FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 8. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Današnji sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) završio je bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza. Nakon višesatnog sastanka predsjednik HPK Matija Brlošić rekao je novinarima da je ministar zatražio "time-out" do ponedjeljka da pripremi kroz koje bi se mjere moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić. Izvijestit će članstvo o današnjem sastanku, prijedlog je da se u ponedjeljak nastave pregovori, no ne zna što će na to reći poljoprivrednici. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Navode kako Jakovina u "najvećoj mogućoj mjeri razumije probleme poljoprivrednih proizvođača", objasnio je kako je do sada već isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina, te da je isplaćeno onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu. Predsjednik Odbora za udruge HPK Stjepan Kunovec istaknuo je kako je šteta što se danas nije došlo do konkretnog rješenja i to iz razloga jer ministar nije imao odgovor na pitanje o osiguravanju sredstava koja su potrebna za isplatu poticaja u cijelosti, a riječ je o više od 450 milijuna kuna.

ZAGREB - Dvije najjače strukovne udruge u hrvatskom turizmu, hotelijera i putničkih agencija, dosadašnji tijek ovogodišnje turističke sezone i blagi porast dolazaka i noćenja za srpanj i sedam mjeseci ocjenjuju očekivanim, ali i naglašavaju da će se za ponavljanje prošlogodišnjih turističkih rezultata trebati još puno potruditi, pa i unatoč jako dobrim najavama za ostatak glavne ljetne sezone i posezonu. Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Kristian Šustar ističe da su rezultati srpnja i sedam mjeseci zapravo slični lanjskim odnosno sa tek blagim porastima, što drži i očekivanim s obzirom da u srpnju, pa ni u kolovozu i rujnu nema više puno prostora za rast fizičkih pokazatelja. Hotelijeri, bar većina, za sada manje-više posluju stabilno, iako je kod nekih kompanija bilo određenih oscilacija i problema, pogotovo kod onih koji su više radili s ruskim tržištem koje je podbacilo zbog uvođenja novog viznog režima. Vjeruje da nas ove godine u konačnici očekuje dobar turistički rezultat, ali ništa spektakularno nego otprilike ono što nam se s turizmom događalo i zadnjih nekoliko godina. I predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba za rezultate srpnja i sedam mjeseci kažu da su na tragu predviđanja UHPA-e i njegovih osobno, da su dobri te da ni kolovoz neće biti bitno drugačiji od lanjskog.

ZAGREB - Porezna uprava Ministarstva financija, u vezi slučaja senjskog hotela "Libra", izražava žaljenje što su turisti, ali i sveopća hrvatska javnost morali biti svjedoci posljedicama zbog postupaka neodgovornog i nesavjesnog poduzetnika. Hotel Libra u Senju, koji posluje u sklopu tvrtke Mališa d.o.o, jučer je zbog poreznog duga od 883 tisuće kuna, zapečaćen odlukom područnog ureda Porezne uprave u Gospiću da bi potom, iza 17 sati, bio otpečaćen, a vlasniku dan rok od osam dana za uplatu duga u cijelosti. Porezna uprava danas je na svojim mrežnim stranicama, "zbog velikog interesa javnosti i niza neistina" o svom radu, objavila "pravo činjenično stanje o postupcima nadzora" kod poreznog obveznika Mališa d.o.o. Pritom napominju kako je porezni obveznik imao niz mogućnosti za podmirenje i reprogramiranje svojeg poreznog duga, tako da izjave da je Ministarstvo financija, Porezna uprava "kruta" u naplati poreznih dugova ne odgovaraju činjeničnom stanju. Također pojašnjavaju da je do ponovnog otvaranja hotela došlo iz razloga što je postignut dogovor sa poreznim obveznikom tj. dan mu je rok od 8 dana za podmirenje cjelokupnog dugovanja. Dodaju kako je dogovor postignut zbog svih nedužnih gostiju hotela koji su morali ispaštati zbog postupaka vlasnika hotela.

ZAGREB - Allianz Zagreb nastavio je uspješno poslovati u 2013. godini, uz povećanje ukupnog tržišnog udjela na 13 posto, te udjela u segmentu životnih osiguranja sa 17,4 na 19,7 posto, izvijestili su danas iz tog osiguravatelja. Ukupni bruto premijski prihodi Allianza Zagreb u prvih šest ovogodišnjih mjeseci dosegnuli su 640,7 milijuna kuna, što je za 50,7 milijuna kuna više u usporedbi s istim razdobljem 2012. Tako je Allianz ostvario ukupni premijski rast od 8,6 posto, dok je tržište zabilježilo rast od 0,3 posto. Operativni profit na kraju lipnja je iznosio 62,8 milijuna kuna. U segmentu neživotnih osiguranja Allianz Zagreb je na kraju lipnja ostvario ukupni rast bruto premija za 2,7 posto na 396,9 milijuna kuna, a u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja za 19,8 posto na 243,8 milijuna kuna, premašivši izvedbu tržišta u oba segmenta. U segmentu mirovinskih fondova i upravljanja imovinom, AZ obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi imali su 23 milijarde kuna imovine pod upravljanjem i 710 tisuća članova, zadržavši time vodeću poziciju na tržištu.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze padaju četvrti trgovinski dan zaredom, Crobex je danas smanjen za 0,24 posto, na 1.830,96 bodova, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.029,10 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna, a 6,8 milijuna kuna ostvareno je blok prometom dionicom AD Plastika. Dvije su dionice, Ericssona Nikole Tesle i HT-a, ostvarile promete iznad milijun kuna, pri čemu su obje zabilježile i pad cijene. Promet dionicom Ericssona Nikole Tesle iznosio je danas 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,66 posto, na 1.500 kuna. Dionica HT-a imala je promet od 1,88 milijuna kuna uz pad cijene od 0,36 posto, na 173 kune. Uz nepromijenjenu cijenu od 710,01 kunu dionica Končara EI ostvarila je 748,7 tisuća kuna prometa. Povlaštenoj dionici Adris Grupe cijena je pak porasla za 1,08 posto, na 282 kune, a ostvarila je promet od 507,6 tisuća kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙