FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je na plenarnoj sjednici Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja se održava u Zambiji i Zimbabveu, izabrana za novu članicu Izvršnog vijeća UNWTO-a za razdoblje sljedeće četiri godine, priopćilo je danas Ministarstvo turizma. Pritom se prenosi izjava ministra turizma Darka Lorencina kako je to još jedno priznanje Hrvatskoj za njen angažman u radu tijela Svjetske turističke organizacije. "Zahvalni smo na prilici i siguran sam da ćemo i na ovaj način doprinijeti pozitivnoj percepciji Hrvatske u svijetu kao turističke destinacije koja ima što reći i pokazati svijetu", ističe Lorencin, koji je prije nekoliko dana na 20. zasjedanju Glavne skupštine UNWTO-a, izabran za potpredsjednika Glavne skupštine, kao predstavnik regije Europa. Izvršno vijeće je upravljačko tijelo organizacije koje osigurava njen rad između dvaju zasjedanja glavnih skupština. Članstvo u Izvršnom vijeću traje četiri godine, a svake dvije bira se polovina novih članica, radi kontinuiteta. U članstvu UNWTO-a je 156 zemlje, među kojima je i Hrvatska, koja je članicom postala 1993.

ZAGREB - Trećeg dana posjeta Indoneziji, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić posjetio je tvrtku Indonezijske željeznice PT KAI te s njezinim predstavnicima razgovarao o mogućnostima suradnje hrvatskih i indonezijskih željeznica, priopćeno je iz Ministarstva. Indonezijske željeznice upravljaju željezničkom infrastrukturom i vozilima, a imaju i poduzeća koja se bave turizmom, ugostiteljstvom, upravljanjem željezničkom imovinom, organizacijom prijevoza putnika i logistikom. Željeznička infrastruktura u Indoneziji razvijena je na otocima Javi i Sumatri. Ministar Hajdaš Dončić kazao je kako je razvoj željezničkog sektora u Hrvatskoj jedan od prioriteta Vlade. Izvijestio je o tijeku restrukturiranje željezničkih tvrtki te intenzivnim aktivnostima projektiranja, modernizacije, obnove i gradnje pruga, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.486 kuna, što je nominalno 1,7 posto, a realno 1,5 posto manje u odnosu na svibanj, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna je neto plaća za šesti mjesec ove godine bila također manja, nominalno za 0,1 posto, a realno za 2,1 posto. Za razdoblje od siječnja do lipnja, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 5.506 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2012. nominalno više za 0,9 posto, ali realno niže za 2,4 posto. Među pojednim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za lipanj isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) i iznosila je 9.638 kuna, dok su najniže prosječne neto plaće isplaćene su u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.926 kuna.

ZAGREB - Uprava Podravke danas je izvijestila kako je na prijedlog sindikata donijela odluku o nastavku provođenja stimulativnog programa zbrinjavanja viška radnika unutar procesa restrukturiranja, a to su pozdravila tri sindikata koja djeluju u Podravci. Višak radnika zbrinjava se uz otpremnine od 4.000 kuna po godini neprekinutog radnog staža u Podravci, čime se nastavlja restrukturiranje, kaže se u priopćenju Podravke. Ujedno se prenosi izjava predsjednika Uprave Zvonimira Mršića koji kaže kako Uprava želi omogućiti radnicima za čijim vještinama u sadašnjim okolnostima i zahtjevima poslovanja ne postoji realna potreba dostojanstven odlazak. Podružnica Sindikata PPDIV-a, Nezavisni sindikat Podravka i Sindikat radnika koncerna Podravka u zajedničkom priopćenju pozdravili su zbrinjavanje radnika uz stimulativne otpremnine. Uprava Podravke danas je odlučila pokrenuti i novi ciklus zapošljavanja pripravnika odnosno raspisati natječaj za 20 visokoobrazovanih pripravnika iz područja prehrambene tehnologije, kemijskog inženjerstva, kemije, farmacije, strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, psihologije, sociologije i matematike. Natječaj će biti otvoren od 2. do 10. rujna, a očekivani datum početka rada je 1. studenog.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze (ZSE) Crobex danas je, nakon pet trgovinskih dana pada, porasla za 0,14 posto, na 1.833,52 boda. Četverodnevni niz pada prekinuo je specijalizirani indeks Crobex10 kojemu je danas vrijednost porasla za 0,32 posto, na 1.032,01 bod. Rast indeksa ostvaren je uz i dalje nisku likvidnost, redovni je promet iznosio 6,2 milijuna kuna, a ni jedna dionica nije prikupila više od milijun kuna prometa. Najviše se trgovalo dionicama HT-a, za 897,7 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 0,53 posto, na 179,50 kuna. Za 3,55 posto, na 30,06 kuna, porasla je cijena dionice Diokija, s prometom od 583,1 tisuće kuna. Po prometu slijede dionice Atlantic grupe s 563,4 tisuće kuna, a zadnja im se cijena danas nije mijenjala i ostala je na 670 kuna.Dionici Ine, uz promet od 449,2 tisuće kuna, cijena je porasla za 2,11 posto, na 4.120,01 kunu.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙