FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ustavni sud donio je rješenje u slučaju tužbe Dalekovoda i ukinuo rješenje kojim je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečjnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti nekih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Nakon što je jučer održan redoviti stručni sastanak, Ustavni sud danas je jednoglasno ukinuo rješenje Trgovačkog suda o zastajanju s postupkom u Dalekovodu i naložio nastavak sudskog postupka, neslužbeno se doznaje na Ustavnom sudu. Rješenje Ustavnog suda uskoro bi trebalo biti objavljeno na njegovim internetskim stranicama. U Dalekovodu su pozdravili odluku Ustavnog suda. "Još nismo dobili ništa službeno, a ako je to tako onda pozdravljamo odluku Ustavnog suda jer to znači da smo na korak do zaključenja predstečajnog postupka", rekla je Hini glasnogovornica te tvrtke Ivana Radić. Za Dalekovod koji ima više od 1600 zaposlenih i ugovorene poslove vrijedne 200 milijuna eura, zaključenje postupka znači nastavak poslovanja i bolju prezentaciju na domaćem i stranom tržištu, kažu u toj tvrtki. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić podnio je krajem srpnja zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, nakon što je nekoliko dana ranije zaustavio predstečajnu nagodbu za Dalekovod. Istodobno ta je tvrtka podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda od 22. srpnja, kojim je određeno zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Ministarstva financija odobrilo je produljenje roka Našicecementu za provođenje predstečajne nagodbe za još 60 dana, objavljeno je danas na internetskim stranicama Financijske agencije (Fina). Iz Našicacementa su još 9. kolovoza zatražili produljenje roka za nagodbu. Naveli su da je veći dio vjerovnika na godišnjem odmoru pa da prijeti opasnost da neće moći iskomunicirati na odgovarajući način novi Plan financijskog restrukturiranja, koji su predali 18. srpnja. To bi, pak, upozorili su, moglo dovesti do neuspjeha predstečajne nagodbe. Savjetodavno vijeće Ministarstva financija prihvatilo je takav zahtjev iz Našicecementa, članici Nexe grupe, te produljilo rok za provedbu predstečajne nagodbe za 60 dana, počevši od 13. kolovoza. Početkom kolovoza građevinska tvrtka Viadukt iskazala je interes za razmatranjem ulaganja u društva Nexe grupa i Našicecement, kao dio konzorcija ulagatelja. Viadukt je postao značajniji vjerovnik u postupku predstečajnih nagodbi tih dviju tvrtki putem preuzimanja 86 milijuna kuna vrijednih obveznica od Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda.

ZAGREB - Na 21. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, koji će se održati od 6. do 8. rujna u Gudovcu pokraj Bjelovara, predstavit će se oko 500 izlagača iz Hrvatske i 13 zemalja, najavili su organizatori sajma na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu. Unatoč složenoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i okruženju, broj izlagača na međunarodnom stočarskom, gospodarskom i obrtničkom sajmu veći je nego prošle godine kad ih je bilo 450, rekao je direktor tvrtke Bjelovarski sajam Zlatko Salaj. Napominje da su za rast broja izlagači zaslužni oni iz inozemstva, dok broj domaćih izlagača lagano opada. Interes stranih izlagača, po njegovu je mišljenju, rezultat ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na ovogodišnjem jesenskom stočarskom sajmu bit će izloženo nekoliko stotina grla stoke, održat će se i tradicionalna izložba stoke, a svoje uzgojne i proizvodne rezultate predstavit će i pčelari. Pomoćnica ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Maja Dražić najavila je kako će na se na izložbi predstaviti više od 200 uzgajivača. Organizatori očekuju da će sajam obići više od 50 tisuća posjetitelja.

ZADAR - OTP banka je u prvoj polovini ove godine ostvarila 49 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, što je 45 posto više nego u istom lanjskom razdbolju, a kontinuirano joj rastu i depoziti i krediti, priopćeno je danas iz te banke. Glavni razlog dobrog poslovnog rezultata proizlazi iz manjih troškova rezervacija za kreditne gubitke u tekućoj godini u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. "Povećanje dobiti zahvaljujemo ponajviše vrlo konzervativnoj politici kreditiranja i rezervacija, kao i opreznom pristupu tržištu. Posebno mi je drago što smo uspjeli održati stalno povećanje tržišnih udjela, što se nadam da ćemo zadržati i do kraja godine", izjavio je Balazs Bekeffy, predsjednik Uprave OTP banke. U tome razdoblju OTP banka ostvarila je povrat na prosječni kapital od 5,12 posto, što je iznad povrata ukupnog sustava (3,51 posto), stoji u priopćenju. Krajem lipnja OTP banka je zauzimala 3,26 posto tržišta svih kreditnih institucija mjereno aktivom, dok je u segmentu ukupnih kredita tržišni udjel iznosio 3,37 posto.

DUBROVNIK - Hrvatsko izdanje ruskog Vjesnika iz pera Svetoslave Cvetkove donosi tekst pod naslovom "Fijasko Hrvatske na ruskom turističkom tržištu", u kojem se navodi da je prodaja turističkih aranžmana za Hrvatsku smanjena i do 50 posto, te ukazuje na uzroke tome. Novinarka navodi da je ovogodišnja sezona jako komplicirana za mnoge ruske turističke operatore koji posluju s Hrvatskom, a uvođenje viznog režima ukazalo je na niz problema u odnosima ruskih turističkih operatora i hrvatskih hotelijera. Tako se uvođenjem viza za Ruse, navodi novinarka, prodaja turističkih aranžmana za Hrvatsku smanjila za 40 do 50 posto. "Za ruske turiste Hrvatska je oduvijek bila skupa destinacija, a sada će Rusi morati izdvojiti još više novaca, budući da će morati plaćati vize", navodi novinarka. Dodaje da Hrvatska doživljava neuspjeh zbog drugih turističkih destinacija, recimo, Grčke gdje je već nekoliko godina turistička ponuda jeftinija.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi do podneva je zabilježen vrlo slab obujam trgovanja, pri čemu je svega četiri izdanja ostvarilo promete iznad 100.000 kuna, dok su Crobexi u minusu pod utjecajem negativnih kretanja na inozemnim burzama. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u minusu 0,47 posto, na 1.839 bodova, a Crobex10 0,50 posto, na 1.034 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 1,3 milijuna kuna, te je bio otprilike 400.000 kuna manji nego jučer oko podneva. Najveći promet do sada je ostvaren dionicom Ingre, 173.000 kune. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 3,41 kunu. Slijedi dionica HT-a, sa 150.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 176,93 kune. Prometi iznad 100.000 kuna još su ostvareni i dionicama Atlantske plovidbe, čija je cijena porasla 3,65 posto, na 318,99 kuna, te Ine, uz pad njezine cijene za 2,27 posto, na 4.130 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema euru za 0,05 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,539648 kuna. Kuna je ojačala i prema britanskoj funti i to za 0,21 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,16 posto i švicarskom franku za 0,34 posto. Srednji tečaj funte na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 8,768052 kune, dolara 5,650639 kuna, a franka 6,130792 kune.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙