FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zbog neizvršenih osnova za plaćanje krajem srpnja ove godine u Hrvatskoj je bilo blokirano 61.485 poslovnih subjekata s ukupnim neplaćenim dugovanjima od 35,56 milijardi kuna, a u blokadi su bila i 269.644 građana s ukupnim dugom od 20,82 milijarde kuna, objavila je danas Financijska agencija na svojim mrežnim stranicama. Na mjesečnoj se razini bilježi pad broja i iznosa dugovanja poslovnih subjekata, a kod građana rast i broja i duga. Tako je krajem srpnja u odnosu na lipanj broj građana s blokiranim računima bio veći za 2,6 posto, ili za njih 6.978, a iznos njihova duga bio je veći za oko 600 milijuna, ili oko 3 posto. Krajem srpnja u blokadi je pak bilo 3.193 poslovna subjekta, ili njih 4,9 posto manje nego krajem lipnja, a iznos njihova ukupnog duga bio je manji za 1,2 milijarde kuna, odnosno smanjen je za 3,2 posto. Iz Fine također napominju kako je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u srpnju smanjen za 910 milijuna kuna, a broj dužnika za njih 144. Na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj 2012. godine, broj poslovnih subjekata u blokadi je smanjen za njih 11.873, ili 12 posto, a iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje smanjen je za 8,3 milijarde kuna, ili za 19 posto.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Hrvatske poljoprivredne komore i udruga poljoprivrednika na čelu s predsjednikom Matom Brlošićem, a u razgovoru je stanje u poljoprivredi ocijenjeno ozbiljnim te je istaknuta potreba novih, sistemskih mjera koje bi jamčile stabilnost poslovanja i održivost proizvodnje. "Razgovaralo se o razlozima nezadovoljstva dijela poljoprivrednika, ali i o sistemskim problemima razvoja poljoprivrede i sela u Hrvatskoj. Sudionici sastanka naglasili su kako razumiju proračunska ograničenja, ali da isplate poticaja trebaju biti po jasnim i transparentnim kriterijima. Proizvođači su posebno istaknuli kako je otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj najniža u regiji i Europi", priopćeno je iz Ureda predsjednika. Stanje u poljoprivredi ocijenjeno je ozbiljnim te je istaknuta potreba novih, sistemskih mjera koje bi jamčile stabilnost poslovanja i održivost proizvodnje. Uz mnoštvo prijedloga kako popraviti postojeće stanje, sudionici razgovora složili su se da probleme treba rješavati u dijalogu s resornim ministarstvom i drugim zainteresiranim. U tom kontekstu, važno je kroz široku raspravu donijeti novu strategiju ruralnog razvoja Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Na Ustavnom sudu danas je održan redoviti stručni sastanak u slučaju tvrtke Dalekovod, za koju je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečjnu nagodbu radi ocjene ustavnosti, ali o tome nije donesena nikakva odluka niti je zaključena rasprava. Predmet se rješava u uobičajenoj proceduri, ali još nije donesena nikakva odluka, doznaje se na Ustavnom sudu. Očekuje se da bi odluka mogla biti donesena uskoro, no još nije poznato kad bi se to moglo dogoditi. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić podnio je krajem srpnja zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, nakon što je nekoliko dana ranije, nezadovoljan nekim odredbama tog zakona, zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod. Istodobno je tvrtka Dalekovod podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda od 22. srpnja, kojim je određeno zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe. Ta tvrtka smatra da su rješenjem suca Kolakušića povrijeđena neka od njihovih temeljnih ustavnih prava, poput onoga na pravično suđenje, jednakost pred zakonom te slobodu poduzetništva.

ZAGREB - Kvalificirani ponuditelji svoje obvezujuće ponude za termoelektranu Plomin C mogu dostaviti do kraja listopada, pa se prije isteka tog roka ne može govoriti o odzivu ponuditelja niti o pojedinostima ponuda, istaknuli su danas iz HEP-a opovrgavajući tvrdnju predsjednika udruge Eko Kvarner Vjerana Piršića da je samo jedna tvrtka dostavila obvezujuću ponudu za TE Plomin C jer nije moguće postići efikasnost s tehnologijom koja je određena natječajem. HEP podsjeća da je krajem travnja ove godine kvalificiranim ponuditeljima dostavio dokumentaciju za dostavu obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera u izgradnji i upravljanju TE Plomin C. Riječ je o tri tvrtke - Edisonu iz Italije, KOSEP-u iz Južne Koreje i Marubeni iz Japana. "Prema zahtjevu za dostavu ponuda, kvalificirani ponuditelji mogu dostaviti obvezujuće ponude do 31. listopada ove godine te se prije isteka tog roka nikako ne može govoriti o odzivu ponuditelja niti o pojedinostima ponuda", kažu u HEP-u.

ZAGREB - Na autocestama u Hrvatskoj proteklog je vikenda, četvrtog u kolovozu, ostvaren veći promet vozila u odnosu na usporedivi vikend prošle godine, doznaje se iz četiri tvrtke-koncesionara autocesta. Hrvatske autoceste na svim autocestama u svojoj nadležnosti te kroz tunel Sveti Ilija tijekom tri dana vikenda, od 23. do 25. kolovoza, zabilježile su promet 500.641 vozila, što je 39 tisuća ili 8,47 posto više vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine. HAC je pritom zabilježio rast prihoda od naplaćene cestarine za 11,1 posto, na 26,18 milijuna kuna (bez PDV-a). Na izlaznim naplatnim postajama autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) proteklog je vikenda zabilježeno ukupno 288.272 vozila, što je 122 vozila ili 0,4 posto više nego u istom vikendu prošle godine. Na Autocesti Zagreb-Macelj protekloga vikenda promet vozila porastao je 7,3 posto u odnosu na godinu ranije. Ukupno je tom autocestom od petka do nedjelje prošlo 107.906 vozila. Porast prometa vozila za 3,5 posto, na njih ukupno 133.267, za vikend je ostvaren i na cijelom Istarskom ipsilonu.

ZAGREB - Tjedan je na Zagrebačkoj burzi počeo uz slab interes investitora i redovan promet od tek 5,5 milijuna kuna, pri čemu ni jedna dionica nije imala milijunski promet, te s blagim padom indeksa Crobex, a nešto većim padom indeksa Crobex10. Vrijednost Crobexa pala je za 0,09 posto, na 1.847,81 bod, a Crobex10 je smanjen za 0,53 posto, na 1.039,61 bod. Pojedinačno najveći promet od 764,3 tisuće kuna imala je dionica HT-a koja je pojeftinila za 0,01 posto, na 177,69 kuna. Rast cijene za 1,45 posto, na 200 kuna, bilježi dionica Petrokemije, s prometom od 470,6 tisuća kuna. Dionici Ingre cijena je porasla za 6,48 posto, na 3,45 kuna, uz promet od 428,3 tisuće kuna. Istovremeno, dionica Diokija izgubila je na cijeni 0,59 posto i dan je, uz promet od 423,3 tisuće kuna, završila na 28,58 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙