FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - U Splitu je pokrenut program izgradnje 206 društveno poticanih stanova (POS) u naselju Kila 3, a ukupna vrijednost projekta je 156 milijuna kuna. Ovaj su projekat zajednički pokrenuli Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, državna Agencija za pravno posredovanje i promet nekretninama (APN) i Grad Split, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj Gradskoj upravi. "U cjelokupnoj investiciji od 156 milijuna kuna Grad Split će uložiti 26 miljuna kuna, a država, odnosno APN će uložiti 46 milijuna kuna. To su inicijalna sredstva za pokretanje projekta, a radi se o povratnim sredstvima koja će Grad Split i država dobiti kada ljudi otplate svoje stanove", rekao je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir. Najveća predvidiva cijena četvornog metra ovih 206 stanova je 1.100 eura uz jedinstvenu kreditnu liniju s prosječnom kamatnom stopom od 3,9 posto kroz koju se na poticajima države ostvaruje ušteda za kupca u iznosu od 20 do 30 tisuća eura, ovisno o veličina stana. Projekt POS-ove stanogradnje u Splitu ponovno se pokreće nakon šest godina stanke, pošto je zadnji takav projekt završen 2007. kada su na lokaciji Brodarice izgrađena 384 POS-ova stana.

ZAGREB - Rumunjska Grampet Grupa u čijem je sastavu kupac HŽ-a Cargo, tvrtka Feroviar, kao ni vlasnik Grupe Gruia Stoica, nisu pod istragom za privatizacijsku korupciju i nemaju poreznih dugova, a spekulacije o tome dio su političkog folklora, rekla je danas novinarima u Zagrebu direktorica odnosa s javnošću i glasnogovornica Grampet Grupe Oana Popecsu. Feroviar je pobijedio na natječaju za kupnju 75 posto dionica HŽ-a Cargo, a zadnjih dana u medijima se pojavljuju napisi prema kojima antikorupcijske i porezne službe u Rumunjskoj protiv Gruie Stoice vode istragu. U Grampetu ističu da će poštovati uvjete natječaja za privatizaciju HŽ-a Cargo koji uključuje smanjenje broja zaposlenih pri čemu su spremni zadržati i više od 1.100 radnika koliko je u uvjetima natječaja zadala Vlada. Kako se doznaje, predstavnici Grampet Grupe danas su se sastali s HŽ-ovim sindikatima koje žele uključiti u proces restrukturiranja. Vlada je na sjednici 25. srpnja prihvatila ponudu rumunjske kompanije S.C. Grup Feroviar Roman S.A. za kupnju 75 postotnog udjela u tvrtki HŽ Cargo.

ZAGREB - Ministarstvo financija danas je prodalo 700 milijuna eura vrijedne trezorske zapise, kako je i planiralo, uz kamatnu stopu od 5 posto, priopćeno je iz tog ministarstva. Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa, Ministarstvo financija ponudilo je na upis 700 milijuna eura vrijedne zapise, s rokom dospijeća za 547 dana (godinu i pol dana). Od bankarskih i nebankarskih institucija pristiglo je 1,14 milijardi eura vrijednih ponuda za njihov upis. Ministarstvo je prihvatilo 700 milijuna eura vrijedne ponude, i to po jedinstvenoj kamatnoj stopi od 5 posto. Najnovijim upisom, uz istovremeno dospijeće na naplatu 730,42 milijuna eura trezoraca, saldo upisanih trezorskih zapisa smanjen je za 30,42 milijuna eura, te iznosi 700 milijuna eura.

CRIKVENICA - Crikvenička rivijera sa mjestima Crikvenica, Dramalj, Jadranovo i Selce ove godine bilježi pozitivne turističke trendove s porastima turističkih dolazaka i noćenja i u srpnju i za sedam mjeseci, a nastavak takvog trenda očekuju i u posezoni te za cijelu godinu u kojoj ta rivijera obilježava 125 godina turizma. Doznaje se to iz Turističke zajednice grada Crikvenice, čiji podaci za srpanj pokazuju da je na rivijeri Crikvenica boravilo gotovo 73 tisuće turista ili 2 posto više nego u lanjskom srpnju, a veći porast, od 6 posto, zabilježen je s gotovo 468,3 tisuće noćenja. Poraste dolazaka od gotovo 2 posto i noćenja od 5 posto na toj su rivijeri zabilježili i u sedam mjeseci ove godine s 137,4 tisuće turista i 734,5 tisuća noćenja. Stranih turista došlo je pritom 3,4 posto više, ostvarili su i 6,2 posto više noćenja, dok je domaćih turista bilo 4 posto manje, ali s 1,1 posto više noćenja. Najviše gostiju došlo je iz Njemačke, koje slijede domaći turisti te Slovenci, Česi, Austrijanci, Poljaci i Slovaci.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,14 posto, na 1.826,87 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 smanjen za 0,28 posto, na 1.028,04 boda. Redovni promet Burze iznosio je danas 7,1 milijun kuna, a samo je dionica Konzuma imala promet veći od milijun kuna. Konzumova je dionica ostvarila 1,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 3 posto, na 142,01 kunu. Za 0,12 posto, na 173,20 kuna, porasla je cijena dionice HT-a koja je imala promet od 831,5 tisuća kuna. Dionici Valamar Adria Holdinga cijena je pala za 0,49 posto, na 162,20 kuna, uz promet od 772,8 tisuća kuna. Po prometu slijedi dionica Solarisa sa 448,6 tisuća kuna i rastom cijene od 4,49 posto, na 675 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙