FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u mirnom trgovanju indeksi u blagom plusu

Autor: scvi
ZAGREB, 19. kolovoza 2013. (Hina) - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi, Crobexi su danas u blagom plusu, dok investitori za nove smjernice čekaju važnije vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,13 posto, na 1.839 bodova, a Crobex10 0,15 posto, na 1.035 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,45 milijuna kuna, te je bio gotovo dvostruko viši nego u petak u ovo doba, no i dalje je riječ o vrlo niskom prometu.

Najveći promet do sada je ostvaren povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 1,7 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,19 posto, na 280,5 kuna.

Slijedi dionica HT-a, sa 588.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,29 posto, na 176,33 kune.

Prometi iznad 100.000 kuna ostvareni su i dionicama AD Plastika, čija je cijena ojačala 0,9 posto, na 123,75 kuna, te Atlantic grupe, čija je cijena skočila 3,3 posto, nadomak 680 kuna.

„Do podneva je ostvareno nešto iznad 3 milijuna kuna prometa, a Crobexi stagniraju. Očekujemo da će investitori pratiti zbivanja na inozemnim burzama, dok za nove smjernice čekaju vijesti iz poslovnog sektora“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Od poslovnih vijesti, građevinska tvrtka Viadukt i ljubljanska Javna razsvetljava d.d. zaključile su ugovor s Hrvatskim autocestama (HAC) vrijedan 52,86 milijuna kuna, u što nije uključen PDV, za izvođenje dodatnih radova na jednom dijelu autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik.

Dionica Viadukta poskupjela je danas 5,26 posto, na 340 kuna, no uz promet od svega 34.000 kune.

Na europskim burzama danas su najvažniji indeksi blago oslabili, nakon oštrog prošlotjednog pada cijena dionica na Wall Streetu, dok investitori za nove smjernice očekuju sredinom tjedna objavu zabilješke s posljednjeg zasjedanja Feda.

Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu između 0,09 i 0,58 posto.

„Na inozemnim burzama i dalje prevladava nesigurnost oko daljnjeg smjera kretanja američke monetarne politike. Investitori špekuliraju hoće li Fed već u rujnu početi postupno smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu. Od makroekonomskih objava, tek u srijedu vidjet ćemo važnije podatke – o prodaji postojećih nekretnina u SAD-u te objavu zabilješke s posljednjeg zasjedanja Feda“, zaključuje Matić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙