FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VARAŽDIN - Premijer Zoran Milanović posjetio je danas Varaždin gdje je obišao najnoviju liniju za proizvodnju mliječnih deserata i svježih krem sireva tvornice Vindija Vivis, u što je Vindija uložila 3,5 milijuna eura. Ta će investicija omogućiti proširenje asortimana i ojačati Vindijinu pozicija na prehrambenom tržištu u Hrvatskoj i regiji, a u tvrtki očekuju i proboj te odličan rezultat i na zahtjevnim tržištima zapadne Europe. Vindija je jedna od naših najjačih prehrambenih industrija koja se već mnogo puta dokazala svojom kvalitetom, kao i druge tvrtke u Hrvatskoj iz prehrambene industrije, istaknuo je premijer. Dodaje kako je stvar bitno drugačija kada je u pitanju proboj na zahtjevno europsko tržište gdje je, uz kvalitetu, vrlo važna uloga distribucije i marketinga. Odgovarajući na novinarski upit o smanjenju broja proizvođača mlijeka u Hrvatskoj te ima li Vlada plan za njih, Milanović je kazao da će opstati najkvalitetniji i oni koji će se znati prilagoditi. S premijerom se, u ocjeni da je Vindija odličan primjer na koji način treba raditi i prilagođavati se uvjetima na tržištu, složio i ministar za poljoprivredu Tihomir Jakovina. Čelnici Vindije istaknuli su kako je ulaganjem u proizvodnu liniju tvornice Vindija Vivis zaokružen investicijski ciklus te tvrtke u mliječnom segmentu vrijedan oko 25 milijuna eura.

RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj danas je švedskom naručitelju Wisby Tankers predan zadnji iz serije četiri tankera koje je riječko brodogradilište gradilo za tog naručitelja. Riječ je o tankeru za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija nazvanom "Palanca Singapore", nosivosti 15.000 tona, duljine 133 i širine 23 metra, kojeg pokreće motor snage 4500 kilovata.To je treća ovogodišnja isporuka broda u riječkom brodogradilištu, a u knjizi narudžbi nema novih brodova. U tijeku je pak gradnja teglenica za švedski Wisby tankers, a danas su mu isporučene dvije teglenice. Potpisan je ugovor za gradnju ukupno 30 teglenica, što će zaposliti dio kapaciteta brodogradilišta tijekom 2014. godine. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan najavio je potpisivanje ugovora za gradnju tri teglenice za prijevoz ukapljenog plina te moguće još dvije nakon toga, napominjući kako je to iskorak riječkog brodogradilišta u novu tehnologiju.

DUBROVNIK - Grad Dubrovnik je krajem prošlog tjedna, 23. kolovoza zabilježio ovogodišnje dvomilijuntno turističko noćenje, što je 12 dana ranije nego prošle godine kada je ono ostvareno 4. rujna, izvijestili su čelnici grada i dubrovačke turističke zajednice na današnjoj konferenciji za novinare. Dubrovački turizam može se pohvaliti odličnim turističkim rezultatima kroz cijelu ovu godinu, a vrhunac sezone još je jedna potvrda stabilnosti Dubrovnika kao atraktivne turističke destinacije, istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. Po iznijetim podacima, od početka godine do 24. kolovoza u Dubrovniku je ostvareno 531.600 turističkih dolazaka i 2.003.197 noćenja, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast u dolascima za 12 posto, a u noćenjima za 10 posto. Dobre turističke rezultate Dubrovnik bilježi i samo u kolovozu, koji predstavlja i vrhunac turističke sezone. Tako je od 1. do 24. kolovoza ostvareno je 119.772 turističkih dolaska ili 15 posto više, te ostvareno 502.632 noćenja ili 10 posto više nego u kolovozu prošle godine.

ZAGREB - Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) otvorilo je danas postupak predstečajne nagodbe nad građevinskom tvrtkom Ingra te sazvala prvo predstečajno ročište za 11 listopada, objavljeno je danas na internet stranicama Fine. Ingra je prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe podnijela 18. travnja ove godine. Kao razloge za predstečajnu nagodbu, u dokumentima koje je dostavila Fini, Ingra navodi blokadu računa, neusklađenost bilance (neusklađeni novčani tokovi projekta Arena Zagreb i obveza prema vjerovnicima) i nemogućnost osiguranja likvidnosti i postizanja dogovora vjerovnika o restrukturiranju duga. Račun Ingre blokiran je od svibnja 2012. godine, a iznos blokade na dan 31. ožujka 2013. godine je 179,8 milijuna kuna. Sveukupne obveze iskazane u revidiranoj bilanci, 31. ožujka iznosile su 860,7 milijuna kuna, a ukupne dospjele obveze s kašnjenjem u ispunjenju više od 60 dana 630 milijuna kuna. Ingrine obveze prema vjerovnicima koje ulaze u predstečajnu nagodbu iznose 1,28 milijardi kuna i to 835,1 milijuna kuna bilančnih obveza i 450,1 milijuna kuna vanbilančnih (garancije i sudužništva). Najveći dio bilančnih obveza odnosi se na dug prema financijskim institucijama, 608,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Glavna skupština Konzuma odlučila je danas da se dionice tog trgovačkog lanca povuku s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze. Društvo neopozivo izjavljuje da se obvezuje svim dioničarima koji glasaju protiv te odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, navodi se u obavijesti sa skupštine koju je Konzum objavio putem Zagrebačke burze. Pod pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na Zagrebačkoj burzi, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na Burzi u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu. Ukoliko iznos pravične naknade izračunat na zakonski propisan način bude manji od 148 kuna, Konzum se obvezuje isplatiti dioničarima 148 kuna po svakoj dionici, dakle cijenu koja je vrijedila u javnoj ponudi Agrokora, navodi se u obavijesti sa skupštine. Konzum je prošle godine ostvario 204,68 milijuna kuna dobiti, a skupština je danas odlučila da se veći dio te dobiti u iznosu od 136,57 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, dok će se 68,1 milijun kuna izdvojiti za dividendu.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 7,97 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je pala, Crobexa za 0,47 posto, na 1.839,16 bodova. Crobex10 smanjen je za 0,66 posto, na 1.032,70 bodova. Među milijunaše danas se uvrstila samo dionica HT-a s nešto više od milijun kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,33 posto, na 177,10 kuna. Visok rast cijene, za 16,34 posto, na 31,40 kuna, s prometom od 659 tisuća kuna, bilježi dionica Dalekovoda. Ustavni sud danas je donio rješenje u slučaju tužbe Dalekovoda i ukinuo rješenje kojim je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečajnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti nekih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te naložio bezodložno nastavljanje tog postupka. Za 1,24 posto, na 4.075,01 kunu, pala je cijena dionice Ine kojom se trgovalo za 441,2 tisuće kuna, dok je dionica Francka poskupjela za 10,98 posto, na 500 kuna, uz promet od 416 tisuća kuna. Dionici Igre, za koju je Nagodbeno vijeće danas otvorilo postupak predstečajne nagodbe, cijena je pala za 2,32 posto, na 3,37 kuna, uz promet od 365,6 tisuća kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙