FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: skroman obujam trgovanja na početku tjedna

Autor: scvi
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Zasad na vidiku nema značajnijih korporativnih vijesti, pa bi danas na Zagrebačkoj burzi obujam trgovanja mogao biti skroman, kao i obično na početku tjedna, dok bi na smjer kretanja Crobexa ponajviše moglo utjecati raspoloženje na inozemnim burzama.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,66 posto, na 1.849 bodova, a Crobex10 1,06 posto, na 1.045 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 63,5 milijuna kuna, što je otprilike 40 milijuna kuna više nego tjedan dana ranije, ali je i dalje riječ o niskoj likvidnosti.

„U proteklome tjednu na domaćem tržištu raspoloženje investitora bilo je uglavnom pozitivno, pa su Crobexi ojačali drugi tjedan uzastopno. Prometi su u prosjeku iznosili 13,4 milijuna kuna dnevno, što je najviše u zadnjih pet trgovinskih tjedana“ kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržište kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom Leda, više od 20 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,78 posto, na 8.000 kuna. Tom dionicom još će se do 28. kolovoza trgovati s pravom na dividendu, koja iznosi 118 kuna po dionici.

Slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 10,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,12 posto, na 177,70 kuna.

U blok transakciji dionicama AD Plastika ostvaren je promet od 6,3 milijuna kuna, po cijeni od 123 kune za dionicu. U redovnom je trgovanju tom dionicom ostvaren promet od 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,02 posto, na 123,90 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Diokija. Uz promet od 3,9 milijuna kuna, cijena joj je oscilirala između 22 i 31 kune. Tjedan je završila s dobitkom od 7,5 posto, na 28,75 kuna. Znatne oscilacije cijene Diokija posljedica su vijesti o postupku predstečajne nagodbe. Početkom tjedna odgođeno je predstečajno ročište na kojem su se vjerovnici trebali izjasniti o novom planu financijskog restrukturiranja, da bi u petak bilo objavljeno da je postignut dogovor glavnih vjerovnika o načinu namire njihovih tražbina.

Najveća dobitnica bila je dionica Ingre, s rastom cijene za 8 posto.

Istodobno, među likvidnijim izdanjima najveće gubitnice bile su dionice Jamnice, s padom cijene za 6,3 posto, potom Đure Đaković Holdinga, 3,9 posto te Belja, 3,8 posto.

„I dalje nema značajnijih korporativnih vijesti, tako da bi danas obujam trgovanja mogao biti skromniji, kao i obično na početku tjedna. Krajem tjedna bit će objavljen podatak o hrvatskom bruto domaćem proizvodu za drugo tromjesečje, pa ostaje za vidjeti kakva će biti reakcija tržišta“, kaže Špoljar.

Državni zavod za statistiku objavit će u petak prvu procjenu BDP-a u drugom tromjesečju. Sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 0,8 do 1,4 posto. Premda oštar, bio bi to manji pad u odnosu na prvo tromjesečje, kada je BDP skliznuo 1,5 posto.

A na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 15.010 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 posto, na 1.663 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 3.657 bodova.

„Po prvi puta od početka mjeseca, S&P 500 indeks ojačao je na tjednoj razini, što se pripisuje nastavljenim špekulacijama u vezi Fedove monetarne politike. Naime, nakon sastanka guvernera vodeći svjetskih središnjih banaka u Jackson Holeu ojačale su nade da Fed ipak neće smanjiti program monetarnih poticaja u kratkome roku. Ipak, makroekonomski pokazatelji su solidni i očito je da će prije ili kasnije do toga doći“, navodi Špoljar.

Na europskim burzama zbog toga su najvažniji indeksi zabilježili minuse, pri čemu najveće indeksi tržišta perifernih članica eurozone poput Italije i Španjolske. Svjetla točka bio frankfurtski DAX, koji je ojačao protekloga tjedna 0,3 posto

„Svi i dalje razmatraju je li američko gospodarstvo dovoljno jako za postupno smanjivanje monetarnih poticaja. Stoga će i ovoga tjedna u fokusu investitora biti makroekonomski pokazatelji. Danas očekujemo podatak o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji, a krajem tjedna u fokusu će biti novi podaci sa tržišta rada“, zaključuje Špoljar.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙