FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ina grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupne prihode od prodaje u iznosu od 13,4 milijarde kuna, što je pad za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je neto dobit snažno porasla, za čak 310 posto, na 443 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Ina grupe objavljeni na Zagrebačkoj burzi. Prihodi Ina grupe na ključnim tržištima ostaju pod pritiskom i tijekom prve polovice 2013. godine. Unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju, Ina je poboljšala strukturu proizvoda i općenito razinu učinkovitosti, podržanu snažnom kontrolom troškova, naglašavaju iz Ine. Ističu i kako je ojačana prisutnost na ključnim izvoznim tržištima, pa je više nego utrostručena prodaja u Sloveniji i ostvaren rast prodaje od 5 posto u BiH, dok je istovremeno zadržana vodeća pozicija na domaćem tržištu. Poboljšanjima učinkovitosti neto dobit Ina grupe dosegla je u prvoj polovici 2013. godine 443 milijuna kuna, dok je EBITDA na razini nešto iznad 1,7 milijardi kuna smanjena za 21 posto, potaknuta nižom proizvodnjom uslijed prirodnog pada proizvodnje ugljikovodika i zahtjevnih uvjeta u segmentu rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, navodi se u izvješću. Dobit iz osnovne djelatnosti Ina grupe u prvom je polugodištu iznosila 610 milijuna kuna, što je porast na međugodišnjoj razini za 24 posto.

ZAGREB - Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je, zadnjeg srpanjskog vikenda, bilo manje vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, dok je na autocestama Rijeka-Zagreb i Zagreb-Macelj te na Istarskom ipsilonu vozila bilo više, doznaje se danas iz četiri tvrtke koncesionara autocesta. Na autocestama u nadležnosti HAC-a od 26. do 28. srpnja prometovalo je ukupno 517.298 vozila, što je u usporedbi s njihovim podacima od prošle godine smanjenje za 1,2 posto ili za 6.359 vozila. Istodobno je prihod od naplaćene cestarine proteklog vikenda, od ukupno 28,14 milijuna kuna (bez PDV-a), bio veći za 1,6 posto ili za oko 451 tisuću kuna od onog u istom prošlogodišnjem vikendu. Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb tijekom tri dana vikenda na istoimenoj je autocesti, mostu Krk i naplatnoj postaji Rupa zabilježio ukupno 287.421 vozilo, što je oko devet tisuća vozila ili 3,2 posto više nego u istom vikendu lani. Autocestom Zagreb Macelj, po podacima istoimenog koncesionara proteklog je vikenda također prometovalo više vozila nego lani, za 2,9 posto više ili njih ukupno 113.971. Istarskim ipsilonom i tunelom Učka, po podacima koncesionara Bina Istra, ukupno je u tri dana vikenda prošlo 139.278 vozila ili 6,3 posto više.

DUBROVNIK - Dubrovnik je i u jesen omiljeno odredište, potvrđuje najnovije uvrštenje Dubrovnika u top destinacije za jesenski odmor portala za putovanja Trip Advisor i FlipKey.com, izvijestili su danas iz dubrovačke Turističke zajednice. Trip Advisor najveći je portal za putovanja, a njegova sestrinske kompanija FlipKey.com jedan je od portala koji su naviše korišteni za traženje i rezervaciju smještaja s ukupno 20 milijuna članova i više od 50 milijuna osvrta i mišljenja. Mjesečno, na portalu FlipKey i Trip Advisor ukupno ima više od 150 milijuna jedinstvenih posjetitelja. Ova titula, napominju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, temelji se na više čimbenika uključujući jedinstvene sezonske aktivnosti u Dubrovniku, lijepo vrijeme i nezaboravne doživljaje s prijateljima i obitelji. "Uživajte u prekrasnim vizurama i blagom jesenskom vremenu u ovom očaravajućem gradu na Jadranskom moru", piše na stranici FlipKey-a kao jedinstveni poziv za kratki odmor u Dubrovniku u jesen.

ZAGREB - Proizvođač mineralnih i izvorskih voda te bezalkoholnih pića tvrtka Jamnica iz sastava koncerna Agrokor u prvom je polugodištu ostvarila 45,8 milijuna kuna neto dobiti, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje godine prije za 17,9 posto, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Jamnice d.d. iznosili su 605,2 milijuna kuna, što je sedam posto više nego u prvom polugodištu lani. Pritom su prihodi od prodaje, koji čine glavninu prihoda, povećani za 5,9 posto, na 580,8 milijuna kuna. Jamnica je u prvom polugodištu prema istom razdoblju prošle godine povećala ukupne rashode za šest posto, na 547,7 milijuna kuna. Materijalni troškovi su povećani 10,3 posto, na 388,7 milijuna kuna, dok su troškovi osoblja smanjeni za 6,5 posto, na 78,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Tvrtka Zvijezda iz sastava koncerna Agrokor u prvom je polugodištu ostvarila 14,9 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je porast od 70,4 posto prema istom razdoblju lani, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi Zvijezde u prvoj polovici ove godine iznosili 490,6 milijuna kuna i povećani su 0,32 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,1 posto, na 470,7 milijuna kuna. Glavninu prihoda Zvjezde čine prihodi od prodaje koji su blago porasli, za 0,3 posto, na 483 milijuna kuna. Pritom je na domaćem tržištu ostvareno 83 posto prihoda od prodaje, a u izvozu 17 posto. Glavna izvozna tržišta su BiH i Slovenija.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze danas u nastavili pad, treći trgovinski dan zaredom, Crobex je smanjen za 0,58 posto, na 1.829,12 bodova, a Crobexu19 vrijednost je pala za 0,79 posto, na 1.028,49 bodova. Redovni promet dionicama danas je iznosio skromnih 8,9 milijuna kuna, a samo su dvije dionice imale milijunske promete. Najveći promet, od 2,9 milijuna kuna, ostvarila je dionica HT-a uz pad cijene za 0,12 posto, na 176,17 kuna. Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle porasla je pak za 0,33 posto, na 1.535 kuna, uz promet od 1,2 milijuna kuna. Dionica Koke je uz porast cijene za 3,13 posto, na 165 kuna, ostvarila 620,5 tisuća kuna prometa, dok je promet dionicom Zvijezde uz nepromijenjenu cijenu od 3.600 kuna iznosio 514,5 tisuća kuna. Pad cijene za 2,38 posto, na 615 kuna, zabilježila je dionica Vira ostvarivši 460,7 tisuća kuna prometa, a pad cijene od 0,70 posto, na 278,04 kune, imala je povlaštena dionica Adris Grupe uz promet od 411,2 tisuće kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙