FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao prema euru i jenu nakon podataka o američkom BDP-u

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 31. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara danas je na međunarodnim tržištima ojačao prema euru i jenu, nakon što je objavljeno da je rast američkog gospodarstva u drugom tromjesečju neočekivano ubrzao, a fokus ulagača sada se preusmjerava na priopćenje sa zasjedanja američke središnje banke.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3225 dolara, što znači da je na gubitku gotovo 0,3 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Time se prilično udaljio od najviše razine u šest tjedana od 1,33025 dolara, na koju se popeo u utorak.

Dolar je istodobno prema jenu ojačao 0,2 posto, na 98,22 jena.

Američki bruto domaći proizvod u drugom je tromjesečju porastao za 1,7 posto na godišnjoj razini, objavilo je danas tamošnje ministarstvo trgovine. Rast je snažniji od jedan posto, koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti iz Reutersove ankete.

Fokus tržišta sada se ponovno vraća priopćenju Feda, koje će biti objavljeno kasnije tijekom dana, po završetku dvodnevnog zasjedanja.

Premda se očekuje da će Fed zasad nastaviti s programom kupovina obveznica, vrijednim 85 milijardi dolara mjesečno, kretanje tečaja dolara vjerojatno će ovisiti o tome kako će tržišta protumačiti priopćenje Feda.

Na tržištu se špekulira i da bi Fed mogao signalizirati da će kamatne stope još neko vrijeme ostati niske, što bi moglo, po ocjeni analitičara, naštetiti dolaru. S druge strane, dolaru bi moglo koristiti ako se priopćenje fokusira na planirano postupno smanjenje poticaja, prognoziraju.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙