FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Pripadnici srpske nacionalne manjine podzastupljeni su u javnoj upravi, a zbog nedostatka podrške državne i lokalnih vlasti mali je broj onih koji su uključeni u modele manjinskog obrazovanja, neki su od rezultata istraživanja, koje je u sklopu projekta "Podrška vladavini prava", tijekom proteklih 20 mjeseci proveo Srpski demokratski forum (SDF), a koji su danas predstavljeni novinarima. "Iako postoji Akcijski plan o zapošljavanju nacionalnih manjina koji se provodi od 2011. do 2015., iz godine u godinu konstantno se smanjuje broj zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina u državnoj i javnoj upravi", rekao je Savjetnik SDF-a za EU Fondove Nikola Ivanović. Predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula zatražio je od Vlade da uvede mehanizme kako bi lokalne vlasti, bez obzira na pritiske, bile obvezne Srbima povratnicima dati istu priliku kao i Hrvatima, a ne da se, kako je rekao, "vrši jasna diskriminacija kakva je dosad bila". Istraživanje o usklađenosti statuta lokalnih i regionalnih zajednica s Ustavnim zakonom pokazalo je vidljiv pomak jer su gotovo svi statuti usklađeni, no problem je, kako ističu u SDF-u, implemetacija onog što stoji u lokalnim statutima.

ZAGREB

Svečanost potpisivanja 41 ugovora kojim se dodjeljuje 6,67 milijuna eura bespovratnih sredstava programu integracije skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav održana je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Radi se o natječaju iz šeste generacije IPA programa "Razvoj ljudskih potencijala", na koji se prijavilo 146 projekata. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović čestitao je predstavnicima ustanova koje su prošle na natječaju, te kazao da 25 milijuna eura europskih sredstava, koliko je dosad ušlo u školski sustav, pokazuje u kojoj mjeri su hrvatske ustanove spremne za korištenje sredstava EU za unapređenje obrazovnog sustava. Hrvatska veliku važnost pridaje uljučivanju svih manjinskih skupina i za njih već postoje zakonske mogućnosti, a Ministarstvo vodi niz aktivnosti s ciljem da svako dijete dobije najbolje obrazovanje u skladu s njegovim interesima i sposobnostima, kazao je Jovanović. Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo čestitao je predstavnicima institucija, pozvao ih na zakonito trošenje sredstava i najavio radionicu koja će pomoći u implementaciji projekata.

ZAGREB

Vrhovni sud donio je odluku prema kojoj faktički nema vremenskog ograničenja u kojem Državno odvjetništvo mora dovršiti istragu i podignuti optužnicu protiv osumnjičenih. Vrhovni sud je, naime, preinačio odluku Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od sredine prošle godine i utvrdio da je optužnica protiv čelnika Hrvatskih autocesta Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Zlatka Korpara podnesena u zakonskom roku, doznaje Hina od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića. Optužnicu zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva protiv njih odbacilo je 28. lipnja 2012. Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Garca, ustvrdivši da je podignuta prekasno, odnosno izvan rokova propisanih Zakonom o kaznenom postupku, ali se Državno odvjetništvo žalilo Vrhovnom sudu, koji je utvrdio da je optužnica podnesena u roku. Iako je u tom slučaju istraga potrajala više od godine i šest mjeseci, što je prema Zakonu o kaznenom postupku maksimalni rok u kojem bi trebala biti dovršena, Vrhovni sud je utvrdio da tu nije riječ o obvezujućim nego instruktivnim rokovima koji nemaju za posljedicu procesne reperkusije.

ZAGREB

Mirela Holy, nezavisna saborska zastupnica koja je nedavno napustila SDP, danas je Hini potvrdila da osniva stranku čija će politika biti održivi razvoj s ljudskim pravima i pravdom, gospodarskim razvojem i zaštitom okoliša. "Istina je da radim na stranci, napisani su nacrti prijedloga Programa i Statuta koji su trenutno u fazi rasprave i usklađivanja. Početkom rujna idem u Bruxelles kao gošća na sastanak Europske stranke zelenih", kaže Mirela Holy. "Politika stranke će biti politika održivog razvoja s tri jednakovažna stupa: ljudskim pravima i pravdom, gospodarskim razvojem i zaštitom okoliša. To je sve što u ovom trenutku mogu reći", rekla je Hini saborska zastupnica Mirela Holy. Dodala je da će stranka najvjerojatnije biti osnovana na jesen te da još nije odlučeno kako će se stranka zvati. Holy je u lipnju ove godine izašla iz SDP-a nakon što je odbijen njezin amandman kojim je tražila osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Holy je tvrdila da je neosnivanjem te agencije SDP iznevjerio Plan 21, svoj predizborni program. Nakon napuštanja SDP-a najavila da ostaje u Saboru kao nezavisna zastupnica.

ZAGREB

HDZ podržava provođenje fiskalne discipline, naplatu potraživanja i kažnjavanje prekršitelja, ali nedopustivim smatra da se tim metodama kažnjavaju gosti jer će to imati teške posljedice za hrvatski turizam, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u središnjici stranke. Potpredsjednica HDZ-ova Odbora za financije Hrvojka Bačić upozorila je kako se, iako zakoni propisuju nekoliko kategorija kaznenih odredbi, najčešće na vrhuncu turističke sezone pribjegava najrepresivnijoj odredbi - zatvaranju hotela i kafića. Saborska zastupnica i gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev smatra nedopustivim da se gosti, koji su uplatili svoj boravak, izbacuje iz hotela na 40 stupnjeva Celzija. "Taj gost, kao i turistička agencija preko koje je došao, više nikada neće doći u Hrvatsku", kazala je. Predsjednik stranačkog Odbora za turizam i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli upozorio je da se još ne zna kako će se riješiti pitanje viza za turiste iz Rusije, kojih će, kako je rekao, ove godina biti 50 posto manje.

ZAGREB

Muzej automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu su, nakon svečanog otvorenja početkom srpnja, u samo 45 radnih dana posjetili brojni Zagrepčani, ali i turisti iz čak 20 država s tri kontinenta što pokazuje da je Muzej postao pravi ljetni turistički hit. Izvijestio je to voditelj Muzeja Valentino Valjak dodajući kako je to pokazatelj koliko je Zagrebu nedostajao sadržaj takvog tipa. Najavio je da od jeseni kreću muzejske radionice i igraonice za osnovne i srednje škole. Školarci će moći birati između likovne, modelarske ili maketarske radionice. Pruža im se mogućnost da se upoznaju i sa starom kompjutorskom tehnologijom i isprobaju koristiti Commodore i Spectrum. Odrasli mogu od jeseni posjetiti muzejsko kino gdje će se prikazivati filmovi s auto-moto tematikom. U Muzeju će od 1. rujna biti otvorena izloža na temu 65. godina 'spačeka', a 22. rujna kreće i 'desant Ferdinand Budicki' kada će 100 povijesnih vozila proći centrom grada. Muzej Ferdinand Budicki u Ulici Ljudevita Posavskog 48 otvoren je svaki dan od 10 do 19 sati.

OPATIJA

Ovogodišnji 8. Liburnicon, fantasy i SF festival održat će se 23. i 24. kolovoza u Opatiji, a očekuje se više od 2000 posjetitelja, najavili su danas predstavnici opatijske udruge Kulturni tron, organizatori festivala. Festival se sastoji od predavanja, radionica, kvizova te kostimiranja u likove popularnih SF i fantasy filmova i serijala. Najvažnije gošće festivala su američka književnica Jacqueline Carey i britanska književna kritičarka Cheryl Morgan. Predavanja će održati astronom Korado Korlević iz Zvjezdarnice Višnjana, elektrotehničar Ivan Šimatović koji se bavi graničnim područjima znanosti, te novinar Krešimir Mišak koji će voditi razgovor na temu paleokontakata, odnosno pretpostavljenih kontakata s izvanzemaljskim civilizacijama u drevna doba. U glazbenom dijelu programa nastupat će riječka grupa Belfast Food i zagrebačka grupa Slip. Većina događanja bit će u opatijskoj osnovnoj školi Rikarda Katalinića Jeretova uz manji dio programa na opatijskoj plaži Lipovica.

ZAGREB

Zagrebačka policija uhvatila je dvojicu muškaraca koje sumnjiči da su na području Dugiog Sela i Seseveta provalili u desetak kuća iz kojih su krali televizore i bojlere, napravivši štetu od oko 85.000 kuna. Policija je utvrdila da je 26-godišnjak od kolovoza 2011. do travnja ove godine, unajmljenim vozilom dolazio do kuća u koje je provaljivao kroz prozore ili ulazna vrata te krao televizore i bojlere, koje je potom prodavao nepoznatim osobama. Za drugoosumnjičenog 32-godišnjaka se sumnja da mu se pridružio u nekoliko tih teških krađa provaljivanjem. Osumnjičeni 26-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok je 32-godišnjak prijavljen redovnim putem.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙