FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 21. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Bespovratne potpore na natječaju za mjeru "Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika", u sklopu programa "Poduzetnički impuls", dodijeljene su za 103 projekta, u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Na natječaj zatvoren 22. srpnja pristiglo je 414 prijava. Najniži iznos dodijeljene potpore je 250,7 tisuća kuna, a najviši 1,4 milijuna kuna. Prosječni iznos je 701 tisuća kuna. Udio poduzetnika u financiranju projekata za koje su odobrene potpore je između 50 i 85 posto. Maras očekuje da će provedba projekata za koje su odobrene potpore rezultirati sa 1.001 novim radnim mjestom do kraja 2014. godine i to s 519 u ovoj i 482 u idućoj godini. Među očekivanim učincima je i povećanje prihoda korisnika potpora za 13,8 posto, a potpore bi, kako se očekuje, trebale utjecati i na stvaranje 83 nova proizvoda, usluge ili poslovna procesa te povećanje izvoza kod 82 korisnika. Maras ističe da je "Poduzetnički impuls" primjer Vladine politike napuštanja potpora čija se vrijednost mjerila u milijardama kuna, a koje nisu polučile rezultate. "To je i poruka onima koji ovih dana traže potpore. Imate li konkurentni proizvod, država će vam pomoći, a ne za proizvodnju koja generira gubitke", rekao je.

ZAGREB - Ulazak češke J&T banke u Centar banku dobrodošao je, jer će je banka kapitalno ojačati, i to nije isto događajima iz 1990-ih godina kada je država jeftino prodala sanirane banke, ocijenio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, nakon objave rezultata natječaja Poduzetničkog impulsa za mjeru "Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika. Upitan za komentar novinskih napisa prema kojima se, kao i 1990-ih godina, državnim novcem sanirana banka prodaje strancima, Maras je odgovorio da je interes države i poduzetnika okrupnjavanje bankarskog sektora kako bi mogao kreditirati privredu. "Ulaganje 200 milijuna kuna stranog kapitala u hrvatski bankarski sustav smatram dobrim. Centar banka i nakon državnih ulaganja od 48,5 milijuna kuna treba još kapitala te se zato ne može povući analogija s ranijom privatizacijom banaka", rekao je Maras. Dioničari Centar banke prošli su tjedan prihvatili ponudu češke J&T Banke za dokapitalizaciju u iznosu od 75 milijuna kuna. Iz J&T-a najavljuju da su u dva koraka spremni uložiti 150 milijuna kuna, a prvi korak je ulaganje 75 milijuna. Današnji tisak problematizira dokapitalizaciju Centar banke navodeći da J&T plaća 10 kuna za dionice te banke, a država ih je, kao 50-postotni vlasnik Fonda za gospodarsku suradnju Alternative, lani plaćala 200 kuna.

ZADAR - U Domu Zadarske županije danas je potpisan 10,6 milijuna kuna vrijedan ugovor o oglašavanju u promidžbenoj kampanji na Ryanairovim internetskim stranicama po kojemu turističke zajednice i ostali supotpisnici po određenom ključu sufinanciraju reklamiranje svoje destinacije. Supotpisnici su predsjednici svih turističkih zajednica iz Zadarske županije, predstavnici županijske obrtničke i gospodarske komore, Zračne luke Zadar, Zadarske županije i grada Zadra. Hrvatska turistička zajednica (HTZ) financira 50 posto, a lokalna razina drugu polovicu kampanje. Tako želimo pomoći našem turizmu, a posredno i gospodarstvu, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić. "Ujedno želimo produžiti turističku sezonu - što je naše strateško opredjeljenje, jer Zračna luka Zadar na ovaj način putnike i turiste dovodi već potkraj ožujka, a ove godine vozit će ih do početka studenoga", rekao je Zrilić. Kroz zadarsku Zračnu luku u ovoj godini prošlo je 317 tisuća putnika, što je 27 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ove godine se očekuje oko pola milijuna putnika, istaknula je direktorica Katica Pupić-Bakrač, dodajući kako se već pregovara s Ryanairom o linijama za sljedeću godinu.

ZAGREB - Zagrebački holding danas je raspisao natječaj za izbor direktora 18 podružnica i tri trgovačka društva koji bi ubuduće, kako se najavljuje, trebali odgovornije upravljati gradskim tvrtkama, uz manje prava i više obveza nego dosad. Natječaj je otvoren do 10. rujna. Iz Holdinga poručuju kako se ne radi o smjenama direktora, kao što se to u javnosti predstavlja, već se raspisuju natječaji za nove direktore podružnica nakon što im je istekao četverogodišnji mandat. "Na natječaj se mogu prijaviti svi koji zadovoljavaju uvjete propisane natječajem, a novost je da će novi ugovori o radu direktora podružnica biti izmijenjeni i ujednačeni s ugovorima članova Uprave Zagrebačkog holdinga, što predstavlja puno veću odgovornost i obveze prema njima samima", izvijestili su iz Holdinga. Tako bi ubuduće direktor mogao biti smijenjen ako ne ostvari dobre rezultate, ali pritom više neće moći ostati u "svojoj" podružnici, niti će moći prijeći u neku drugu. Što se tiče plaća i broja zaposlenih, Uprava će kroz dijalog sa sindikatima pronaći način kako riješiti zatečene probleme u tvrtki, jednako kako je i nedavno postignut dogovor oko Kolektivnog ugovora, tvrdi vodstvo Holdinga.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva bili u minusu, prekinuvši tako 4-dnevni pozitivni niz, pri čemu je najlikvidnija bila dionica Leda, a s padom cijene za 2,7 posto ujedno i među najvećim gubitnicama. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u minusu 0,56 posto, na 1.843 boda, a Crobex10 za 0,38 posto, na 1.041 bodu. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,5 milijuna kuna, te je bio 3,5 milijuna veći nego jučer oko podneva. Najveći promet ostvaren je do sada dionicom Leda, u visini od 1,8 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 2,69 posto, na 8.000 kuna, te je ujedno ta dionica i najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima. Slijedi dionica HT-a, s prometom nadomak milijun kuna. Cijena joj stagnira na 176,3 kune. U mirnom trgovanju, među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističe dionica Diokija, čija je cijena skočila 5,45 posto, na 24 kune, prekinuvši time 5-dnevni negativni niz.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, oslabila prema euru za blagih 0,01 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,530523 kune. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku i britanskoj funti i to u istom postotku, za po 0,12 posto, dok je prema američkom dolaru ojačala za 0,08 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,118397 kuna, funte 8,816910 kuna, a dolara 5,618116 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙