FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VINKOVCI - Predstavnici seljačkih udruga na današnjem su sastanku odlučili o potpunoj blokadi prometnica u Hrvatskoj koja bi trebala započeti u 16 sati, a premijeru Zoranu Milanoviću dali su rok do 18 sati da se očituje o njihovu zahtjevu za sastankom i formulira ga u roku od 24 sata, ili će, prijete, sutra traktorima krenuti prema Zagrebu. Predstavnici udruga poljoprivrednika, u čijoj organizaciji već deseti dan traju prosvjedi diljem kontinentalnog dijela Hrvatske, sastali su se u Retkovcima nedaleko Vinkovaca, gdje su donijeli odluku da će od 16 sati početi s blokadom svih prometnica u državi. "Do 18 sati dajemo rok premijeru Zoranu Milanoviću da se očituje namjerava li se sastati s nama i gdje će se taj sastanak održati, u Slavoniji ili Zagrebu, a potom tražimo od njega da u iduća 24 sata formulira taj sastanak. U suprotnom, sutra u 18 sati krećemo svi traktorima prema Zagrebu", poručio je predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić u ime svih nazočnih na sastanku. Izvijestio je kako se na prosvjednim punktovima nalazi oko 3000, a možda i 4000 traktora.

ZAGREB - Porezna uprava Ministarstva financija od početka lipnja, u sklopu nadzora poslovanja poreznih obveznika - ugostitelja na jadranskoj obali, privremeno je zatvorila 155 ugostiteljskih objekata zbog kršenja odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Porezna uprava od 8. siječnja kontinuirano provodi nadzore primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Do 12. kolovoza ukupno je obavila 25.394 nadzora, utvrdivši pritom 3.055 nepravilnosti te je izrekla 596 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti. Od ukupnog broja izrečenih privremenih zabrana obavljanja djelatnosti, na području Jadrana od 1. lipnja do početka ovoga tjedna izrečeno je 155 zabrana poreznim obveznicima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost. Najviše ugostitelja dobilo je privremenu zabranu obavljanja svoje djelatnosti u Dubrovniku, njih 49, a najčešći razlog bio je neizdavanje računa. Slijedi Rijeka s 28 izrečenih zabrana za rad ostalih ugostiteljskih objekata, i to najčešće zbog neplaćanja dospjelih obveza poreza i doprinosa. U Splitu je od početka lipnja izrečena privremena zabrana rada za 24 ugostiteljska objekta.

ZAGREB - Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pozvao je danas u otvorenom pismu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da uključi socijalne partnere u raspravu o navodnom produljenju radnoga vijeka do 67 godina starosti. NHS traži da se na tu temu hitno sazove sastanak vladinih predlagača i socijalnih partnera, budući da Vlada, kažu, očito ima pripremljena rješenja, koja nije dogovorila sa sindikatima. Mrsić je, po pisanju medija, još krajem srpnja o nakani produljenja radnoga vijeka za punu starosnu mirovinu upoznao na zatvorenoj sjednici Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. U NHS-u su "zatečeni i zgroženi" što je o toj vladinoj namjeri najprije obaviješteno tijelo koje predstavlja interese umirovljenika i starijih osoba, ali ne i socijalni partneri, posebice sindikati, koji zastupaju interese budućih umirovljenika, na koje se najavljene promjene izravno odnose. Upozoravaju da je ministar tada iznio "gotove vladine stavove" iako još nije ni završilo javno savjetovanje o nacrtu prijedloga zakona o mirovinskom osiguranju te da je očito da je Vlada imala pripremljena rješenja, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, od 2. srpnja do 1. kolovoza, da je bila tek predstava za javnost.

ZAGREB - Sve neprofitne organizacija u Hrvatskoj imat će obvezu javne objave financijskih izvještaja kroz Registar neprofitnih organizacija kojeg vodi Ministarstvo financija, predviđeno je u tezama za nacrt prijedloga zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija. O prethodnoj procjeni učinaka tog zakona u tijeku je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje će trajati do 2. rujna, objavljeno je na mrežnim stranicama Ministarstva financija. Kako se navodi u tezama, zbog potrebe da se statističkim podacima obuhvati cijeli neprofitni sektor, uvela bi se obveza dostave financijskih izvještaja svim neprofitnim organizacijama, ali prilagođeno izvorima financiranja, visini prihoda i vrijednosti imovine. Uvođenje načela dobrog financijskog upravljanja neprofitnom organizacijom očituje se kroz namjensko, racionalno i transparentno raspolaganje financijskom i nefinancijskom imovinom i stoga se propisuje javna objava financijskih izvještaja svih neprofitnih organizacija kroz Registar neprofitnih organizacija kojeg vodi Ministarstvo financija. Obrazlažući potrebu donošenja novog zakona iz Ministarstva financija napominju kako su višegodišnjom primjenom Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija uočeni neki njezini nedostaci, odnosno prepoznata moguća unapređenja.

MAKARSKA - Ljetovališta na Makarskoj rivijeri ovog produženog vikenda bilježe nove turističke rekorde, na području od Brela do općine Gradac odmara se više od 54.800 registriranih turista ili 8 posto više nego lani, što je turistički rekord Makarskog primorja. Prema podacima turističkih ureda, stranaca je 51.552 i oni su brojniji čak za 15 posto, dok su ostalo domaći turisti koji bilježe značajniji manjak u dolascima polovicom kolovoza. Po broju gostiju vodi Baška Voda, gdje se odmara više od 11 tisuća turista, u Makarskoj ih je više od 10.500, Gradac ugošćuje 6700 turista, dok ih je nešto manje u Tučepima i Podgori, a zatim slijede Brela, Živogošče, Igrane i Drvenik.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze danas su porasli, Crobex za blagih 0,09 posto, na 1.837,31 bod, a Crobex10 za 0,27 posto, na 1.034,21 bod, dok je redovni promet Burze iznosio vrlo niskih 4 milijuna kuna. Samo je povlaštena dionica Adris grupe imala promet od milijun kuna, a cijena joj je porasla za 0,29 posto, na zadnjih 281,02 kune. HT-ova je dionica uz blagi pad cijene od 0,05 posto, na 174,01 kunu, ostvarila 401,4 tisuće kuna prometa. Znatno veći pad cijene, od 8,64 posto, na 187 kuna, imala je dionica Arenaturista ostvarivši promet od 315,3 tisuće kuna. Petrokemijina dionica je uz porast cijene za 1,76 posto, na 199,96 kuna, zabilježila danas 258,2 tisuće kuna pometa. Promet od 248,2 tisuće kuna imala je dionica Belja čija je cijena pala 2,17 posto, na 65,50 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙