FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

SPLIT - Dalmatinska podružnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) podržava nadzor Porezne uprave i uvođenje reda, ali se protivi zatvaranju objekata te predlaže da se umjesto toga prekršiteljima blokira račun do iznosa kazne i sve dok se kazna ne plati, istaknuli su čelnici HUP-a podružnice Dalmacija na današnjoj konferenciji za novinare. Podržavamo nadzor Porezne uprave, porezi se trebaju plaćati, prihvaćamo sankcije, ali se od zatvaranja objekata kao kazne treba odustati. To je najveći problem i usudio bih se reći ustavno i zakonsko pitanje. Zatvaranje objekata doslovno šteti svima i od toga nema koristi nitko. Dakako, najviše šteti zaposlenicima, jer kada se objekt zatvori oni od toga trenutka nemaju svoj status, pa se ne zna jesu li i dalje u radnom odnosu, na čekanju ili godišnjem odmoru. S druge strane, za to vrijeme se vlasniku objekta ne puni žiro račun, pa je upitno od čega će kaznu platiti, kazao je predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Dalmacije Hrvoje Marušić. Po njegovim riječima, porezni inspektori su ove godine zbog različitih prekršaja zatvorili oko 155 objekata, a svaki treći je na dubrovačkom području. Prijedlog dalmatinskog HUP-a je da, umjesto zatvaranja objekata, Porezna uprava, shodno određenoj novčanoj kazni, blokira račun prekršitelja i to sve do namirenja kazne.

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je s ciljem što kvalitetnije pripreme turističke 2014. godine definirala modele udruženog oglašavanja s javnim i privatnim turističkim sektorom već u kolovozu, što je najranije u odnosu na sve protekle godine, priopćeno je danas iz HTZ-a. HTZ je danas u medijima objavio i javni poziv za pet modela udruženog oglašavanja, rok za prijavu je do zaključno 1. listopada, a javni poziv s cjelokupnom dokumenatcijom za prijavu objavljen je na mrežnim stranicama HTZ-a. Iz HTZ-a ističu kako je, sa željom pojednostavljenja procedura i unapređenja sustava, smanjen broj modela udruženog oglašavanja na njim pet, kako se pojednostavljuje dokazna dokumentacija te se prilikom raspodjele sredstava uvažava značaj pojedine županije mjeren brojem ostvarenih noćenja u 2012. godini. Sukladno strateškom marketinškom cilju HTZ-a - povećanje dolazaka u pred i posezoni, 70 posto sredstava bit će uloženo u aktivnosti za pred i posezonu, dok će se 30 posto odnositi na glavnu sezonu. Budući da je drugi strateški marketinški cilj HTZ-a povećanje broja dolazaka u kontinentalnoj Hrvatskoj, sredstva će se kontinuirano tijekom cijele godine raspoređivati u tu svrhu.

LJUBLJANA/ZAGREB - Slovenska osiguravateljska skupina Triglav odlučila je da će sudjelovati u postupku u kojem se prodaje udio u Croatia osiguranju, objavili su u petak slovenski mediji. Kako je prenio ljubljanski "Dnevnik", takav prijedlog uprave u četvrtak je podržao nadzorni odbor Triglava, a direktor te tvrtke Andrej Slapar rekao je da je hrvatskoj vladi već iskazao interes Triglava da sudjeluje u postupku u kojemu je do 20. rujna potrebno predati neobvezujuće ponude. "Dnevnik" navodi da Slaparova uprava ima dva scenarija po kojima bi financirala preuzimanje većinskog udjela u Croatia osiguranju. Prema prvom, za to bi koristila dio vlastitih sredstava i sredstva do kojih bi došla dokapitalizacijom, a po drugom bi za financiranje uzela kredit. No, oba ta scenarija vode u "neizbježnu privatizaciju" Triglava, čemu se slovenska politika dosad uvijek oštro protivila, navodi list. Prema tvrdnjama "Dnevnika", slovenska vlada upoznata je s planovima sadašnje uprave Triglava, ali još nije donijela konačnu odluku hoće li ih podržati

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze oko podneva su bili u blagom plusu, ali uz slabu likvidnosti, pri čemu je u fokusu investitora dionica Diokija, zbog vijesti da je s najvećim vjerovnicima usuglašen plan financijskog restrukturiranja te tvrtke. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,15 posto, na 1.854 boda, a Crobex10 0,29 posto, na 1.047 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,5 milijuna kuna, te je bio otprilike 400.000 kuna manji nego jučer oko podneva. Milijunski promet zasad je ostvaren jedino dionicom Diokija. Cijena joj je pritom skočila gotovo 15 posto, na 30,18 kuna. Jedan poslovni list danas piše da su se Hrvatska elektroprivreda, Zagrebačka i Hypo banka usuglasili oko plana financijskog restrukturiranja Diokija. Prema korigiranom planu, koji bi se u sljedećih desetak dana trebao pojaviti u Fininom registru predstečajnih nagodbi, HEP i Zaba dobit će dio potraživanja u novcu, dok će ostali dio biti pretvoren u vlasničke udjele. Hypo bi se trebao namiriti prodajom imovine na koju ima hipoteku. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s 228.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,28 posto, na 176,51 kunu.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,02 posto, a u odnosu na tečajnicu od prošlog petka oslabila je za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,536541 kunu. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema švicarskom franku, za 0,17 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 0,08 posto i britanskoj funti za 0,18 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenuje od sutra, iznosi 6,099993 kune, dolara 5,640701 kunu, a funte 8,812606 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnu listu središnje banke, kuna je ojačala prema franku za 0,09 posto i prema dolaru za 0,32 posto, dok je prema funti oslabila za 0,03 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙