FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

RIM/ZAGREB - Cijene hrane spustile su se u kolovozu na najnižu razinu u više od godinu dana, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO, prognozirajući ujedno rekordnu proizvodnju žitarica u ovoj godini. FAO-v indeks koji mjeri promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda spustio se u kolovozu za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 201,8 bodova, što je njegova najniža razina od lipnja 2012. Još je izrazitiji njegov pad na godišnjoj razini a iznosi 5,1 posto, izračunali su u FAO-u. Košarica prehrambenih proizvoda uključuje žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, šećer i ulja i masnoće. Najviše su u prošlom mjesecu pojeftinile žitarice, čak 7,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa na 210,9 bodova. Na godišnjoj razini to predstavlja pad cijena za čak 19 posto. Nagli pad cijena žitarica odražava očekivanja o snažnom povećanju proizvodnje u ovoj godini, posebno kukuruza. Cijene ulja i masnoća spustile su se tri posto u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa na prosječnih 185,5 bodova. To je njegov treći uzastopni mjesečni pad. Mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeli su pak 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Meso i mesne prerađevine također su poskupjeli u odnosu na prethodni mjesec, za 1,3 posto.

OSLO - Svijet će morati početi koristiti daleko više pročišćenih otpadnih voda kojima bi se navodnjavali usjevi i omogućila prehrana rastuće svjetske populacije, jer zalihe pitke vode postupno nestaju a izvori presušuju, izvijestila je UN-ova ekipa stručnjaka. Studija japanskog Sveučilišta Tottori, u suradnji s UN-ovim Sveučilišnim institutom za vode, okoliš i zdravlje (UNU-INWEH), predviđa "rapidno povećanje korištenja pročišćenih voda za zalijevanje obradivih poljoprivrednih površina i u ostale svrhe diljem svijeta." Brojne vlade i tvrtke do sada nisu vodile računa o ekonomskom potencijalu velike količine otpadnih voda, rekao je direktor UNU-INWEH-a Zafar Adeel. Sjeverna Amerika primjerice svakodnevno stvara oko 85 kubičnih kilometara otpadnih voda, od čega se oko 61 kubični kilometar pročišćuje, što je količina vode koja protječe Nijagarinim vodopadima, a samo četiri posto vode se ponovno koristi. Otpadne vode često sadrže hranjive tvari poput kalijevog karbonata, dušika i fosfora, koji omogućuju uštedu gnojiva, pokazalo je istraživanje objavljeno u listu Agricultural Water Management. "Ako se pravilno pročišćavaju i koriste, otpadne vode mogu biti velik ekonomski resurs", rekao je Adeel za Reuters.

CHICAGO/ZAGREB - Prodaja automobila u Sjedinjenim Državama skočila je u kolovozu blizu najviše razine u šest godina zahvaljujući poboljšanom raspoloženju potrošača u uvjetima gospodarskog oporavka, prenose danas britanski mediji podatke američke specijalizirane agencije Autodata. U kolovozu je tako prodano ukupno 1,5 milijuna novih vozila, 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. To bi značilo da je u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom prodano oko 16 milijuna novih vozila. Japanski proizvođači automobila Toyota, Honda i Nissan redom su povećali prodaju više od 20 posto a dvoznamenkaste stope rasta bilježe i američki Ford, General Motors i Chrysler. Američki gospodarski rast u posljednje vrijeme ubrzava, signalizirajući da se stanje u najvećem svjetskom gospodarstvu stabilizira. Prošlog mjeseca objavljeni revidirani podaci američke vlade pokazali da su aktivnosti u drugom tromjesečju porasle 2,5 posto na godišnjoj razini, što bi značilo da je rast bio više nego dvostruko brži nego u prethodna tri mjeseca. SAD je drugo po veličini tržište automobila u svijetu ali je sektor posrnuo nakon svjetske financijske krize 2008/2009. Zbog krize je američko gospodarstvo oštro usporilo a nezaposlenost porasla. To je narušilo raspoloženje potrošača i smanjilo osobnu potrošnju.

TOKIO - Japanska središnja banka danas je poboljšala ocjenu stanja u trećem po veličini svjetskom gospodarstvu, ustvrdivši da se oporavak stabilizirao nakon višegodišnjeg razdoblja slabosti. Japansko se gospodarstvo umjereno oporavlja, konstatirali su dužnosnici središnje banke, poboljšavši time ocjenu iz srpnja kada su utvrdili da se "gospodarstvo počinje umjereno oporavljati". Dodaju da i inozemna gospodarstva u cjelini polako kreću prema oporavku, što je dobra vijest za japanske izvoznike, primjećuju u BoJ. Izdvajaju i poboljšane ključne makrogospodarske pokazatelje, uključujući ulaganja kompanija i osobnu potrošnju. Stoga su se suzdržali od proširenja ionako opsežnog programa poticaja koji je po mišljenju mnogih pokrenuo gospodarski rast i pritisnuo tečaj jena, signalizirajući da će poduzeti dodatne mjere ako inflacija ne bude u skladu sa zacrtanim ciljevima. Cijene su u Japanu dugo bilježile silazni trend, što je škodilo gospodarstvu jer su potrošači odgađali kupovine. Bančin program kupnje obveznica ključna je sastavnica plana premijera Shinza Abea koji treba potaknuti rast anemičnog gospodarstva a uključuje i opsežnu javnu potrošnju.

BERLIN - Nove narudžbe njemačkoj industriji u srpnju su smanjene na mjesečnoj razini, pritisnute ponajprije osjetnim smanjenjem narudžbi investicijskih dobara, izvijestilo je danas tamošnje ministarstvo gospodarstva i tehnologije. Nove sezonski prilagođene narudžbe smanjene su tako za 2,7 posto, nakon što je u lipnju zabilježen njihov skok od pet posto, prema revidiranim podacima toga ministarstva. U preliminarnom podatku bio je procijenjen njihov rast od 3,6 posto. Domaće industrijske narudžbe pritom su smanjene 0,3 posto prema mjesecu ranije, dok su one iz inozemstva znatnije pale, i to za čak 4,5 posto na mjesečnoj razini, objavilo je ministarstvo. Blago ispod prosjeka bio je i obujam velikih narudžbi, napominju u ministarstvu, izvajajući kao ključan razlog srpanjskog pada osjetno smanjenje, za 5,1 posto, narudžbi investicijskih dobara. Na godišnjoj su razini tvorničke narudžbe u srpnju uvećane dva posto. Podatak pokazuje znatno sporiji rast nego u prethodnom mjesecu kada su prema revidiranim podacima poskočile 5,6 posto. Konačni podatak za lipanj tako je osjetno veći od preliminarno procijenjenog godišnjeg rasta od 2,9 posto.

PARIZ - Broj nezaposlenih u Francuskoj prvi je puta u drugom tromjesečju premašio tri milijuna, ali je stopa nezaposlenosti uvećana za samo 0,1 postotni bod, na 10,5 posto, pokazali su danas objavljeni službeni podaci. U prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti uvećana je za oštrih 0,3 postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca. Ako se uključe i prekomorski teritoriji, stopa nezaposlenosti iznosila je u drugom tromjesečju 10,9 posto i također je uvećana za 0,1 postotni bod. Dobra je vijest što je među mladima, u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, stopa nezaposlenosti u drugom tromjesečju pala na 24,6 posto, sa 24,9 posto koliko je iznosila u prethodnom tromjesečju, pokazuju podaci državne Agencije za statistiku INSEE. Nezaposlenost izravno utječe na izglede gospodarskog rasta jer strah za radno mjesto značajno modelira potrošnju kućanstava koja je vitalni pokretač gospodarskih aktivnosti u Francuskoj. Predsjednik Francois Hollande obećao je u srpnju da će do kraja godine preokrenuti trend rasta nezaposlenosti, rekavši da je gospodarski oporavak na vratima. U međuvremenu su objavljeni podaci da je Francuska u drugom tromjesečju izašla iz recesije. Ekonomisti upozoravaju da je rast aktivnosti u drugom tromjesečju uglavnom rezultat lošeg vremena i energetske potrošnje.

BRUXELLES - Grčke financijske tegobe neće završiti iduće godine pa je realno očekivati da će dugovima opterećena zemlja trebati dodatnu pomoć od eurozone kako bi se mogla vratiti na tržišta, kazao je čelnik eurogrupe, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem. "Što se tiče potencijalne potrebe za trećim programom pomoći za Grčku, nedvojbeno je da grčki problemi, unatoč napretku u posljednje vrijeme, neće biti u potpunosti otklonjeni do 2014. godine", kazao je Dijsselbloem zastupnicima u Europskom parlamentu. "Realno je pretpostaviti da će biti potrebna dodatna pomoć, povrh postojećeg programa. U tom je kontekstu eurogrupa jasno naznačila da je spremna pružiti odgovarajuću pomoć Grčkoj tijekom realizacije sadašnjeg programa i nakon toga, sve dok ponovo ne bude mogla izaći na tržišta", dodao je. Napominje da bi eurozona odvojeno mogla razmotriti dodatni vid olakšanja tereta dugova Ateni, nakon što u travnju iduće godine budu dostupni vjerodostojni podaci o stanju grčkih državnih financija u 2013.

VARŠAVA - Reforma poljskog mirovinskog sustava koja će uključivati prijenos obveznica iz privatnih mirovinskih fondova na državu ne utječe u značajnijoj mjeri na kreditnu sposobnost zemlje, objavila je u četvrtak agencija Moody's. "Kada se sve uzme u obzir, predložene izmjene ne mijenjaju bitno naše mišljenje o kreditnoj sposobnosti", objavila je ta agencija za kreditne rejtinge. "No, reforma će vjerojatno pozitivno utjecati na državni proračun jer podrazumijeva smanjenje metrike duga i veći fiskalni prostor kada su u pitanju fiskalni i propisi o dugu", navodi se u priopćenju. Trenutno Moody's ocjenjuje poljsku kreditnu sposobnost ocjenom 'A2'.

ZAGREB - Raiffeisen Bank International (RBI) dogovorio je otkup preostalog manjinskog udjela u Raiffeisenbank Austria (RBA) radi preuzimanja potpune kontrole nad tom svojom hrvatskom podružnicom, doznaje se iz RBI-ja. Do kraja godine RBI planira od tri dioničara u sklopu holding kompanije Raiffeisenbank Zagreb Beteiligungsgesellschaft mbH otkupiti taj 25-postotni udio. Ta tri dioničara holdinga su Raiffeisenbank Zagreb Beteiligungsgesellschaft - Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG, vlasnik 60 posto udjela, te Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich Ag i Raiffeisenverband Salzburg regG, koji ravnopravno dijele preostalih 40 posto. Po novoj vlasničkoj strukturi, RBI će biti neizravno potpuni vlasnik hrvatske podružnice. Tu transkaciju moraju još odobriti regulatioren agencije. Oktup manjinskog udjela dio je procesa optimizacije vlasničke strukture unutar grupe, koji je u tijeku, a provodi se u sklopu priprema za uvođenje strožih banakrskih pravila pod nazivom Basel 3, navode iz RBI-ja. RBI je već prošle godine u sličnim transakcijama otkupio manjske udjele u češkoj, slovačkoj i mađarskoj podružnici.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice blago su u četvrtak porasle dok ulagači očekuju konferenciju za novinare predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija a glavni su pokretač bile aktivnosti spajanja i akvizicija. Londonski FTSE porastao je 0,41 posto na 6.501 bod, frankfurtski DAX za 0,2 posto na 8.212 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,36 posto i iznosio je 3.994 boda. Europska središnja banka očekivano je na redovnom mjesečnom zasjedanju zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,5 posto i ulagači se sada okreću konferenciji za novinstvo ECB-ova predsjednika Marija Draghija. Žele znati hoće li nastojati prigušiti očekivanja o podizanju kamatnih stopa. "Čekaju se signali iz središnjih banaka i trenutno jednostavno nema pravog trenda na tržištu", zaključio je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans. Među glavnim pokretačima tržišta izdvajale su se danas aktivnosti spajanja i akvizicija. Tako je Telecom Italia poskočio 5,6 posto nakon novog vala špekulacija o ulasku novog ulagača u vlasničku strukturu.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u tri tjedna jer su ulagače ohrabrile poruke središnjih banaka iz regije da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,9 i 1,2 posto.

U Šangaju i Australiji burzovni su indeksi blago pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri tjedna. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, nakon što je prodaja automobila u kolovozu u SAD-u zabilježila najveći rast od 2007. godine. To je potaknulo i rast cijena dionica azijskih proizvođača automobila. I dok se od američke središnje banke uskoro očekuje smanjenje poticaja, japanske monetarne vlasti poručile su jutros da će i dalje voditi izuzetno labavu politiku.

NEW YORK - U srijedu su na Wall Streetu burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, a najveće su dobitnice bile dionice automobilskih kompanija, nakon što je prodaja vozila u kolovozu zabilježila najveći rast od 2007. godine. Dow Jones ojačao je 0,65 posto, na 14.930 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 1.653 boda, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 3.649 bodova. Po dobitku je prednjačio automobilski sektor, nakon što je objavljeno da je u kolovozu u SAD-u prodaja vozila porasla za 17 posto, najviše od listopada 2007. godine, što upućuje na jačanje potrošnje Amerikanaca. Zahvaljujući tome, cijena dionice Forda skočila je 3,5, a General Motorsa 5 posto, što je njihov najveći dnevni rast u ovoj godini. No da prijeti rizik od eskalacije sirijske krize. Predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa odobrenje za vojni napad na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo. Očekuje se da će Kongres odobriti akciju.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙