FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača pred Fedov sastanak pritisnuo tečaj dolara

Autor: vmom
LONDON, 26. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara danas se na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u pet tjedana prema drugim vodećim svjetskim valutama, zbog zabrinutosti da bi američka središnja banka Fed idući tjedan mogla izmijeniti smjernice, te zadržati kamatne stope u SAD-u niskima još neko dulje vremensko razdoblje.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, smanjen je za 0,5 posto, na 81,579 bodova, što je njegova najniža razina od 20. lipnja.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana od 1,32975 dolara. Kasnije se njime trgovalo po 1,3260 dolara, što znači da je u minusu od 0,12 posto u odnosu na zatvaranje prethodnog dana.

Dolar je prema jenu istodobno oslabio 0,8 posto, na 98,48 jena, što je njegova najniža razina u dva tjedna.

Wall Street Journal je objavio da bi Fed na sastanku idući tjedan mogao razmotriti izmjene smjernica za budućnost, kako bi naglasio da će održati kamatne stope niskima kroz dulje vrijeme. Ti napisi potaknuli su ulagače da srežu oklade na jačanje dolara, kažu trgovci.

Pozornost tržišta bit će stoga idućega tjedna usmjerena redovnom mjesečnom zasjedanju Feda, odnosno priopćenju po završetku njihova sastanka u srijedu.

Axel Merk, predsjednik i čelnik investicija u tvrtki Merk Investments, smatra da euro ima potencijala za rast na 1,4 dolara u ovoj godini i na 1,5 dolara u idućoj godini, zato što je monetarna politika Europske središnje banke restriktivnija od one u SAD-u.

"Razlog zbog kojeg je euro tako snažan je što je ECB tiskao tek djelić onoga što su mnogi drugi tiskali. Uz to, ECB-ova bilanca se smanjuje i eurozona ne iskazuje manjak na tekućem računu platne bilance. Euro može ići samo uzlazno", smatra Merk.

Euro je u plusu oko 10 posto u odnosu na dolar otkad je predsjednik ECB-a Mario Draghi prije godinu dana obećao da će banka učiniti sve za spas jedinstvene valute, umirivši time bojazni ulagača od mogućeg raspada eurozone.

Očekuje se ipak da će dobru podršku dolaru idućih tjedana pružati očekivanje smanjenja Fedova programa kupovina obveznica, a koje bi se moglo dogoditi već u rujnu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙