FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Udruga sportskih kladionica smatra da je postojeći Zakon o igrama na sreću kvalitetan te da njegove najavljene izmjene predstavljaju namjeru da se na štetu privatnih kladionica ojača Hrvatska lutrija, ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Udruge. Privatne kladionice protive se namjeri Ministarstva financija iznijetoj u dokumentu "Teze za prijedlog zakona o igrama na sreću" da kladionicima zabrani primanje uplata klađenja na lutrijske igre. Kladionice uopće ne organiziraju i ne priređuju lutrijske igre nego igre klađenja, a omogućavanje priređivanja klađenja na izvlačenje loto brojeva Hrvatskoj lutriji uz onemogućavanje kladionicama, diskriminacija je i stvaranje monopola, kaže tajnica Udruge sportskih kladionica Marina Habuš. U Udruzi sportskih kladionica protive se i ograničavanju dostupnosti igara na sreću i klađenja radi zaštite maloljetnika i ranjivih skupina društva, ukidanjem mogućnosti postavljanja samoposlužnih terminala za klađenje u ugostiteljske objekte, kako u "tezama" naznačuje Ministarstvo financija. Prema podacima iznijetim na konferenciji, u Hrvatskoj posluje osam kladionica s oko dvije i pol tisuće poslovnica i četiri tisuće zaposlenih te ukupnim godišnjim uplatama od 5,6 milijardi kuna i isplatama od 4,6 milijardi kuna. Od toga se po 300 milijuna kuna isplata odnosi na koncesije i naknade te na poreze i doprinose.

ZAGREB - Iz HŽ Infrastrukture izvijestili su danas da su započeli radovi na izgradnji novih nadstrešnica i peronskog dijela kolodvora na željezničkim kolodvorima Slavonski Brod i Vinkovci, s ciljem modernizacije prometne usluge i standardizacije perona prema europskim normama. Na kolodvoru Slavonski Brod bit će sagrađene nove peronske nadstrešnice te obnovljen peronski prostor, a izvođač radova je tvrtka Palir, dok je vrijednost radova 17,5 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je za ožujak 2014. godine. Radovi na vinkovačkom kolodvoru, sjecištu X. i C-ogranka V. paneuropskoga koridora, obuhvaćaju gradnju nove čelične peronske nadstrešnice te podizanje perona. Za izvođača radova odabrana je tvrtka Tehno-elektro, rok završetka radova je 31. prosinca ove godine, a ukupna vrijednost radova iznosi 17,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija u drugom su tromjesečju ove godine investicije porasle 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani, jer su zbog prelaska na nove tehnologije operatori mreža pokretnih i nepokretnih komunikacija nastavili su ulagati, priopćila je danas Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Porast ulaganja prije svega je rezultat ulaganja u pristup internetu putem mreža pokretnih komunikacija, kao i u opremu koja omogućava prelazak korisnika u nepokretnim komunikacijama na nove tehnologije, navodi HAKOM. U drugom je tromjesečju ukupni prihod od pristupa Internetu dosegnuo 617,75 milijuna kuna, te je bio 9,75 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju. Još veći porast prihoda ostvaren je u području usluga televizije, za 18,33 posto, na 132,92 milijuna kuna. No, ukupni prihod od telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži dosegnuo je u tome razdoblju 1,54 milijarde kuna, te je bio 4,08 posto manji, a u nepokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži 695,64 milijuna kuna, što je 11,05 posto manje, podaci su HAKOM-a.

ZAGREB - Vipnet je preuzeo u potpuno vlasništvo pulsku tvrtku Istarska kabelska, što je već peta akvizicija te telekomunikacijske tvrtke u ovoj godini. Ugovor o preuzimanju 100 posto vlasništva u pulskoj tvrtki potpisali su Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta, Bernd Schmutterer, član Uprave Vipneta te Stoyan Ivanov, većinski lasnik tvrtke Istarksa kabelska, priopćeno je danas iz Vipneta. Istarska kabelska osnovana je 2009. godine te pokriva područje Pule i okolice. Njezinim preuzimanjem Vipnet proširuje vlastitu fiksnu infrastrukturu na novih 7,5 tisuća kućanstava, a širi i optičko-kabelsku mrežu. To je peta akvizcija Vipneta od početka godine. Prvom ovogodišnjom akvizicijom, onom DIGI TV-a, Vipnet je satelitskom tehnologijom proširio doseg Vip TV usluge na cjelokupan teritorij Republike Hrvatske. Nakon toga uslijedile su akvizicije triju fiksnih operatora na području Šibenika, Dubrovnika i Zaprešića.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine, iznosila je 33,81 kunu što je u odnosu na svibanj više za 10,9 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine više je za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U lipnju je bilo 159 plaćenih radnih sati, što je 11,7 posto manje nego u svibnju. Najviša prosječna neto satnica za lipanj isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi), u visini od 62,26 kuna, dok je najniža isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima i iznosila je 17,88 kuna.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, treći dan uzastopno, pri čemu se najviše trguje dionicom Ingre, koja je sa skokom cijene za 14 posto ujedno i najveća dobitnica. Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku 0,46 posto, na 1.849 bodova, a Crobex10 0,61 posto, na 1.045 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,14 milijuna kuna, te je bio otprilike milijun kuna manji nego u prošli petak oko podneva. Najlikvidnija je dionica Ingre, kojom je do podneva ostvareno 1,34 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 14 posto, na 4,15 kuna, pa je ujedno i najveća dobitnica. Slijedi dionica Luke Ploče, s 525.000 kuna prometa i rastom cijene za 2,11 posto, na 510 kuna. Blago je ojačala i cijena dionice HT-a, za 0,27 posto, na 183 kune, uz promet od 438.000 kuna. Među likvidnijim izdanjima, uz Ingru, najveći rast cijene ostvarile su i dionice Dalekovoda i IGH, otprilike za 9 posto. Među rijetkim gubitnicama izdvaja se dionica Belja, s padom cijene za 2,17 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnu listu od petka, oslabila prema euru za 0,12 posto, a oslabila je i prema ostalim promatranim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,563417 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile i ostale promatrane inozemne valute, švicarski je franak ojačao za 0,17 posto, američki dolara za 0,23 posto, a britanska funta za 0,85 posto. Srednji tečaj franka na tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,140632 kune, dolara 5,721193 kune, a funte 8,913868 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙