FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pritisnule zabrinutosti oko gospodarske situacije

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 15. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog zabrinutosti ulagača u vezi stanja kako najvećih europskih gospodarstava, tako i onih na periferiji eurozone.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,1 posto prema dolaru, na 1,3052 dolara.

Dolar je bio na dobitku i prema jenu, oko 0,5 posto, i njime se trgovalo po 99,83 jena.

Prognoze za jedinstvenu europsku valutu i dalje su slabe, s obzirom na pad njemačkog izvoza, nekadašnjeg glavnog motora rasta najvećeg europskog gospodarstva, francuski gubitak zadnjeg vrhunskog trostrukog A rejtinga, te na nesuglasice u portugalskoj vladi oko mjera štednje.

Dodatno bi euro moglo pogoditi i usporavanje kineskog gospodarskog rasta jer su "najveći izvoznici u Europi posljednjih godina sve veći naglasak pridavali Aziji i Kini, posebno nakon problema koji su izbili na periferiji eurozone", mišljenja su analitičari Morgan Stanleya.

Dolar se pak danas donekle oporavio od prošlotjednih rasprodaja, no analitičari smatraju da će njegovi dobici biti prigušeni pred istup guvernera američke središnje banke Fed Bena Bernankea u američkom Kongresu 17. i 18. srpnja, koji će ulagači pratiti u želji da bolje procijene planove središnje banke.

Dobitke američke novčanice prema prema jenu dijelom su danas zauzdali najnoviji podaci o prometu u maloprodaji koji su u lipnju pokazali slabiji rast od očekivanog.

Većina na tržištu ipak očekuje da će dolar jačati u dugoročnoj perspektivi, ponaprije zbog toga što američka središnja banka Fed razmišlja o skorom smanjenju poticajnih mjera, dok bi druge vodeće središnje banke, od Europske središnje banke (ECB) i britanske središnje banke BoE do japanske središnje banke BOJ, mogle dodatno ublažiti monetarnu politiku.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙