FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

JELSA - Premijer Zoran Milanović, koji je sudjelovao na proslavi Dana Općine i blagdana Velike Gospe u Jelsi na otoku Hvaru, u vezi prosvjeda seljaka u kontinentalnom dijelu zemlje ocijenio je kako ministri dobro rade svoj posao. Dodao je da suosjeća s ljudima koji se susreću s poteškoćama u poslovanju. Istaknuo je kako će se pomoći ono što se bude moglo, ali i naglasio da su se unaprijed znala pravila te se znalo koliki je proračun. Već ove, ali i slijedeće godine, otvara se 'europska omotnica' i poljoprivrednicima će biti bolje nego do sada, njihov status bit će sve bliži njihovim kolegama iz drugih zemalja EU-a, rekao je Milanović.

RIJEKA - Predstavnici Uprave i sindikata Dina Petrokemije zatražili su danas od primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine da pomognu u ubrzanju postupka predstečajne nagodbe te tvrtke i prodaje zemljišta na kojem bi se gradio LNG terminal, te iz tih sredstava isplatile zaostale plaće i omogućio nastavak proizvodnje. Nakon sastanka, održanog na zahtjev predstavnika Uprave i sindikata omišaljske tvrtke, Komadina je izjavio kako će učiniti sve što može apelirajući na HEP i Ministarstvo gospodarstva da ubrzaju odlučivanje u vezi provedbe predstečajne nagodbe i aranžmana sa zemljištem Dine vezanim uz LNG terminal. Novcem od prodaje tog zemljišta namirile bi se plaće, a to bi omogućilo nastavak proizvodnje ako se predstečajna nagodba riješi u roku od dva mjeseca, kazao je. Predsjednik Uprave Dina Petrokemije Fabio Giacometti izvijestio je da su danas predali dokumentaciju potrebnu za predstečajnu nagodbu te da bi u idućih 15 dana sud trebao odrediti datum prvog ročišta na kojem bi vjerovnici trebali potvrditi valjanost predstečajnog postupka. "Još uvijek imamo kapacitet da počnemo raditi u roku od 45 dana, ali se svakim odgađanjem ta mogućnost smanjuje pa bi odluke vezene uz prodaju zemljišta trebalo donijeti što prije", upozorio je navodeći kako da radnici nisu dobili 12 plaća.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u lipnju je u odnosu na svibanj bio nominalno i realno veći za 0,9 posto, dok je na godišnjoj razini nominalno povećan za 4,6 posto, a realno za 2,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u lipnju u odnosu na svibanj nominalno porastao u većini struka. U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 37,4 posto, promet je u lipnju u odnosu na svibanj nominalno povećan za 3,6 posto. U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 20 posto, promet je nominalno porastao za 6,4 posto. Tijekom lipnja, u odnosu na svibanj, postotno je najviše pala prodaja računalne opreme, knjiga, novina, igri i igračaka, cvijeća, sadnica, satova i nakita i to za 12,9 posto.

ZAGREB - Nagodbeno vijeće u postupku predstečajne nagodbe nad dužnikom Institutom IGH zakazalo je ročište za glasovanje o Izmijenjenom planu financijskog i operativnog restrukturiranja te tvrtke za 27. kolovoza, izvijestio je danas IGH putem Zagrebačke burze. Sastavni dio zaključka Nagodbenog vijeća o zakazivanu ročišta je tablica s povećim popisom vjerovnika koji imaju pravo glasa o Izmijenjenom planu financijskog i operativnog restrukturiranja Instituta IGH koji je objavljen na web stranicama Financijske agencije. Prema toj listi ukupno utvrđene tražbine vjerovnika prema Institutu IGH iznose 1,89 milijardi kuna, a iznos tražbina za koje vjerovnici imaju pravo glasa nakon izvršenog prijeboja iznosi 1,88 milijardi kuna. Vjerovnici mogu glasovati osobno na ročištu ili pisanim putem.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze danas su porasli, Crobex za 0,48 posto, na 1.835,60 bodova, a Crobex10 za 0,33 posto, na 1.031,41 bod. Redovni promet Burze iznosio je danas skromnih 5,8 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a imala promet veći od milijun kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je 1,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 0,52 posto, na 174,10 kuna. Porast cijene od 1,34 posto, na 123,20 kuna, imala je dionica AD Plastika uz promet od 409,9 tisuća kuna. Najveći porast cijene među trgovanijim dionicama zabilježila je danas dionica Diokija, za 7,01 posto, na 24,88 kuna, a ostvarila je promet od 333,6 tisuća kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙