FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: uz slabi promet Crobexi bi opet mogli stagnirati

Autor: scvi
ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje slab obujam trgovanja, kao i proteklih dana, jer je većina tržišnih sudionika odsutna zbog godišnjih odmora, a ni Crobexi ne bi trebali bilježiti većih promjena s obzirom da nema važnijih poslovnih vijesti.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,13 posto, na 1.829 bodova, prekinuvši tako 5-dnevni negativni niz. Crobex10 je ojačao 0,18 posto, ostvarivši dobitak drugi dan zaredom.

No, redovni promet dionicama ostao je nizak, iznosio je 4,64 milijuna kuna, kao i u petak.

„Na domaćem tržištu i danas očekujemo niski obujam trgovanja, baš kao i prijašnjih dana, što je u skladu s ovim razdobljem u godini kada je većina investitora na godišnjem odmoru. Indeksi bi stoga mogli i dalje stagnirati, a kako nema važnijih poslovnih objava, u fokusu će uglavnom biti uobičajeno najlikvidnija izdanja“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Slabiji obujam trgovanja prisutan je i na inozemnim burzama. Tako su uz slabašan promet, na Wall Streetu u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeksi produbili minuse nakon prošlotjednih najvećih gubitaka od lipnja, dok je Nasdaq uspio završiti trgovanje u pozitivnom području, zahvaljujući rastu cijena dionica Applea i BlackBerryja.

Mnogi su trgovci na godišnjem odmoru u kolovozu, a sezona objava korporativnih zarada bliži se kraju tako da tržišta ulaze u uobičajenu sezonsku mirnu fazu.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 0,04 posto, na 15.419 bodova. S&P 500 indeks spustio se 0,12 posto, na 1.689 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 0,27 posto, na 3.669 bodova.

Na azijskim burzama jutros je medijsko izvješće o tome da japanski premijer Shinzo Abe razmatra snižavanje stope poreza na dobit podiglo cijene dionica, a najviše na Tokijskoj burzi. Tokijski Nikkei indeks u plusu je 2,57 posto.

„Zasad se čini i da će na europskim burzama indeksi rasti. Ipak, ton raspoloženja na europskim burzama danas će dati važne makroekonomske objave. Očekujemo podatak o industrijskoj proizvodnji u eurozoni u lipnju te njemački ZEW indeks povjerenja investitora. Nešto kasnije, smjernice investitorima dat će i podatak o prometu u američkoj maloprodaji“, navodi Harambašić Nereau.

Kako dodaje, trgovanje će biti oprezno, jer investitori željno iščekuju podatke o BDP-u eurozone i najvećih europskih gospodarstava – Njemačke i Francuske - za drugo tromjesečje, koji će biti objavljeni sutra.

Procjenjuje se da je gospodarstvo eurozone poraslo 0,2 posto, te tako napokon izašlo iz recesije koja je započela krajem 2011. godine.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙