FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionica HT-a i Diokija

Autor: scvi
ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas bi Crobexi mogli biti pod utjecajem negativnih kretanja na inozemnim burzama, dok bi u fokusu investitora mogla opet biti dionica HT-a zbog medijskih napisa da je kompanija zainteresirana za privatizaciju Telekoma Slovenije, kao i dionica Diokija, nakon današnjeg glasovanja na ročištu o planu financijskog restrukturiranja te tvrtke.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,36 posto, na 1.843 boda, a Crobex10 0,38 posto, na 1.038 bodova. Oba indeksa ojačala su drugi dan zaredom.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,09 milijuna kuna,

što je otprilike 7 milijuna više nego u petak.

Uz to, u blok transakciji dionicom AD Plastik ostvareno je 6,4 milijuna kuna, po cijeni od 123 kune.

U redovnom trgovanju najveći je promet, od 5,52 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je pritom porasla 1,72 posto, na 177 kuna.

Ta dionica privukla je pozornost investitora zbog medijskih napisa da je HT zainteresiran za privatizaciju Telekoma Slovenije i da aktivno prati tu prodaju.

Milijunski prometi ostvareni su još i povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena oslabila 0,29 posto, na 280,2 kune, te AD Plastika, a cijena joj je pritom ojačala 0,33 posto, na 123,05 kuna.

Znatan skok cijene ostvarila je dionica Viadukta, za više od 5 posto, na 340 kuna, no uz promet od svega 34 tisuće kuna. Ta je kompanija potpisala ugovor o dodatnom izvođenju građevinskih radova na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik, vrijedan 52,85 milijuna kuna bez PDV-a.

„Na domaćem tržištu danas očekujem prelijevanje sentimenta s europskih burzi, dok bi u fokusu investitora i dalje mogla biti dionica HT-a, zbog medijskih napisa o mogućem preuzimanju slovenskog Telekoma“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Od najnovijih vijesti, Zagrebačka burza jutros je obustavila trgovanje dionicom Diokija, sve dok javnost ne bude potpuno i točno informirana o današnjem ishodu ročišta za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja.

Trgovina tom dionicom bit će obustavljena sve dok Dioki ne dostavi Burzi informaciju o ishodu ročišta, jer je to, prema ocjeni Burze, uvjet da se omogući fer i pravično trgovanje.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, jer investitori oklijevaju s novim kupovinama uoči očekivane promjene mjera Fedove monetarne politike, što bi moglo rezultirati višim kamatnim stopama.

Dow Jones indeks spustio se 71,11 bodova ili 0,47 posto, na 15.010 bodova, S&P 500 za 0,59 posto, na 1.646 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,38 posto, na 3.589 bodova.

Indeksi padaju četvrti dan zaredom, pri čemu su Dow i S&P zabilježili najduži negativni niz od početka godine, a Nasdaq od sredine lipnja.

I na azijskim burzama indeksi su jutros zbog toga oslabili četvrti dan zaredom, a i trgovanje na europskim burzama započelo je s minusima.

„Na inozemnim burzama i dalje će u fokusu investitora biti Fed, jer se špekulira da bi već idućega mjeseca mogao smanjiti program otkupa obveznica, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara. Bilješke i zaključci sa srpanjskog zasjedanja Feda bit će objavljeni sutra, a danas bi smjer kretanja američkih indeksa mogli odrediti rezultati poslovanja nekolicine maloprodajnih kompanija“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙