FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšana ekonomska klima u Njemačkoj podigla euro

Autor: gple
LONDON, 13. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas ojačao prema dolaru i jenu nakon što je najnovije izvješće uglednog njemačkog ekonomskog instituta ZEW pokazalo osjetno poboljšanje ekonomske klime u Njemačkoj.

Nakon objave ZEW-ova izvješća euro je dosegnuo 1,33175 dolara. Prema jenu bio je u plusu 1,1 posto, te se njime trgovalo po 130,34 jena.

Dolar je također osjetno ojačao prema japanskoj valuti, jedan posto, na 97,92 jena.

Indeks instituta ZEW očitovao je poboljšanje ekonomskih prilika u Njemačkoj u kolovozu u odnosu na srpanj i nadovezao se na prošlotjedni podatak o najvećem skoku njemačke industrijske proizvodnje u lipnju u gotovo dvije godine.

"Euro reagira na neočekivano snažne podatke ali ne očekujemo da će nastaviti snažno rasti sve dok središnja banka (eurozone) ne pokaže da je spremna mijenjati politiku", kazao je valutni strateg švicarske banke UBS Geoffrey Yu.

Europska središnja banka (ECB) objavila je da će i dalje provoditi blagu monetarnu politiku i da je spremna čak i dodatno sniziti ključne kamatne stope kako bi poduprla ekonomski oporavak.

Proteklih je tjedana euro crpio potporu iz naznaka stabilizacije gospodarstva eurozone. Očekuje se da će sutrašnji podaci o BDP-u eurozone pokazati izlazak iz recesije u drugom tromjesečju.

Dolar će pak reagirati na današnje podatke o prometu u američkoj maloprodaji u srpnju, za koje u Reutersu očekuju da će pokazati rast za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je promet povećan 0,4 posto.

Snažni podaci potaknut će američku središnju banku da možda već u rujnu smanji mjesečne programe kupnje imovine čija vrijednost trenutno iznosi 85 milijardi dolara.

"Očekujemo visoku brojku o prometu u malooprodaji a to bi trebalo podići dolar2, ističe Yu. "Za razliku od ECB-a, Fed razmišlja o povlačenju poticaja", dodaje.

Jen je pak pritisnulo izvješće poslovnog dnevnika Nikkei da premijer Shinzo Abe razmatra mogućnost smanjenja jednog korporativnog poreza kako bi ublažio mogući negativan utjecaj planiranog povećanja PDV-a na gospodarstvo.

"Pojavile su se bojazni da će Abe možda izmijeniti planove o povećanju poreza i odustati od reformi. No, ako vjerujete današnjem izvješću (Nikkeija), Abe ide u pravom smjeru", tumači Yunosuke Ikeda iz Nomure.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙