FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio uoči objave zabilješki sa sastanka Feda

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 10. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas oslabio prema euru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima uoči objave zabilješki s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,2820 dolara. Jedinstvena valuta oslabila je pak prema jenu, za 0,8 posto, na 128,30 jena.

Dolar je bio na većem gubitku prema jenu, od oko jedan posto, i njime se trgovalo po 100,10 jena. Time se povukao s najviše razine u šest tjedana od 101,54 jena, na koju se bio popeo u ponedjeljak.

Slabljenje američke valute donijelo je olakšanje euru i britanskoj funti, koje su dan ranije pogodila ojačala očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka BoE morati kroz dulje vremensko razdoblje provoditi labavu monetarnu politiku.

Euro se jučer spustio na najnižu razinu u tri mjeseca od 1,2755 dolara, nakon što je dužnosnik ECB-a Joerg Asmussen kazao da je bančina smjernica o zadržavanju ključne kamatne na rekordno niskim razinama produljena na razdoblje duže od godinu dana.

Naknadno je iz ECB-a stiglo priopćenje u kojem se pak kaže da Asmussen nije imao namjeru davati bilo kakve smjernice o točnom vremenskom okviru u kojem se očekuje da će kamatne stope biti zadržane na rekordno niskim razinama.

Fedove će pak zabilješke ali i današnji govor guvernera Bena Bernankea biti u fokusu tržišta jer će ulagači iz njih pokušati iščitati kada će banka smanjiti monetarne poticaje gospodarstvu. Bude li potvrđeno da Fed priprema teren za postupno smanjenje programa kupovina u idućim mjesecima, ulagači će vjerojatno nastaviti s kupovinama dolara, smatraju analitičari.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙