FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina na europskim tržištima dionica, čeka se Fed

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su podršku za jačanje dobivali iz bankovnog sektora, no trguje se oprezno jer ulagači čekaju ishod budno praćenog sastanka američke središnje banke.

Londonski Ftse indeks ojačao je u takvom ozračju gotovo 0,8 posto, na 6.378 bodova, dok su na manjem gubitku bili frankfurtski DAX i pariški CAC. DAX je skliznuo 0,08 posto, na 8.209 bodova, a CAC je bio u minusu 0,2 posto, na 3.855 bodova.

Najveća europska banka HSBC i banka Standard Chartered zabilježile su rast cijena dionica za više od dva posto nakon što je u bilješci Citigroupa navedeno da bi obje banke mogle imati koristi od smanjenja Fedova programa kupovina obveznica.

Od toga trenda odskakala je pak banka Danske, s padom cijena dionica od 5,7 posto, nakon što su tamošnji regulatori naložili najvećoj financijskoj instituciji u Danskoj da više novca izdvoji na ime rezerviranja.

Trgovina je oprezna budući da ulagači čekaju novosti iz Feda, koji će danas i sutra, među ostalim, razmatrati vremenski okvir u kojem bi mogli zadržati programe poticajnih mjera koji su podupirali uzlet dionica na globalnim tržištima.

"Mogli bismo svjedočiti blagim oscilacijama u današnjoj trgovini pred odluku Feda, premda ne očekujemo veći obujam trgovanja. Najizgledniji ishod toga sastanka bit će poruka predsjednika Bena Bernankea da će Fed početi polagano smanjivati program monetarnih poticaja ako osnaži gospodarski oporavak, a koja će biti pažljivo 'odvagana' kako se tržišta ne bi uznemirila", kazao je Mark Ward, čelnik tvrtke Sanlam Securities.

Dodatno su, po ocjeni trgovaca, nesigurnostima pridonijeli napisi u Wall Street Journalu, koji citira izjave dužnosnika u jednoj kineskoj državnoj banci da bi kineska središnja banka mogla ublažiti monetarnu politiku time što će tamošnjim bankama ponovo smanjiti stopu obvezne rezerve.

Podršku indeksima pružio je i blago poboljšani indeks povjerenja ulagača u Njemačkoj koji je danas objavio njemački institut ZEW.

U fokusu su bile i vijesti o poslovnim rezultatima i akvizicijama. Britanski Whitbread zabilježio je tako rast cijene dionica od 2,6 posto po objavi rasta prihoda u prvom tromjesečju za 3,1 posto.

Dionice Kabel Deutschlanda ojačale su 3,9 posto nakon što je izvijestio da im je s ponudom o preuzimanju pristupila tvrtka Liberty Global. Dobitnicima se pridružila i dionica TNT Expressa, s rastom cijene od 1,8 posto, što trgovci pripisuju spekulacijama da bi toj danskoj kompaniji s ponudom mogao pristupiti Deutsche Post.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je danas za 0,2 posto, na 13.007 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙