FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Gospodarski i inspektori rada Državnog inspektorata su od 1. lipnja do 31. kolovoza proveli ukupno 13.892 nadzora u djelatnosti ugostiteljstva i turizma u kojima je utvrđeno 4.638 raznih povreda propisa zbog kojih je podneseno 849 optužnih prijedloga prema prekršajnim sudovima, a mjerama na mjestu izvršenja prekršaja u državni je proračun izravno uplaćeno ukupno 8,19 milijuna kuna. Zbog nelegalnog obavljanja djelatnosti ili nelegalnog zapošljavanja donijeto je 572 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, od kojih je 153 izvršeno pečaćenjem prostorija, uređaja i opreme, izvjestili su danas iz Državnog inspektorata. Gospodarski inspektori su od početka lipnja do kraja kolovoza obavili ukupno 12.147 inspekcijskih nadzora. Velika većina, 72 posto nadziranih subjekata i objekata poslovalo je u skladu s propisima, a u 3.442 nadzora utvrđene su ukupno 3.964 razne povrede propisa, pokazuju podaci Državnog inspektorata. Inspektori rada su kod poslodavaca u djelatnosti ugostiteljstva i turizma u razdoblju lipanj-kolovoz obavili ukupno 1.745 inspekcijskih nadzora. U području radnih odnosa utvrđeno je postojanje osnovane sumnje za 535 djela prekršaja iz područja radnih odnosa. Otkriveno je 90 nezakonito (ilegalno) zaposlenih osoba, navode iz Državnog inspektorata.

ZAGREB - Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odlučilo je produljiti rok za provedbu predstečajne nagodbe nad Diokijem za dodatnih 45 dana, objavljeno je danas na internetskim stranicama Financijske agencije (FINA). Tih dodatnih 45 dana počinje teći od 26. kolovoza, kad je istekao rok prijašnjeg produljenja, također od 45 dana. U obrazloženju zahtjeva za produljenjem roka, iz Diokija su naveli da je 20. kolovoza bilo odgođeno ročište za glasovanje, zbog čega je nužno još jednom produljiti rok za dovršetak predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Novi predsjednik Uprave Petrokemije je Dragan Marčinko, a član Uprave Nenad Zečević, odlučio je Nadzorni odbor te kutinske tvrtke na današnjoj sjednici. Dosadašnjem predsjedniku Uprave Josipu Jaguštu, i članu Uprave Žarku Rijetkoviću mandat prestaje 6. rujna. Novoimenovanim članovima Uprave mandat počinje teći 7. rujna, i traje do 6. rujna 2017. godine, navodi se u priopćenju iz Petrokemije. Vlada je na svojoj sjednici 29. kolovoza, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Nadzornom odboru Petrokemije predložila opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Jagušta i člana Rijetkovića, te za novog predsjednika Uprave predložila Marčinka, a za člana Zečevića.

ZAGREB- U organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) u Opatiji će se 17. i 18. listopada održati 14. konferencija te udruge - "PR2020", koja će ugostiti nekoliko istaknutih svjetskih imena s područja odnosa s javnošću, internog komuniciranja i sportskog konzaltinga te domaće stručnjake. Na konferenciji se očekuje 200-tinjak sudionika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HUOJ-a. Fokus konferencije je na znanju, a cilj je da ona postane regionalno mjesto okupljanja stručnjaka iz jugoistočne Europe, kazala je predsjednika HUOJ-a Aleksandra Kolarić.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas u minusu, a u vrlo mirnom trgovanju po visini prometa prednjači dionica Adrisa, a po dobitku dionica Atlantske plovidbe. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,41 posto, na 1.827 bodova, a Crobex10 0,55 posto, na 1.028 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 5,35 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer oko podneva. Povlaštenom dionicom Adrisa dosad je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,02 posto, na 265 kuna. Slijedi dionica HT-a, sa 560.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 0,53 posto, na 179,26 kuna. U mirnom trgovanju, po dobitku se ističe dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena skočila 5,84 posto, na 340 kuna. Po gubitku, pak, izdvaja se dionica Ingre, s padom cijene za 5,33 posto, na 3,55 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, dok je u odnosu na tečajnicu od prošloga petka prema euru oslabila za 0,26 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,573607 kuna. Na dnevnoj i tjednoj razini ojačale su američka i britanska valuta, američki dolar u odnosu na jučerašnju tečajnicu za 0,61 posto, a u odnosu na prošli petak za 1,20 posto, pa srednji tečaj dolara iznosi 5,776529 kuna. Britanska funta je na dnevnoj razini ojačala za 0,39 posto, a na tjednoj za 1,83 posto. Srednji tečaj funte na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a po prvi je put od početka svibnja premašio 9,0 kuna te iznosi 9,000127 kuna. Švicarski je franak i na dnevnoj i na tjednoj razini oslabio prema kuni, u odnosu na jučerašnju tečajnicu za 0,07 posto, a u odnosu na tečajnicu od prošlog petka za 0,25 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuej od sutra, iznosi 6,114158 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙