FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro i funta ispod najviših razina u mjesec dana prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 25. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro i britanska funta spustili su se danas s najviših razina u posljednjih mjesec dana prema dolaru, jer ulagače nisu impresionirali najnoviji gospodarski podaci iz Njemačke i Britanije, koji su bili više-manje očekivani.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3195 dolara, što znači da je ostao nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Ranije je nakratko bio dosegnuo 1,3239 dolara, nakon objave rasta Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj.

Dolar je istodobno prema jenu oslabio gotovo 0,5 posto te se njime trgovalo po 99,76 jena.

Indeks poslovne klime u Njemačkoj, koji izrađuje ugledni njemački ekonomski institut Ifo, u srpnju je uvećan na 106,2 boda, sa 105,9 bodova u lipnju. Taj indeks, dobiven anketom provedenom među 7.000 poslovnih čelnika, porastao je treći mjesec zaredom, no bio je tek neznatno bolji nego što se očekivalo.

"Ifo indeks nije bio dovoljno dobar da bi potaknuo novi val kupovina eura nakon jučerašnjeg, potaknutog objavom iznenađujuće dobrog indeksa PMI", kazao je Chris Turner, glavni valutni strateg u tvrtki ING.

Jučerašnje izvješće o PMI indeksima iz Njemačke i Francuske pokazalo je brži od očekivanog rast poslovnih aktivnosti, potaknuvši jačanje tečaja eura na na najvišu razinu u mjesec dana od 1,3256 dolara.

I tečaj britanske funte skliznuo je danas prema dolaru, na 1,5297 dolara, s ranije dosegnutih 1,5371 dolara, što je bilo nedaleko najviše razine u mjesec dana. U fokusu ulagača bio je podatak da je britansko gospodarstvo poraslo za 0,6 posto u drugom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca, te za 1,4 posto na godišnjoj razini.

Za daljnje smjernice, ulagači će preusmjeriti pozornost novom nizu pokazatelja s druge strane Atlantika, i to poglavito onima s američkog tržišta rada.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙