FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 9. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Gospodarski rast ubrzava u većini velikih bogatih zemalja dok u gospodarstvima u nastajanju usporava ili stagnira, izvijestila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Gospodarski rast ubrzava u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i eurozoni, dok Japan bilježi izrazit oporavak, s razinom aktivnosti "iznad trenda", pokazuje OECD-ov indeks složenih vodećih pokazatelja, na glasu kao pouzdani pokazatelj buduće gospodarske aktivnosti. Italija i Francuska bilježe promjenu trenda, u smjeru rasta aktivnosti, izračunali su u OECD-u. U skupini gospodarstava u nastajanju Brazil i Indija bilježe posustajanje gospodarskih aktivnosti dok se u Kini one postupno oporavljaju. Rusko gospodarstvo ne bilježi veće promjene u odnosu na dosadašnji trend, konstatirali su u OECD-u. Ključni je rizik s kojim se u neposrednoj budućnosti suočavaju jugoistočna Azija, Kina i Indija previranje na financijskim tržištima, povezano s najavljenim smanjenjem monetarnih poticaja u Sjedinjenim Državama, tumače.

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban pojačao je u ponedjeljak svoju retoriku protiv banaka i velikih multinacionalnih firmi, poručivši im u parlamentu da je era "kolonizacije" i velikih profita gotova. Pedesetogodišnji Orban, čiju stranku Fidesz u prvoj polovici iduće godine čekaju parlamentarni izbori, rekao je kako očekuje nove sukobe kada njegova vlada provede smanjenja cijena energije za kućanstva i izvrši pritisak na banke da pomognu onima koji su se zadužili u stranoj valuti. "Mađarska je neovisna, suverena država", rekao je Orban na početku jesenskog zasjedanja parlamenta, predstavljajući plan rada za predstojeće razdoblje. "Era kolonizacije je gotova. Smanjenja cijena komunalija, ukidanje zajmova s valutnom klauzulom i spašavanje obitelji i njihovih domova nama su nacionalna pitanja". "Banke i velike kompanije koje uživaju monopol u Mađarskoj moraju se naviknuti na novu situaciju", rekao je. Nakon što je prošli mjesec otplatila dugove MMF-a iz programa spašavanja 2008., Mađarska je, istaknuo je, učinila zaokret i iduće godine očekuje rast. "Otplativši zajam, prekinuli smo konstantni pritisak kojim su nam međunarodne financijske organizacije pokušavale nametnuti politike štednje", rekao je. Orban je kazao da vlada iduće godine očekuje rast od dva posto BDP-a. Analitičari očekuju da će mađarsko gospodarstvo rasti 1,5 posto.

BRUXELLES - Potražnja za radnicima na tržištu rada u Europskoj uniji pala je za šest posto u posljednjem tromjesječju prošle godine u odnosu na 2011. godinu, ali je porasla potražnja za radnom snagom u zdravstvenom sektoru, objavila je Europska komisija. Tijekom prošle godine pad potražnje za slobodnim radnicima bio je u stalnom padu, a u posljednjem tromjesečju dosegnut je pad od 6 posto u odnosu na zadnje tromjesječje 2011. Istodobno, zabilježen je porast u potražnji za radnicima u zdravstvenom sektoru. Između 2008. i 2012. povećan je broj zaposlenih u zdravstvenom sektoru za gotovo dva posto, navodi se u biltenu "Europska promatračnica slobodnih radnih mjesta", koji izdaje Europska komisija. Taj trend pripisuje se starenju stanoviništva, napretku u tehnologijama i liječenju, očekivanju ljudi da će dobiti kvalitetnije usluge i većem naglasku na preventivnoj njezi. Osobna njega u zdravstvu najbrže je rastuće zanimanje na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2012. Tri druga zdravstvena zanimanja nalaze se u prvih 25 zanimanja u porastu: njegovatelji i primalje, medicinski i farmaceutski tehničari te djelatnici povezani sa zdravstvom kao što su stomatolozi, farmaceuti, fizioterapeuti.

LONDON - Cijene sirove nafte danas su se na londonskom tržištu spustile ispod 116 dolara uoči ovotjednog glasovanja u američkom Senatu o vojnoj intervenciji u Siriji, nakon što su Rusija i Kina ponovno pozvale Sjedinjenje Države da izbjegnu vojnu akciju. Cijena barela nafte spustila se tako za 67 centi, na 115,45 dolara. Od početka rujna nafta je na londonskom tržištu poskupjela više od 1,5 posto. I na američkom je tržištu barel danas pojeftinio, za 45 centi, na 110,08 dolara. U fokusu je ovotjedno glasovanje u američkom Senatu o vojnom napadu na Siriju. Predsjednik Barack Obama ima tešku zadaću da uvjeri Senat da u srijedu podupre vojne napade na Siriju. Rusija i Sirija u ponedjeljak su pozvale Washington da ne poduzima akciju, a Kina ih je pozvala na oprez, zatraživši da se pitanje Sirije vrati na razmatranje pred Ujedinjene narode. Obama će se u utorak obratiti naciji preko televizijskih postaja. "Ako Senat glasuje protiv intervencije, cijene nafte će u kratkom roku pasti. Glasuju li za intervenciju, cijene će krenuti uzlazno a počet će se govoriti i o puštanju nafte iz strateških rezervi, pa čak i o hitnom oslobađanju američkih rezervi kako bi se spriječio njihov skok", tumači analitičar tvrtke PVM David Hufton.

LONDON - Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog povoljnih vijesti iz gospodarstva, dok je među gubitnicima bio jen nakon skoka dionica na japanskom tržištu nakon objave vijesti da će Tokio biti domaćin Olimpijskih igara 2020. Euro je prema dolaru ojačao 0,34 posto, na 1,3213 dolara. Prema jenu je euro ojačao 0,5 posto, na 131,34 jena. Dolar je prema jenu bio u plusu 0,4 posto i njime se trgovalo po 99,50 jena. Ranije je nakratko dosegnuo 100,11 jena. Euru je potporu pružila vijest o poboljšanju pokazatelja raspoloženja u eurozoni. Veće dobitke priječio je oprez ulagača pred raspravu u talijanskom Senatu o tome treba li bivšeg premijera Silvija Berlusconija izbaciti iz parlamenta a u fokusu tržišta su i skorašnji njemački izbori.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙