FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada na ovotjednoj će sjednici odlučivati i o privatizaciji tvrtke HŽ Cargo odnosno prodaji rumunjskom investitoru Feroivar, u sklopu Grampet grupe, a očekuje se da bi taj proces mogao završiti za mjesec dana, izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić novinarima nakon današnje sjednice Povjerenstva za željeznicu. Povjerenstvom predsjedava premijer Zoran Milanović, a sjednici održanoj u Banskim dvorima su, uz premijera i ministra Hajdaš Dončića, bili nazočni i ministri Branko Grčić, Slavko Linić i Mihael Zmajlović. Ponudu rumunjskih investitora za HŽ Cargo koja je stigla na natječaj Vlada planira prihvatiti, a Hajdaš Dončić ističe kako kupac mora preuzeti sve obveze i jamstva od oko 800 milijuna kuna i odmah uložiti 30 milijuna eura u program zbrinjavanja radnika od kojih su neki višak, kao i u obnovu voznog parka Carga. Za HŽ Putnički prijevoz ističe da se priprema desetogodišnji ugovor za obavljanje javnog prijevoza te modernizacija i nabava vlakova, za što je prva faza već završena i izabran je domaći konzorcij na čelu s Gredeljem. Ostaju još, kako je kazao, razgovori s bankama oko finaciranja izgradnje vlakova jer se radi o oko 1,6 milijardi kuna za 44 nova vlakova. Na sjednici Povjerenstva analizirano je stanje svih projekata na dva europska koridora, odnosno koridoru od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom (bivši 10. koridor) te Riječkom koridoru, odnosno 5b koridoru. Projektiranje na svim dionicama bit će dovršeno do 2016. godine, kada se očekuje i početak najvećih radova.

ZAGREB - Ročište na Trgovačkom sudu u Zagrebu za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom zakazano za sutra neće se održati, jer je sudac odredio zastajanje u tom postupku radi podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnost pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPPN). Tijekom postupanja u ovom sudskom postupku, sudac je utvrdio da pojedine odredbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi donesenog u siječnju prošle godine, kao i izmjena tog zakona iz lipnja ove godine, nisu suglasne s Ustavom Republike Hrvatske, navodi se u rješenju koje je danas donio sudac u tom postupku Mislav Kolakušić, a koje je objavljeno na internet stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu. Sudac je stoga zastao s postupkom sklapanja predstečajne nagodbe nad Dalekovodom, uslijed čega se neće održati niti za sutra zakazano ročište o sklapanju nagodbe. Sudac Kolakušić u rješenju najavljuje da će u roku od osam dana podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

ZAGREB - Hrvatska kućanstva nastavit će se razduživati i u drugoj polovici ove godine dominantno pod utjecajem očekivanog daljnjeg pada zaposlenosti i realnih dohodaka, a zbog visoke izloženosti rizicima koji proizlaze s tržišta rada, uredna otplata kredita mogla bi biti otežana pojedinim kućanstvima čak i u slučaju ublažavanja uvjeta kreditiranja pod utjecajem regulatornih izmjena. Očekuju to analitičari Hrvatske narodne banke navodeći da je na godišnjoj razini ukupni dug kućanstava do kraja ožujka 2013. smanjen za 1,2 posto, odnosno 1,9 posto ako se isključi utjecaj slabljenja tečaja. Po podacima iz publikacije HNB-a "Financijska stabilnost", premda oslabljen, višegodišnji proces razduživanja kućanstava nastavio se i potkraj 2012. te početkom 2013. godine, pa je ukupni dug stanovništva stagnirao na razini nešto nižoj od 40 posto BDP-a. Ukupni su krediti banaka stanovništvu na kraju svibnja iznosili 128,4 milijarde kuna, od čega se oko 48 posto odnosi na stambene kredite. Pokazatelji pak zaduženosti i tereta otplate duga kućanstava mahom su se nastavili poboljšavati krajem 2012. i početkom 2013. Uz nastavak razduživanja, kućanstava su tijekom promatranog razdoblja intenzivnije štedjela pa je do kraja ožujka 2013. omjer njihova duga i depozita pao na svoju dosad najnižu razinu, navode analitičari HNB-a. Tako su, po podacima za svibanj ove godine, hrvatski građani imali u bankama 32 milijarde kuna više depozita nego kredita. Ukupni kunski i devizni štedni i oročeni depoziti stanovništva kod banaka na kraju svibnja iznosili su 160,4 milijarde kuna.

ZAGREB - Dok investitori čekaju objavu polugodišnjih financijskih izvješća domaćih kompanija, na Zagrebačkoj burzi danas je obujam trgovanja vrlo slab, Crobexi su u blagom minusu, dok se po dobitku izdvaja dionica Dalekovoda, sa skokom cijene za 20 posto. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,11 posto, na 1.848 bodova, a Crobex10 0,22 posto, na 1.039 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 1,8 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Adrije, u visini od 487.000 kuna. Cijena joj je ojačala 1,34 posto, na 159,89 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 376.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,97 posto, na 183 kune. U mirnom trgovanju, po dobitku ističe se dionica Dalekovoda, čija je cijena porasla za 20 posto, na 27 kuna, uz promet od 86.000 kuna. Istodobno, znatniji gubitak bilježi dionica Petrokemije, čija se cijena spustila 5,58 posto, na 208,4 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, oslabila prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,512301 kunu. Na vrijednosti su prema kuni dobile i švicarska i britanska valuta, švicarski je franak ojačao za 0,10 posto, na 6,074964 kune po srednjem tečaju, a britanska funta za 0,04 posto i njen srednji tečaj iznosi 8,733203 kune. Istodobno je američki dolar oslabio prema kuni za 0,52 posto, na 5,699341 kunu po srednjem tečaju.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙