FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bernankeov govor podupro dolar prema drugim vodećim svjetskim valutama

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 18. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je ojačao u četvrtak prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, jer ulagači očekuju da će dobri gospodarski pokazatelji u SAD-u omogućiti američkoj središnjoj banci da nastavi s planiranim smanjenjem monetarnih poticaja.

Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,34 posto, na 1,3079 dolara. Prema jenu je pak jedinstvena europska valuta ojačala, dosegnuvši najvišu razinu u sedam tjedana od 131,45 jena.

Dolar je na izrazitijem dobitku bio prema jenu, ojačavši 0,7 posto, na 100,29 jena. Bio je u plusu i prema britanskoj funti, koja je u takvim okolnostima oslabila za 0,3 posto, na 1,5160 dolara.

Američku valutu podupro je jučerašnji istup čelnika Feda Bena Bernankea koji je ponovio da banka i dalje očekuje da će sa smanjenjem poticajnih mjera započeti u drugoj polovini godine, ne isključujući pritom ni moguću promjenu plana ako se promijene prognoze za gospodarstvo.

"Očekujemo da će dolar jačati, no iz Feda dobivamo mješovite signale", kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanci.

"Smanjivanje poticajnih mjera uvelike će ovisiti o gospodarskim pokazateljima. Ako podaci s američkog tržišta rada idući mjesec budu dobri, možemo očekivati početak smanjenja poticaja već u rujnu. U suprotnom, veće su šanse da će to biti u prosincu", tumači.

U fokusu tržišta je stoga drugi dan Bernankeova podnošenja izvješća, ovoga puta pred senatskim Odborom za bankarstvo, no teme će najvjerojatnije biti slične onim jučerašnjima.

Dolaru je danas dodatni poticaj prema euru i jenu stigao s američkog tržišta rada, budući da su novi pokazatelji pokazali pad tjednih zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙