FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prva procjena o padu realnog BDP-a u drugom tromjeseču za 0,7 posto na godišnjoj razini i sezonska prilagodba HNB-a pokazuju da je u drugom tromjesečju ostvaren vrlo blagi gospodarski rast u odnosu na prva tri mjeseca, a raspoloživi visokofrekventni pokazatelji upućuju da bi vrlo blagi rast mogao biti ostvaren i u trećem tromjesečju, ističe u priopćenju Hrvatske narodne banke s današnje sjednice Savjeta HNB-a. Savjet je razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama i financijskom poslovanju središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu, te izvješće o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine. Prva procjena godišnje stope promjene realnog BDP-a za drugo tromjesečje 2013. koju je objavio DZS (pad za 0,7 posto) i sezonska prilagodba HNB-a pokazuju da je u drugom tromjesečju ostvaren vrlo blagi gospodarski rast u odnosu na prva tri mjeseca, navode iz središnje banke. Takva kretanja prvenstveno su odraz rasta izvoza roba i usluga, pri čemu se ističu izvoz brodova, turističkih usluga te prehrambenih proizvoda na tržište Cefte (iz kojeg je Hrvatska istupila ulaskom u EU), čime se nastojala ublažiti primjena carinskih ograničenja uvedenih početkom srpnja. U istom je razdoblju ostvareno i snažno jednokratno povećanje uvoza, uglavnom zbog promjene trošarina i uvjeta međunarodne trgovine po ulasku Hrvatske u EU.

RIJEKA - Očekujemo da do 30. rujna, za kada je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe za Dina Petrokemiju, budu poznati uvjeti prodaje terena u Omišlju za LNG terminal, nakon čega bi se odredili uvjeti pokretanja proizvodnje, koja bi mogla početi do kraja godine, izjavio je danas predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti. Giacometti je rekao da traju procjena i dogovori o cijeni zemljišta, koje bi preuzeo Državni ured za upravljanje državnom imovinom, da se "približava kraju i priča s Diokijem" te da se stoga može očekivati sljedeća faza u rješavanju problema Dine. U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom danas su potvrdili da njihove stručne službe već rade procjenu vrijednosti zemljišta za LNG terminal. Tek kad ta procjena bude završena vidjet ćemo i odlučiti hoćemo li ići u kupnju tog zemljišta, kaže glasnogovornica tog ureda Ivana Ivanković. Giacometti kaže kako bi se novcem od prodaje zemljišta za LNG terminal pokrila dugovanja prema Hypo banci, koja ima založno pravo, i radnicima, te da bi se potom, do kraja godine, moglo očekivati pokretanje proizvodnje. Podsjetio je da je isplatu zaostalih plaća radnika Dine potrebno je ukupno oko 20 milijuna kuna.

CELJE/ZAGREB - Na danas otvorenom 46. Međunarodnom obrtničkom sajmu (MOS) u Celju svoje proizvode predstavlja i 42 hrvatska obrtnika, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore (HOK). Riječ je o 18. nastupu hrvatskih obrtnika na sajmu u Celju, a od 42 izlagača njih 18 nastupa po prvi puta. HOK sufinancira od 30 do 50 posto iznosa troškova izlaganja. Na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju, koji se održava do 17. rujna, predstavlja se 1.585 izlagača iz 34 zemlje.

ZAGREB - Redovni promet dionicama Zagrebačke burze iznosio je danas 8,06 milijuna kuna, a još je 2,2 milijuna kuna ostvareno blok prometom dionicama Plave lagune, dok su dionički indeksi trgovanje završili s padom vrijednosti. Crobex je pao za 0,12 posto, na 1.831,36 bodova, a Crobex10 za 0,01 posto, na 1.036,52 boda. Dionicama Vira u redovnom je trgovanju ostvareno 1,2 milijuna kuna prometa, a cijena im je pala za 0,17 posto, na 605 kuna. Promet od 824,4 tisuće kuna imala je dionica AD Plastika, čija je cijena porasla za 2,07 posto, na 123 kune. Povlaštenoj dionici Adris grupe cijena se nije mijenjala i ostala je na 270 kuna, a imala je promet od 797,3 tisuće kuna. Po prometu u redovnom trgovanju slijedi dionica porečke Plave lagune s 565 tisuća kuna, uz rast cijene za 7,99 posto, na 2.500 kuna. Po toj se cijeni dionicama porečke hotelsko-turističke tvrtke trgovalo i u blok tranakciji i tako je njome ostvareno 2,2 milijuna blok prometa. Visok rast cijene, za 8,76 posto, danas je imala dionica Diokija.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙