FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VARAŽDIN - Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Varaždinu kako apsolutno podržava uvođenje reda kada su u pitanju turistički djelatnici i ugostiteljski objekti, odnosno njihovo uredno ispunjavanje obveza prema državi i Poreznoj upravi. Apsolutno podržavam uvođenje reda jer se radi o manjini koja ne ispunjava svoje obveze, dok velika većina ugostitelja i turističkih djelatnika uredno izvršava svoje obveze i upravo se zbog te većine mora uvesti red, kazao je Lorencin odgovarajući na pitanja novinara za vrijeme posjeta Špancirfestu. Na upit je li ministar financija Slavko Linić "prestrog" u svojim odlukama da se ugostiteljski objekti koji uredno ne ispunjavaju svoje obveze zatvaraju u turističkoj sezoni, umjesto da ih se kazni većim novčanim kaznama, Lorencin je također kazao kako se ne želi miješati u rad Porezne uprave niti u resor ministra Linića. Ministar Lorencin danas je u Varaždinu održao i radni sastanak s predstavncima grada Varaždina i Varaždinske županije te turističkim djelatnicima, a razgovarao su o problematici kontinentalnog turizma te aktivnostima Ministarstva turizma kojima je cilj poboljšati stanje u kontinentalnom turizmu.

SPLIT- Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je izjavio kako su dijelovi ugovora o radu što ih je vodstvo Brodosplita ponudilo radnicima tog poduzeća nezakoniti, te je najavio kako će njegovo Ministarstvo predložiti da se sporni dijelovi usklade sa Zakonom radu (ZOR). "U sljedeći ponedjeljak će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dostaviti u Brodosplit poslodavcu i sindikatima svoje mišljenje s prijedlogom da se u tim ugovorima izmijene stavke koje nisu u skladu sa ZOR-om", rekao je Mrsić odgovarajući danas na pitanja novinara u Splitu. Ministar nije želio precizirati koje stavke ponuđenih ugovora o radu u Brodosplitu nisu u skladu sa ZOR-om rekavši kako o tomu najprije službeno želi izvijestiti poslodavce i sindikate u splitskom brodogradilištu. Potvrdio je da je prije dva dana u Zagrebu s čelnicima sindikata koji djeluju u Brodosplitu razgovarao o ugovorima o radu što ga radnicima tog poduzeća nudi poslodavaca Tomislav Debeljak. Sindikati su tom prigodom izvijestili ministra o nezakonitostima ugovora o radu, ali Mrsić je danas više puta ponovio kako taj ugovor nije nezakonit nego su "samo dijelovi u ugovoru nezakoniti, odnosno nisu u skladu sa ZOR-om". Te dijelove Uprava Brodosplita mora promijeniti i uskladiti sa ZOR-om", dodao je.

PLANDIŠTE/ZAGREB - Prehrambena industrija Vindija otvorila je danas u mjestu Plandište, na jugoistoku Vojvodine, novi pogon za proizvodnju mesnih prerađevina u koji je uložila 2,66 milijuna eura i gdje planira otvoriti 50-ak novih radnih mjesta. Novim pogonom Vindija osigurava dodatne količine peradarskih proizvoda za izvoz u zemlje Cefte, Europsku uniju i Rusiju. Kako ističe generalni direktor Vindije Dragutin Drk, Vindija je ukupnim ulaganjima u Srbiji od 34 milijuna eura uspješno premostila prepreke pri izvozu u zemlje članice Cefte. Uz to, kaže Drk, Vindija je osigurala kvalitetnu podlogu za osvajanje stabilnog mjesta u proizvodnji pilećeg mesa na tržištu Srbije te veće prisutnosti na tržištima EU-a i Ruske Federacije. Iz Vindije ističu i kako je taj hrvatski poslovni sustav u Srbiji uspješno objedinio farmu za tov, tvornicu stočne hrane UNIP u Valjevu, industriju mesa u Plandištu i tri distribucijska centra. U grupi Vindija je 13 tvrtki, od kojih je 6 proizvodnih društava i jedna tvrtka koja obavlja trgovačku djelatnost, ima više od 4.000 radnika, a ukupni je prihod grupe za prošlu godinu iznosio 411 milijuna eura.

ZAGREB - Zagrebački holding lani je zabilježio gubitak od 359 milijuna kuna, što je za 126 milijuna manje nego u 2011., ponajprije zahvaljujući povećanju cijena usluga Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkog električnog tramvaja. To su brojke iz godišnjeg izvješća o poslovanju Holdinga u 2012. o kojemu će raspravljati gradski zastupnici na izvanrednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine 30. kolovoza, kada će glavna tema biti dosadašnje poslovanje, ali i nove mjere restrukturiranja. Predsjednik skupštinskog Odbora za komunalno gospodarstvo Vladimir Ferdelji danas je ustvrdio kako Holding nužno treba restrukturirati jer centralno upravljanje ne mogu imati i tvrtke čiji je cilj profit i one kojima je cilj pružiti dobre i povoljne komunalne usluge građanima. U cilju stabilizacije Holdinga, čije su dugoročne obveze prošle godine iznosile 6,7 milijardi kuna, dok su kratkoročne bile tri milijarde, na sjednici Odbora za komunalno gospodarstvo podržan je zaključak po kojem će Grad Zagreb prihvatiti od Holdinga pravo prvokupa zemljišta bivšeg TŽV-a Gredelj i Zagrepčanke.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 7,2 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je blago korigirana uz različite predznake, Crobex je pao za 0,12 posto, dok je Crobex10 porastao za 0,09 posto. Tako je Crobex današnje trgovanje završio na 1.849,47 bodova, a Crobex10 na 1.045,18 bodova. Milijunski promet danas je imala samo dionica Diokija i njome je ostvareno 1,3 milijuna kuna, uz rast cijene za 11,56 posto, na 28,75 kuna. Prema pisanju jednog poslovnog dnevnog lista, glavni Diokijevi vjerovnici - Hrvatska elektroprivreda, Zagrebačka i Hypo banka usuglasili su se oko plana financijskog restrukturiranja Diokija. List navodi da bi, prema planu koji bi sljedećih desetak dana trebao biti objavljen u Fininom registru predstečajnih nagodbi, HEP i Zaba dobili dio potraživanja u novcu, dok će ostali dio biti pretvoren u vlasničke udjele, a Hypo bi se namirio prodajom imovine na koju ima hipoteku. Ni jedan od tri glavna vjerovnika nije danas želio odgovoriti na pitanja o vjerodostojnosti tih najava. pri čemu svi navode da ih ne smiju komentirati dok traje postupak predstečajne nagodbe. Po prometu danas na Zagrebačkoj burzi slijedi dionica Valamar Adria Holdinga sa 782,2 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 0,90 posto. Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 715 tisuća kuna, uz pad cijene za 0,54 posto. Dionice HT-a imale su promet od 623,5 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 0,28 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙