FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

DUBROVNIK - Ministar financija Slavko Linić danas je u Dubrovniku, na 12. međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza koju organizira Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), istaknuo važnost borbe za konkurentnost hrvatskog gospodarstva te najavio potporu kapitalnom jačanju tvrtki. Naš najveći problem će biti nekonkurentnost, naglasio je ministar i upozorio kako postoje oni koji ne žele shvatiti da smo dužni 200 milijardi kuna, što znači da ćemo imati četiri do pet indeksnih bodova veću kamatu, što je stravičan udar na izvoznike. Kamata će, kaže, biti toliko veća "zbog zločina koji je stvoren što smo nismo kontrolirali javnu potrošnju i stvorili smo 200 milijardi kuna javnog duga". Linić je upozorio da je najveći dio poslovnog sektora u Hrvatskoj u zadnjih pet godina novac ulagao u nekretninski biznis te na taj način imobilizirao svoj i kapital banaka. Rezultat je, kaže, niska kapitaliziranost tvrtki i njihova financijska nesposobnost za nova ulaganja i izvozne poslove. Sada to moramo rješavati, a pokušat ćemo to učiniti kroz fond za jačanje kapitaliziranosti u tvrtkama, istaknuo je. "Imat ćemo potporu Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, kao i poslovnih banaka, jer će s jačanjem kapitala i one biti u stanju preuzeti kredite za povećanje izvoza", kazao je Linić.

DUBROVNIK - Ministar financija Slavko Linić danas je u Dubrovniku, odgovarajući na novinarska pitanja o pregovorima Vlade i MOL-a o Ini, za koje se najavljuje da bi počeli 18. rujna, kazao kako je stav Vlade jasan te kako u Ini nema razvoja. U Ini mora biti ulaganja i to i u plin, i u naftu, i u druge djelatnosti i to polazne osnove za pregovore, kazao je. Zamoljen da komentira izjavu izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića da je na transferima igrača do sada zaradio 150 milijuna eura, Linić je kazao kako se nogometni klubovi polako pretvaraju u trgovačka društva te među njima neće biti razlike. Sve privatne transakcije bit će uvijek oporezive, jer se porez mora platiti, naglasio je.

KARLOVAC - Vlada će se postaviti čvrsto u predstojećim pregovorima s predstavnicima mađarskog MOL-a o izmjenama postojećeg dioničarskog ugovora o Ini, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, odgovarajući danas u Karlovcu na upite novinara o najavama da će pregovori Vlade i MOL-a o Ini započeti 18. rujna. "Donijeli smo određenu platformu i u njoj istaknuli pitanja koja bi se trebala rješavati s MOL-om u odnosima budućeg poslovanja Ine. Svi pokazatelji koji su u tom javno dostupnom materijalu, a kojeg je Vlada RH usvojila, pokazuju da se parametri i indikatori poslovanja Ine pogoršavaju. Mi kao suvlasnici, mislim država i Vlada, nismo s time sretni i o svim tim aspektima želimo razgovarati s našim partnerom u suvlasništvu Ine", rekao je Grčić. Na dodatno novinarsko pitanje kako će se Vlada u tome postaviti, Grčić je odgovorio "čvrsto". Vlada je početkom kolovoza u pregovarački tim za razgovore s MOL-om imenovala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića, a tada je utvrdila i okvir za pregovore.

PAZIN - Slovenski ministar infrastrukture i okoliša Samo Omerzel danas je u Pazinu nakon sastanka s hrvatskim ministrom pomorstva, prometa i infrastrukutre Sinišom Hajdaš-Dončićem te ministrom turizma Darkom Lorencinom najavio kako će Slovenija uskoro početi gradnju autoceste od Kopra prema Dragonji. Na novinarsko pitanje kada će Slovenija svoje autoceste povezati s hrvatskima, Omerzel je odgovorio kako su u planu projekti izgradnje autoceste od Maribora prema Zagrebu i od Kopra do Dragonje. "Oba projekta su u izvedbi. Smjer od Maribora prema hrvatskoj granici je u prvoj fazi projektiranja, a od Kopra prema Dragonji je u fazi prostornog planiranja" , rekao je. Ministar Hajdaš-Dončić novinarima je po završetka sastanka kazao kako su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kontakti resornih ministarstva Hrvatske i Slovenije postali dio tjednih obaveza jer je "mnogo zajedničkih pitanja, između ostaloga i vezanih uz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije za izgradnju javne infrastrukture". "Hrvatska i Slovenija spremni su za potpisivanje krovnog sporazuma koji će omogućiti Hrvatskim cestama i drugim tijelima te Direkciji slovenskih cesta da definiraju upravljanje i održavanje 24 mosta koja spajaju dvije države", rekao je.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sastao se danas sa zamjenikom predsjednika Upravnog odbora ruskog Gazproma Aleksandrom Medvedevim, a razgovaralo se o suradnji u nekoliko energetskih projekata, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva. Posebna pažnja bila je posvećena realizaciji projekta "Južni tok" na teritoriju Hrvatske te o opskrbi Hrvatske ruskim prirodnim plinom kao i korištenju plina kao energenta u energetskim postrojenjima i javnom prijevozu, navodi se u priopćenju sa sastanka održanom u Ministarstvu gospodarstva. Tijekom sastanka, Aleksandar Medvedev i direktor tvrtke LNG Croatia d.o.o. Mladen Antunović potpisali su Plan aktivnosti provođenja projekata korištenja prirodnog plina kao goriva za vozila javnog prijevoza na teritoriju Hrvatske, ističu iz Ministarstva. Planom aktivnosti dogovorena je suradnja između Gazproma i tvrtki za transport i logistiku u okviru realizacije pilot-projekata plinifikacije lokalnih autobusnih flota u nekoliko velikih gradova u Hrvatskoj.

BJELOVAR - U Gudovcu kraj Bjelovara danas je otvoren 21. međunarodni jesenski sajam na kojem svoje proizvode i usluge predstavlja više od 500 izlagača iz Hrvatske i 13 zemalja. Otvarajući sajam, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je svake godine ovaj sajam sve bolji i bolji jer je od njega napravljen brend, ne samo Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županje već cijele regije. Posebno ga raduje veliki štand Europske komisije i predstavljanje zajedničke poljoprivredne politike i partnerskih programa. Iz Fonda ruralnog razvoja na raspolaganju nam je više od 300 milijuna eura svake godine, što je temelj da sve ono što planiramo pomogne našem proizvođačima i farmerima, rekao je Jakovina. Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdenko Barač kazao je da se na bjelovarskom sajmu predstavlja 204 stočara iz 18 županija, s 552 grla stoke i 41 različitom pasminom. Sajam traje do 8. rujna, a organizatori očekuju da će ga obići više od 50 tisuća posjetitelja

ZAGREB - Vjerovnici Instituta IGH na današnjem su ročištu u postupku predstečajne nagodbe prihvatili plan operativnog i financijskog restrukturiranja te kompanije. Za prihvaćanje plana bili su vjerovnici na koje se odnosi 90 posto potraživanja. Nakon prihvaćanja plana, Institut IGH treba Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe. Član Uprave IGH Tomislav Alpeza ocijenio je da je današnje prihvaćanje plana odlučujući korak ka tome da IGH nastavi uspješno operativno poslovanje. Operativno poslovanje, po njegovim riječima, nikad i nije bilo upitno, a visoka zaduženost tvrtke nastala je iz nekretninskih projekata poduzetih u razdoblju od 2005. do 2009. IGH-ova knjiga ugovora solidno je popunjena projektima vrijednim više od pola milijarde kuna, dodao je.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 15,4 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je pala, Crobexa za 0,49 posto, na 1.826,19 bodova, a Crobexa10 za 0,53 posto, na 1.028,62 boda. Milijunski promet danas su ostvarile samo dvije dionice, povlaštena Adris grupe 4,1 milijun kuna, a HT-a 1,1 milijun kuna. Pritom je cijena povlaštene dionice Adrisa blago porasla, za 0,01 posto, na 268 kuna, a HT-a pala za 1,08 posto, na 179 kuna. Više od 669,2 tisuće kuna prometa ostvarila je dionica Atlantske plovidbe, uz rast cijene od 0,58 posto, na 334,7 kuna. Rast cijene od 0,75 posto, na 58,99 kuna, bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga, uz promet od 648,8 tisuća kuna. Dionica Atlantic grupe prikupila je 551,5 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pala 0,15 posto, na 676 kuna. Pad cijene bilježi i dionica Ingre, za 2,72 posto, na 3,58 kuna, uz promet od 548,2 tisuće kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙