FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON/FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka Bank of England (BoE) na današnjim su redovnim mjesečnim zasjedanjima zadržale postojeće ključne kamatne stope na važećim razinama, navodi se u odvojenim priopćenjima dviju vodećih europskih središnjih banaka. Europska središnja banka ostavila je tako nepromijenjenom postojeću kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, navodi se u njezinom priopćenju objavljenom po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja. Odvojeno je i britanska središnja banka potvrdila važeću ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, a nepromijenjenim je ostavila i program kupovina obveznica u sklopu kojeg je do sada na kupnju državnih obveznica potrošila 375 milijardi funta. U kolovozu je BoE objavio novu smjernicu o kamatnim stopama prema kojoj ih ne namjerava mijenjati dok se stopa nezaposlenosti u Britaniji ne spusti na sedam posto, za što očekuju da će se dogoditi tek u drugoj polovini 2016.

FRANKFURT - Ključne kamatne stope u eurozoni ostat će na niskim razinama kroz dulje vrijeme, ponovio je danas čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, a s obzirom na tek započeti oporavak u 17-članom gospodarstvu. Ujedno je ustvrdio da pokazatelji o povjerenju u eurozoni potvrđuju poboljšanje rasta širom Europe. Čini se da je općenito poboljšanje na financijskim tržištima od prošlog ljeta postupno pronašlo svoj put i do realnog gospodarstva, kazao je Draghi na današnjoj tiskovnoj konferencija po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja. ECB je danas očekivano zadržao postojeće rekordno niske kamatne stope od 0,5 posto, a poboljšao je i gospodarske prognoze za ovu godinu, dok ih je blago snizio za 2014. Poboljšana je tako gospodarska prognoza za ovu godinu prema kojoj se sada očekuje da će pad 17-članog gospodarstva eurozone iznositi 0,4 posto, nasuprot padu od 0,6 posto koliko je prognozirano u prijašnjoj procjeni. Blago su pak snižene prognoze rasta za iduću godinu, kada bi gospodarstvo trebalo porasti za jedan posto, čime je prvotna prognoza snižena za 0,1 postotni bod.

SANKT PETERBURG - Skupina vodećih gospodarstava u nastajanju BRICS formirat će 100 milijardi dolara vrijedan fond čija će zadaća biti stabilizacija deviznih tržišta s obzirom na snažne oscilacije tečajeva koje uzrokuje najava ukidanja američkih monetarnih poticaja, objavile su u četvrtak Kina i Rusija. "Inicijativa da se uspostavi BRICS-ov fond deviznih rezervi u zaključnoj je fazi", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin na početku summita 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 u Sankt Peterburgu. "Dogovoren je obujam kapitala od 100 milijardi dolara", dodao je Putin. Prema prvotnoj zamisli vrijednost fonda trebala je iznositi 240 milijardi dolara. Zemlje iz skupine BRICS trebale su formirati fond čija bi sredstva bila na raspolaganju zemljama s problemima u bilanci plaćanja. Predloženo je i formiranje kreditne linije po uzoru na one Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), radi osiguranja od vanjskih šokova. Na aktualnom odvojenom sastanku u okviru okupljanja u Sankt Peterburgu Kina se obvezala uplatiti u fond 41 milijardu dolara, Brazil, Indija i Rusija po 18 milijardi a Južnoafrička Republika pet milijardi.

BUDIMPEŠTA - Vladajuća mađarska stranka Fidesz poručila je danas bankama da do 1. studenog izmijene ugovore o deviznim hipotekarnim kreditima u korist vlasnika kredita, signalizirajući da će u protivnom vlada riješiti to pitanje konverzijom kredita u forinte. Banke su šakom i kapom dijelile devizne hipotekarne kredite, koji su zapravo 'faličan' proizvod, ustvrdio je predsjednik Fideszove parlamentarne frakcije Antol Rogan na konferenciji za novinstvo nakon sastanka frakcije u Višegradu. Banke su zapravo prevarile svoje klijente jer ih prilikom odobravanja takvih kredita nisu obavijestile o realnim rizicima, naglasio je Rogan. Stoga mora biti pronađeno pravedno rješenje za vlasnike kredita a teret moraju preuzeti banke, zaključio je čelnik vladajuće mađarske stranke. Ako banke do 1. studenog ne izmijene ugovore o kreditu, Fidesz će ovlastiti vladu da pronađe rješenje i predloži ga zastupnicima u parlamentu koji bi ga trebali odobriti do kraja godine. Po Roganovim riječima, to će u osnovi značiti da će devizni krediti biti konvertirani u forinte. Ministarstvo gospodarstva već je sastavilo odgovarajući nacrt prijedloga o kojem može raspraviti s bankama, dodao je. Po njegovim riječima, oko 510 tisuća vlasnika deviznih hipotekarnih kredita u Mađarskoj prijeti opasnost da izgube krov nad glavom.

KOPENHAGEN - Danski proizvođač popularnih kockica Lego najavio je da će se ubuduće više fokusirati na azijska tržišta na kojima je u prvoj polovini godine ostvario najveći skok prodaje. Kompanija je u prvoj polovini godine povećala prihode za 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 10,36 milijardi danskih kruna (1,8 milijardi dolara). U Aziji su povećani čak 35 posto, osjetno više nego na najvećem tržištu, onom sjevernoameričkom, gdje su uvećani četiri posto, isto kao i u Južnoj Americi. U Europi su porasli osam posto. Među glavnim razlozima za uzlet prodaje u Kini u Legu su izdvojili serije bazirane na životinjama "Chima". Ove su godine već najavili i gradnju prve tvornice u Kini u 2014.

LONDON - Cijene barela sirove nafte blago su porasle danas na londonskom tržištu, zadržavši se iznad razine od 115 dolara nakon što je odbor američkog Senata za vanjsku politiku odobrio vremenski ograničenu vojnu akciju u Siriji. Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 44 centa, na 115,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 107,8 dolara. Senatski Odbor za vanjsku politiku izglasao je jučer rezoluciju kojom je odobrio vremenski ograničenu vojnu operaciju u Siriji. Iako Sirija nije veliki naftni proizvođač, ulagači se pribojavaju da bi vojni udar poremetio opskrbu iz regije u kojoj se proizvodi trećina svjetske nafte. Zbog vremenskog ograničenja akcije, na 60 dana, uz moguće produljenje za dodatnih 30 dana, analitičari procjenjuju da cijene nafte u Londonu vjerojatno neće oštro rasti, osim ako stanje ne izmakne kontroli a u sukob ne budu uvučeni i ključni proizvođači nafte na Bliskom istoku.

LONDON/NEW YORK - Dolar je danas na međunarodnim tržištima dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana prema euru, nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) kazao da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati niske kroz dulje razdoblje. Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,6 posto, na 1,3128 dolara. Dolar je na izrazitijem dobitku bio i prema jenu, ojačavši 0,35 posto, na 100,08 jena. ECB je na današnjem redovnom zasjedanju zadržao ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto. Fokus tržišta potom se usmjerio uobičajenoj tiskovnoj konferenciji njezina predsjednika Marija Draghija, koji je ponovio smjernicu da će kamatne stope ostati na postojećim ili nižim razinama kroz dulje razdoblje. Dolar je dobivao na vrijednosti i uoči sutrašnje objave ključnog izvješća o zaposlenosti koje bi moglo ojačati argumente za smanjenje američkih monetarnih poticaja gospodarstvu već ovoga mjeseca. Od drugih valuta dobitnica izdvaja se još britanska funta kojoj je podršku pružila odluka s današnjeg zasjedanja britanske središnje banke Bank of England (BoE) o nepromijenjenim ključnim kamatnim stopama od rekordno niskih 0,5 posto.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙