FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 12. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedloge zakona o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji, kojima želi pojednostavniti administrativne korake što prethode gradnji, te potaknuti investicije u građevinskom sektoru. Premijer Zoran Milanović smatra da će novi zakoni ukloniti prepreke investiranju i gradnji, uz zadržavanje reda i podizanje opće konkurentnosti Hrvatske za ulaganja. Po riječima ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš, osnovne novosti koje donose novi zakoni su javnost odlučivanja, transparentnost i jednostavnost sustava, jačanje odgovornosti i brže donošenje odluka. Što se tiče Zakona o gradnji, uvodi se jedna dozvola - građevinska - i ona će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. Građevinske dozvole izdavat će se bez regulirane komunalne i vodne naknade, ali će investitor osam dana prije početka gradnje morati dokazati da je riješio to pitanje. Građevinska dozvola bi vrijedila tri godine, odnosno u tome roku morat će biti započeta gradnja. Pojednostavit će se i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te smanjiti dokumentacija potrebna za njihovo izdavanje, a time i ukupni troškovi izdavanja tih dozvola, navela je ministrica. Vlasnicima novih objekata, pak, nameće se obveza uređenja fasade i okoliša u razdoblju od pet godina za obiteljske kuće do 10 godina za velike zgrade. Uvodi se o tolerancija na projektirane dimenzije objekata za koje je izdana građevinska dozvola od tri posto.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je danas da je više investitora zainteresirano za koncesiju za osječku zračnu luku te ocijenio da bi to dugoročno značilo spas za tu zračnu luku. Mnistar Hajdaš-Dončić novinarima je nakon sjednice Vlade rekao kako je osječka zračna luka prije 30-ak dana potpisala ugovor za studiju koja je temelj za koncesiju i trebala bi biti gotova u prvom tjednu prosinca. Nakon toga kreće natječaj, vjerojatno u dva kruga, slično zagrebačkoj zračnoj luci, za koncesioniranje potencijalnog cargo ili teretnog središta (hub) u Osijeku, rekao je ministar. Potvrdio je i da je o koncesiji osječke zračne luke razgovarao s potencijalnim investitorom iz Indonezije, tvrtkom Global Putra, kazavši da je riječ o "vrlo jakom globalnom, logističkom, poslovnom igraču na tržištu kojem su, osim zračne luke u Osijeku, interesantne i luke Rijeka i Ploče.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas izaslanstva indonezijske tvrtke Global Putra International Group, na čelu sa Sumadi Kusumom, te hrvatske tvrtke Orbico, koji su ga upoznali sa svojom poslovnom suradnjom te mogućnostima širenja gospodarske suradnje između Hrvatske i Indonezije. Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, te dvije tvrtke, koje se primarno bave distribucijom roba, žele uspostaviti važan put roba iz Indonezije i Kine u Europu i u suprotnom smjeru u čemu bi važnu ulogu imale hrvatske luke Ploče i Rijeka, a u budućnosti možda i Zračna luka u Osijeku, budući da je indonezijska tvrtka iskazala interes za koncesijom nad tom zračnom lukom. Predsjednik Josipović je izrazio zadovoljstvo što je indonezijska tvrtka prepoznala poslovne mogućnosti koje se nude u Hrvatskoj, a posebno otvaranjem kanala za plasiranje hrvatskih proizvoda na velika tržišta Indonezije i Kine, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ocijenio je danas prve učinke fiskalizacije "dobrim početkom", istaknuvši kako je pred Poreznom upravom još puno posla jer je nužno zainteresirati građane za to da za svaku uslugu traže račun. "Rezultati su dobri. Kad se krećete po gradu, ne vidim agresiju ni trgovaca ni ugostitelja. Dapače, neku simpatiju u komunikaciji mene s njima. Rekao bih da su svi polako shvatili da treba biti reda", rekao je Linić novinarima nakon sjednice Vlade, upitan je li zadovoljan učincima fiskalizacije. Po posljednjim podacima Porezne uprave, temeljem usporedbe PDV obrazaca za 2012. i 2013. godinu, u ovogodišnjem srpnju fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, prijavili su gotovo 65 posto veći promet u odnosu na prošlu godinu, a male tvrtke 34 posto veći. Linić je dodao da je potrebno građane zainteresirati za to da dobiju račun te da je evidentno da će se u to puno morati ulagati. U tom trenutku će se ograničiti djelovanje sive ekonomije, ustvrdio je.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Nadzornom odboru društva Borovo predložila opoziv predsjednika Uprave Hrvoja Merkija, na osobni zahtjev, te izbor novog predsjednika Gordana Kolundžića i članova Miroslava Jocića i Slavka Marjančevića. Vlada je donijela i rješenje o razrješenju dosadašnjeg člana Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josipa Boraka te ga imenovala novim predsjednikom Upravnog odbora Centra.

ZAGREB - Tijekom ovogodišnjeg srpnja u Hrvatskoj je izdano 467 odobrenja za građenje, što je za čak 33,9 posto manje u odnosu na broj odobrenja izdanih u srpnju prošle godine, dok je broj odobrenja za građenje izdanih u prvih sedam mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani smanjen za 29,6 posto, na 3.356. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost radova predviđena odobrenjima za građenje izdanima u srpnju ove godine iznosi 1,13 milijardi kuna. Statistički podaci za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da ukupna vrijednost radova predviđena izdanim odobrenjima iznosi 9,3 milijarde kuna. Odobrenjima za građenje izdanima u srpnju ove godine predviđena je gradnja ukupno 475 stanova ili 30,5 posto manje nego u sedmom mjesecu lani, dok taj broj za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 4.225 ili 29,1 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

ZAGREB - Vrijednost glavnih dioničkih indeksa danas je pala, Crobexa za 0,32 posto, na 1.825,53 boda, a Crobexa10 za 0,41 posto, na 1.032,23 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 10,2 milijuna kuna, a samo su dionice Končar Elektroindustrije i AD Plastika ostvarile promete iznad milijun kuna. Dionicama Končara ostvareno je 2,3 milijuna kuna prometa, a cijena im je pala za 0,28 posto, na 700,13 kuna. Dionicama AD Plastika cijena je pak porasla za 0,77 posto, na 123,95 kuna, uz promet od 1,6 milijuna kuna. Za 612,3 tisuće kuna protrgovano je dionica HT-a čija je cijena pala 0,45 posto, na 178,51 kunu. Povlaštena dionica Adris grupe, uz nepromijenjenu cijenu od 270 kuna, zabilježila je promet od 604,7 tisuća kuna. Cijena se nije mijenjala ni dionicama Valamar Adria Holdinga, ostala je 160 kuna, a prodano ih je za 598,9 tisuća kuna.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙