FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ugostitelji i trgovci u Hrvatskoj u prvih šest ovogodišnjih mjeseci prijavili su 7 milijardi kuna više isporuka koje podliježu plaćanju PDV-a nego u istom razdoblju lani, dok je u svim djelatnostima iznos oporezivih isporuka porastao za 13 milijardi kuna, izvijestila je danas Porezna uprava o rezultatima fiskalizacije. Porezna uprava od 8. siječnja kontinuirano provodi nadzor primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Do 12. kolovoza ukupno je obavila 25.394 nadzora, utvrdivši pritom 3.055 nepravilnosti te je izrekla 596 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti, navodi se u današnjem priopćenju Porezne uprave.

ZAGREB - Odgođeno je današnje ročište u predstečajnoj nagodbi za Dioki, na kojem je trebalo glasovati o novom Planu financijskog restrukturiranja te tvrtke, doznaje se iz Diokija. Nagodbeno vijeće za danas je zakazalo ročište na kojem se trebalo glasovati o novom Planu financijskog restrukturiranja Diokija, a koji je Dioki predao 28. lipnja. Razlog odgode današnjeg ročišta sezona je godišnjih odmora, koja je spriječila vjerovnike da se okupe na današnjem ročištu na Zagrebačkom velesajmu, doznaje Hina. U Diokiju se nadaju da će iduće ročište biti sazvano u roku od dva tjedna, te podsjećaju da je zadnji rok za predstečajnu nagodbu 13. listopada.

ZAGREB - Imunološki zavod i indijska tvrtka HLL Biotech Limited potpisali su danas u Ministarstvu gospodarstva ugovor o isporuci cjepiva i transferu tehnologije za proizvodnju cjepiva protiv ospica, koji bi Imunološkom zavodu u prvih pet godina trebao donijeti pet milijuna dolara. Direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik rekao je kako se ugovorom, uz prijenos tehnologije, osigurava dugoročna suradnja dviju tvrtki koja će se odvijati u tri faze. "Ugovorom nije predviđen vremenski rok a očekujemo da će trajati od sedam do 10 godina. U prvih pet godina očekujemo prihod od pet milijuna dolara, a nakon toga, ovisno o mogućnostima i širenju na tržištu, anuiteti bi mogli donijeti pet do 10 milijuna dolara", kazao je Gajnik. Indijska će tvrtka izrađivati 80 milijuna doza cjepiva protiv ospica za indijsko tržište. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo jer s potpisanim ugovorom Hrvatska izvozi znanje u zemlju s više od 1,2 milijardi stanovnika. "Nećemo dozvoliti da znanje Imunološkog zavoda, bez obzira na neinvestiranje i nebrigu u zadnjih 10 godina 'bacimo u vjetar'. Kao vlasnici i država brinut ćemo da Zavod što prije izađe iz sadašnjih teškoća i pruži svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu", rekao je Vrdoljak.

OSIJEK - Ministarstvo poduzetništva i obrta i osječki Tehnologijsko-razvojni centar (TERA) potpisali su danas u Osijeku ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Centru, u visini od 491 tisuću kuna, a temeljem sudjelovanja na natječaju iz programa poticanja poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls 2013". Zamjenik ministra Dražen Pros kazao kako se na ovaj način nastavlja sufinanciranje ove ustanove, koja je posljednjih godina dobila različite potpore, u vrijednosti 538 tisuća kuna. Dodao je kako se kroz program "Poduzetnički impuls" ulaže oko 30 milijuna kuna u razvoj poduzetničkih potpornih institucija, a sredstva dodijeljena TERA-i bit će namijenjena adaptaciji objekta te opremanju start-up inkubatora. Ugovor o bespovratnoj potpori danas će biti potpisan i u osječkom Centru za poduzetništvo, kojemu je odobreno 140 tisuća kuna za razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja.

SLAVONSKI BROD - U skladu s neslužbenim najavama, slavonski poljoprivrednici koji su prije dva tjedna počeli prosvjedovati zbog neisplaćenih poticaja, počeli su danas u većem broju uklanjati traktore s prometnica. "Danas oko 11 sati sa svih prometnica na području Policijske uprave brodsko-posavske povukli poljoprivredni traktori koji su sudjelovali u prosvjedima poljoprivrednika, te se na cijelom području promet odvija normalno", priopćila je brodsko-posavska policija. Slavonski poljoprivrednici već su jutros prekinuli blokadu ulaza i izlaza na autocesti A3 kod čvorišta Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica. Neslužbeno se doznaje da će udruge poljoprivrednika na današnjem sastanku u Novoj Gradiški odlučiti o prekidu dvotjednoga prosvjeda, te borbu nastaviti pravnim putem. U Novoj Gradiški je oko 11 sati počeo sastanak kooordinacije seljačkih udruga na kojem se odlučuje što dalje. "Odgovor od predsjednika Vlade Zorana Milanovića još nismo dobili. Na sastanku se razgovara o načinu na koji ćemo nastaviti borbu za ostvarenje naših prava", izjavio je Dragutin Dukić, član koordinacije iz Požeško-slavonske županije.

ZAGREB - Dalekovod je uspješno završio rekonstrukciju transformatorske stanice Bar u Ukrajini, vrijednu 12,5 milijuna eura, izvijestila je danas ta tvrtka. Transformatorska stanica Bar dio je dalekovoda između hidroelektrane Dnjestrovskaja i Bara, koji je Dalekovod završio prošle godine. Rekonstrukciju je financirala Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD). Dalekovod već godinama uspješno posluje na ukrajinskom tržištu, gdje ima tvrtku kćer i podružnicu, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi, Crobexi su danas u blagom minusu, pri čemu je najveći promet ostvaren dionicom HT-a, dok je najveća gubitnica dionica Diokija jer je odgođeno ročište na kojem se trebalo glasovati o planu restrukturiranja te tvrtke. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u minusu 0,15 posto, na 1.840 bodova, a Crobex10 0,15 posto, na 1.036 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je tek 2 milijuna kuna te je bio 1,45 milijuna kuna manji nego jučer oko podneva. Dionicom HT-a ostvareno je do podneva 539.000 kuna, a cijena joj je oslabila 0,23 posto, an 175,76 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Diokija, sa 272.000 kuna. Jutros je odgođeno ročište u predstečajnoj nagodbi za Dioki, na kojem je trebalo glasovati o novom Planu financijskog restrukturiranja te tvrtke. U međuvremenu, Zagrebačka burza je jutros obustavila trgovanje dionicom Diokija, dok se ne dozna ishod glasovanja, a ubrzo nakon što je objavljeno da je ročište odgođeno, i ponovno pokrenula trgovanje njome. Nešto iza podneva cijena dionice Diokija bila je u minusu 15,82 posto, na 22,13 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,529245 kuna. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku i to za 0,29 posto, pa je srednji tečaj franka nakon dva tjedna ponovno iznad 6,1 kunu te na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,110904 kune. Istodobno je pak kuna ojačala prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,38 posto, a prema britanskoj funti za 0,36 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,622616 kuna, a funte 8,806135 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙