus pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija. Posudba Caravaggiova remek djela, osiguranog na 60 milijuna eura, bio je dar Talijanske Republike obilježavanju pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju.

RIJEKA - Tradicionalna manifestacija Učkarski sajam održala se sedmu godinu za redom na prijevoju Poklon na planini Učki. Sajam na 900 metara nadmorske visine održava se s ciljem očuvanja narodnih običaja ovog kraja kroz predstavljanje jela, rukotvorina, glazbala te domaćih životinja. Tako je 40-tak izlagača predstavilo med, sireve, suhomesnate proizvode, džemove i druge proizvode od voća i pripravke od ljekovitog bilja. U toru su autohtone pasmine domaćih životinja poput goveda boškarina i koza. Sajam privlači tisuće posjetitelja, a organizator je Javna ustanova Park prirode Učka.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙