FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina devizama pred sastanak Feda

Autor: vmom
LONDON, 30. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim tržištima oscilirao u uskom rasponu prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, pred sutrašnji sastanak američke središnje banke kada se očekuje da bi Fed mogao početi pripremati teren za smanjenje monetarnih poticaja.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3274 dolara, što znači da je u plusu 0,1 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Drži se tako i dalje nedaleko najviše razine u pet tjedana od 1,32975 dolara.

Istodobno, dolar je prema jenu oslabio 0,1 posto, na 97,83 jena.

Blagu podršku euru pružili su danas novi podaci o daljnjem poboljšanju gospodarske klime u eurozoni. Indeks gospodarske klime, koji je danas objavila Europska komisija, u srpnju je tako uvećan na 92,5 bodova, s 91,3 boda u prethodnom mjesecu.

Ulagači su ipak na oprezu pred sutrašnje priopćenje s ovotjednog redovnog mjesečnog zasjedanja Feda.

Posljednjih tjedana dolar je slabio pod utjecajem izjava čelnika Feda Bena Bernankea da će u SAD-u biti i dalje potrebna vrlo popustljiva monetarna politka. Prodajni pritisci ovih su dana dodatno ojačali nakon medijskih napisa da bi Fed mogao preinačiti svoje smjernice i tržištima naglasiti da će kamatne stope ostati niske kroz dulje vrijeme.

Analitičari kažu da trgovci ipak nisu skloni većim prodajama dolara zbog očekivanja da će Fed u idućim mjesecima početi smanjivati monetarne poticaje.

Trgovci, pak, očekuju da će svaki dobitak dolara u ovom trenutku biti ograničen.

"Tržišta čekaju da prođe zasjedanje Feda, da dođe kraj mjeseca i da vide kakvi su podaci o zaposlenosti u SAD-u prije nego se odluče na daljnje kupovine", kazao je jedan londonski trgovac.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙