FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar turizma Darko Lorencin ocijenio je danas kako je snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam na 10 posto generalno dobar posao za Hrvatsku te dugoročna mjera koja pozitivno utječe na razvoj turizma. Na pitanje novinara nakon sjednice Vlade, je li snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam bila pobjeda IDS-a u koaliciji, Lorencin je odgovorio da se o takvim odnosima i o takvim pobjedama ne može razgovarati. "To je konsenzus i inicijativa koja je bila i u programu 21 i koju je zastupao IDS što je prihvaćeno i usuglašeno s koalicijskim partnerima. Mislim da smo napravili generalno dobar posao za Hrvatsku", rekao je Lorencin. Ponovio je kako je snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam na 10 posto apsolutno dugoročna mjera koja pozitivno utječe na razvoj turizma na nekoliko osnova, a među važnijim je ta što je stopa približno izjednačena s drugim turističkim i zemljama u okruženju. Svako smanjene poreza dodatno utječe na povećanje potrošnje. A polazni argumeti su investicijska pozicija i konkurentnost, ističe Lorencin.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2012. godinu. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da je Komisija lani zaprimila 1.728, a riješila čak i više žalbi, njih 1.867, jer je dio žalbi prenesen iz prošlih godina. Ove godine očekuje se 40 posto više posla zbog čega Komisija treba još zaposlenih, kaže Vrdoljak. Ujedno upozorava da rješavanje predmeta pred Komisijom traje predugo – prosječno 59 dana tijekom kojih je imobilizirano 11 milijardi kuna. Vlada je prihvatila i godišnje izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca za 2012. godinu. Ministar financija Slavko Linić izvijestio je kako je taj ured lani radio na 340 predmeta od kojih je 132 proslijedio nadležnim tijelima, a u šest su otvoreni nalozi za pljenidbu. Kod koruptivnih djela, Ured je obrađivao njih 12 za koje postoji sumnja na korupciju, uz 47 milijuna kuna sumnjivog novca. U inozemstvo je Ured uputio 238 upita, a njemu su stigli upiti iz 77 zemalja, kaže Linić te najavljuje da se u ovoj godini Ured koncentrirao na off shore zone i kreditne institucije bez licenci.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja inicijativu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da se angažira na smanjivanju vrlo visoke stope bolovanja u Hrvatskoj, poručeno je danas iz HUP-a. Podaci koje je prikupio HZZO o tome da je svako četvrto bolovanje neopravdano dugo, da se godišnje plati 14 milijuna dana bolovanja, kao i da HZZO i poslodavci godišnje troše dvije milijarde kuna za naknade za bolovanje, što je znatno više nego u većini drugih zemalja EU, uistinu su zabrinjavajući, ističe HUP u priopćenju. Poslodavci su i ranije ukazivali na potrebu da se sustavnijom kontrolom utječe na smanjivanje stope nepotrebnih ili neopravdano dugih bolovanja, primjerice u sezoni poljoprivrednih radova ili kao načina za produženje trajanja otkaznog roka. Smatramo, međutim, da se odabiru instrumenata kojima će se raditi na smanjivanju visoke stope bolovanja, kao i njihovoj primjeni u praksi, mora pristupiti pažljivo i u dogovoru sa strukom, navode iz HUP-a.

ZAGREB -Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas je obilježila dionica Leda kojom je ostvareno 20,1 milijun kuna prometa, a što je podiglo i redovan burzovni promet na 27,4 milijuna kuna. Bez dionice Leda dnevni promet na Burzi bio bi na u posljednje vrijeme uobičajenoj razini od oko sedam milijuna kuna. Dionici Leda cijena je danas porasla za 0,31 posto i trgovanje završava na 8.100 kuna. Vrijednost dioničkih indeksa je porasla za oko 0,50 posto, Crobex je povećan za 0,49 posto, na 1.851,76 bodova, a Crobex10 za 0,52 posto, na 1.044,28 bodova. Više od milijun kuna prometa danas su imale još samo dionice HT-a kojih je protrgovano za 1,4 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,74 posto, na 177,20 kuna. S padom cijene za 8,36 posto, na 25,77 kuna, trgovanje završava dionica Diokija koja je imala 741,8 tisuća kuna prometa. Više od pola milijuna kuna danas su imale dionice AD Plastika sa 651,1 tisuću kuna i Ericssona Nikole Tesle s 571,6 tisuća kuna. Pritom je cijena dionice AD Plastika porasla za 0,28 posto, dok je dionici Ericssona Nikole Tesle pala za 0,33 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙