FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 9. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 316.246 nezaposlenih, što je za 0,6 posto ili 1.864 osobe manje nego u mjesecu prije, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj 2012., broj nezaposlenih veći za 5,9 posto ili za 17.556 osoba, objavio je danas HZZ na svojim mrežnim stranicama. To peti mjesec zaredom da se smanjuje broj nezaposlenih na mjesečnoj razini, no taj se postotak smanjenja usporio. Podaci HZZ-a pokazuju kako su tijekom srpnja iz evidencije nezaposlenih izašle ukupno 33.593 osobe, dok je istodobno u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno ukupno 31.729 osoba. U srpnju je zaposleno 22.812 osoba, što je 21,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Pritom se 20.306 osoba zaposlilo na temelju zasnivanja radnoga odnosa, a 2.506 na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Istodobno je u srpnju 10.781 osoba izašla iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga. Tijekom srpnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 31.729 osoba (1,8 posto manje nego u srpnju lani), i to 16.529 osoba izravno iz radnoga odnosa, 9.032 osobe iz redovitoga školovanja, 5.662 osobe iz neaktivnosti.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas kako je prema njihovim podacima u 14,30 sati na području šest županija u kojima prosvjeduju poljoprivrednici evidentirano ukupno 307 prosvjednika i 431 traktor. Iz resornog ministarstva istodobno navode kako je u Hrvatskoj registrirano 192.412 poljoprivrednih gospodarstava, a njih 105 tisuća su korisnici nekog oblika potpore. Po podacima prikupljenim u suradnji s MUP-om, najveći broj prosvjednika oko 14,30 sati zabilježen je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 116 s 140 traktora, a slijedi Vukovarsko-srijemska županija s 101 prosvjednikom i 100 traktora. U Brodsko-posavskoj županiji prosvjeduju 54 poljoprivrednika s 99 traktora, a u Virovitičko-podravskoj 35 prosvjednika s 83 traktora, tvrde iz Ministarstva poljoprivrede. Napominju kako se prosvjedi prate u suradnji s MUP-om te navode kako broj prosvjednika tijekom dana varira u većoj mjeri, u pravilu je najveći prilikom dolaska medija na punktove i predvečer, a najmanji noću kada u pravilu na punktu ostaju samo dežurni.

ŽUPANJA - Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivrednici koji već drugi dan s traktorima blokiraju državnu cestu D55 nedaleko Graničnog prijelaza Županja, ne odustaju te će nastaviti s blokadom unatoč upozorenjima policije, potvrdio je popodne predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac. Vezano za priopćenje MUP-a koji je pozvao prosvjednike da odblokiraju prometnice, Pokrovac je kazao kako se seljaci s ceste ne namjeravaju maknuti. Izvijestio je kako je uz blokadu D55, prometnice koja povezuje Vinkovce i Županju s bosanskom Posavinom, danas također otvoren novi prosvjedni punkt kod Ilače na vinkovačkom području. Pokrovac je najavio da se večeras prosvjedima pridružuju i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači u Trpinji na vukovarskom području. Naglasio je također da vukovarsko-srijemske poljoprivrednike, okupljene oko Sindikata hrvatskih seljaka koji je i organizator prosvjeda u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ne zanimaju više nikakvi pregovori s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, već isključivo s premijerom Zoranom Milanovićem. Pozvao je premijera da se uključi u pregovore te da dođe na jedan od punktova i razgovara sa seljacima.

OMIŠALJ - Zračna luka Rijeka premašila je u prvih sedam mjeseci ove godine ukupni lanjski promet od 72.000 putnika, a od početka godine do danas kroz taj je aerodrom u Omišlju na otoku Krku prošlo ukupno 82.000 putnika, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Zračne luke Rijeke Tomislav Palalić. Ističući da su najave za kolovoz i rujan obećavajuće očekuju da se ove godine ostvari plan od ukupno 150.000 putnika. Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić rekao je da je sadašnji promet, iako se trendovi na riječkom aerodromu mijenjaju, još uvijek nedovoljan, da treba puno raditi da bi taj aerodrom postao ono što treba biti. Cilj nam je po broju putnika postati jedan od prva tri aerodroma u Hrvatskoj, kazao je. Govoreći o budućnosti tog aerodroma Palalić je naveo da je prioritet privlačenje prometa, sigurnost, a do polovice sljedeće godine i uređenja aerodroma. Istaknuo je da je riječki aerodrom najpovezaniji s ostalim vidovima prijevoza te da se radi na uvođenju novih poslovnih linija, prije svega za Muenchen i Frankfurt, odnosno da se razvijaju linije za naše ljude u inozemstvu i mlade.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex u padu je peti trgovinski dan zaredom, danas je smanjen za 0,21 posto, na 1.827,09 bodova, dok je Crobex10 nije mijenjao i ostao je na 1.029,11 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je vrlo skromnih 4,5 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a imala promet veći od milijun kuna. Dionica HT-a danas je ostvarila promet od 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,12 posto, na 173,20 kuna. Dionica Riviera Adrie prodano je za 524,1 tisuću kuna, uz rast cijene od 3,5 posto, na 14,50 kuna. Promet od 458,6 tisuća kuna danas je 'prikupila' dionica Valamar Adria Holdinga čija je cijena porasla 0,54 posto, na 163,10 kuna. Rast cijene od 1 posto bilježi dionica AD Plastika, na 121 kunu, uz promet od 358,9 tisuća kuna. Dionica Solarisa bilježi pak visok rast cijene, za 12,27 posto, na 595 kuna, s prometom od 93,4 tisuće kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙