FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak dolara prema drugim vodećim svjetskim valutama

Autor: vmom
LONDON, 23. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj dolar u utorak se na međunarodnim deviznim tržištima blago oporavio prema drugim vodećim svjetskim valutama, no snažniji oporavak zasad mu ograničavaju očekivanja popustljive monetarne politike još neko vrijeme u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, uvećan je 0,1 posto, na 82,296 bodova. Dan ranije spustio se na 82,047 bodova, najnižu razinu od 21. lipnja, pod pritiskom slabijih od očekivanja gospodarskih pokazatelja.

Tečaj eura u takvim se okolnostima zadržao na 1,3187 dolara, blizu najviše razine u posljednjih mjesec dana od 1,32185 dolara, na koju se popeo u ponedjeljak.

Dolar je istodobno prema jenu ojačao 0,3 posto, na 99,97 jena.

Analitičari smatraju da će dolar i u idućim mjesecima vjeroajtno jačati prema valutama kao što su euro, funta i jen, jer se očekuje da će američka središnja banka Fed biti prva od vodećih središnjih banaka u svijetu koja će početi polagano odustajati od vrlo popustljive monetarne politike.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će se fokusirati na najnovija izvješća o indeksima menadžera nabave (PMI) u eurozoni, čija se objava očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

Unatoč najnovijoj otpornosti koju pokazuje tečaj eura, u fokusu će ponovo biti problemi koji pritišću gospodarstvo 17-člane eurozone, kažu analitičari.

"Očekujemo da će euro bilježiti slabije rezultate od drugih valuta, unatoč okruženju koje obilježava slabljenje dolara prema drugim vodećim valutama", smatraju analitičari u Morgan Stanleyu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙