FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Europska komisija u ponedjeljak je odobrila hrvatski plan ulaganja za korištenje sredstava kohezijske politike EU-a u iznosu od 449,4 milijuna eura koji su dodijeljeni Hrvatskoj po ulasku u EU, objavljeno je u Bruxellesu. Nacionalni strateški referentni okvir (NSRO) koji su pripremila hrvatska nadležna tijela utvrđuje prioritete ulaganja za hrvatske regije u cilju ubrzanja gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta poticanjem konkurentnosti cijele zemlje. Strateški projekti s jasnim, unaprijed utvrđenim ciljevima koji se podudaraju s tim prioritetima moraju se brzo utvrditi kako bi se ovo vrijedno ulaganje najbolje iskoristilo prije isteka roka 2016. godine, objavila je EK. Johannes Hahn, povjerenik za regionalnu politiku i Laszlo Andor, povjerenik za zapošljavanje, pozdravili su pravovremeno podnošenje plana ulaganja i njegovo odobravanje. Ulaganja kohezijskog fonda (149,8 milijuna eura) namijenjena su gospodarenju otpadom i otpadnim vodama, kao i poboljšanju opskrbe vodom. Europski fond za regionalni razvoj (228,4 milijuna eura) uložit će se u podršku poslovanja malih i srednjih poduzeća, istraživanje i inovacije, zajedno s osnovnijim infrastrukturama kao što su željeznice i plovni putovi. Europski socijalni fond (60 milijuna eura) poduprijet će stvaranje radnih mjesta i ulagati u projekte socijalnog uključivanja i obrazovanja.

ZAGREB - Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima od 1. rujna na raspolaganju će biti novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u kojima će kamatnu stopu subvencionirati Ministarstvo poduzetništva i obrta, najavili su danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. Unutar programa "Poduzetništvo mladih", društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, moći će kandidirati za kredite u iznosu od 80 tisuća do 700 tisuća kuna, bez vlastitog učešća to jest uz stopostotni udio HBOR-a. Rok otplate je 12 godina, uključujući dvogodišnji poček. Kamatna stopa je četiri posto, ali kako Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu s dva postotna boda, tako će ona u konačnici za korisnike biti dva posto, kao i u programu "Početnici". U tom programu iznos kredita je od 80 tisuća do 1,8 milijuna kuna, pri čemu za kredite do 700 tisuća kuna uz stopostotni udjel HBOR-a, dok je za kredite u iznosima od 700 tisuća do 1,8 milijuna kuna predviđeno 15-postotno učešće korisnika. Rok otplate je 14 godina, uključujući poček od tri godine. Korisnici mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju manje od dvije godine i mlađi su od 55 godina.

ZAGREB - Bila bi velika šteta kada bi Dalekovod završio u stečaju i likvidaciji, a zbog radnih mjesta i perspektive koju ta tvrtka ima dobro bi bilo kad bi nastavila poslovati, ocijenio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Na novinarsko pitanje što očekuje od Ustavnog suda u vezi s tužbom Dalekovoda protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu od 22. srpnja 2013. godine, koje je donio sudac Mislav Kolakušić i kojim je određen zastoj s postupanjem u postupku sklapanja predstečajne nagodbe nad Dalekovodom, Maras je, uz ogradu da ne može i ne želi komentirati rad tog suda, kazao da bi bilo dobro da se Dalekovod dokapitalizira kako bi mu se omogućio nastavak poslovanja. Nada se da odluka Ustavnog suda neće biti takva da bi to onemogućila, a Dalekovod poslala u stečaj i likvidaciju. Bila bi to ogromna šteta s obzirom na 1.800 radnih mjesta i izvozne poslove koji se mogu mjeriti milijardama kuna, kaže Maras. "Očekujem da će odluka biti takva da ćemo moći investirati u Dalekovod kako bi on opstao i prošao restrukturiranje", rekao je. Kako se doznaje, na Ustavnom sudu danas se održava redovni sastanak sudaca na kojem će se vrlo vjerojatno raspravljati o ustavnoj tužbi Dalekovoda.

ZAGREB - Nagodbeno vijeće danas je, u postupku predstečajne nagodbe nad Institutom IGH, odgodilo sutrašnje ročište, na kojem su vjerovnici trebali glasovati o izmijenjenom Planu financijskog i operativnog restrukturiranja te građevinske tvrtke. Ročište se odgađa zbog "nomotehničkog usklađenja teksta prijedloga predstečajne nagodbe", koje je zatražio dužnik, navelo je Nagodbeno vijeće. Nad Institutom IGH postupak predstečajne nagodbe pokrenut je 10. lipnja ove godine. Ukupno utvrđene tražbine vjerovnika prema Institutu iznose 1,89 milijardi kuna, a iznos tražbina za koje vjerovnici imaju pravo glasa nakon izvršenog prijeboja iznosi 1,88 milijardi kuna. Novo ročište za glasovanje o izmijenjenom Planu financijskog i operativnog restrukturiranja zakazat će se naknadno, navodi Nagodbeno vijeće.

ZAGREB - Na početku tjedna, na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva bili u blagom plusu, pri čemu najveći dobitak ostvaruje dionica Petrokemije, sa skokom cijene za gotovo 6 posto. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,47 posto, na 1.858 bodova, a Crobex10 0,42 posto, na 1.049 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 1,7 milijuna kuna, te je bio otprilike 800.000 kuna manji nego u petak oko podneva. Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, 288.000 kuna. Cijena joj stagnira na 177 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, sa 246.000 kuna prometa i skokom cijene za gotovo 6 posto, na 210 kuna. Među većim dobitnicama ističe se i dionica Podravke - cijena joj je porasla 3,58 posto, na 274 kune, uz promet od 49.000 kuna. Na znatnijem cjenovnom dobitku je i dionica Belja, za 2 posto, na 65 kuna, uz 205.000 kuna prometa. Najveći pad cijene među likvidnijim izdanjima bilježi dionica Diokija, za 2,85 posto na 29 kuna, te Tehnike, za 2,8 posto, na 680 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu od petka, oslabila prema euru za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,544154 kune. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru za 0,01 posto te prema švicarskom franku za 0,15 posto, a ojačala prema britanskoj funti za 0,29 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,641333 kune, franka 6,109616 kuna, a funte 8,786576 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙