FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: OECD-ove procjene podigle terminske indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, zahvaljujući naznakama znatnijeg rasta gospodarstva u SAD-u i Japanu, zbog čega su strahovanja od usporavanja kineskog gospodarstva pala u drugi plan.

Terminski Dow Jones oko 14,00 sati bio je u plusu 51 bod, tehnološki Nasdaq 12 bodova, a S&P 500 7,4 boda.

Prema najnovijim procjenama OECD-a, razvijena gospodarstva u svijetu postupno ubrzavaju, predvođena Japanom i Sjedinjenim Državama.

Novoobjavljeni podaci te organizacije sugeriraju da se rast gospodarskih aktivnosti stabilizira samo u SAD-u i Japanu.

Tako se vrijednost indeksa za SAD stabilizirala na 101 bodu, dok je u slučaju Japana porastao sa 100,9 na 101,1 bod.

Ipak, ulagače su najviše umirili podaci, objavljeni u petak, prema kojima je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 175.000, nešto više nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti porasla sa 7,5 na 7,6 posto.

To je pozitivno utjecalo na tržište jer se procjenjuje da podaci nisu ni dovoljno dobri, ni dovoljno slabi da bi naveli središnju američku banku na promjene u monetarnoj politici.

I dok su podaci iz SAD-a ponešto umirili ulagače, zabrinule su ih vijesti iz Kine.

U svibnju je izvoz drugog po veličini svjetskog gospodarstva porastao svega 1 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na slabost inozemne potražnje. Zbog toga analitičari ne vjeruju da će kinesko gospodarstvo ove godine porasti 7,5 posto, što je ciljana razina kineskih vlasti.

Danas nema važnijih makroekonomskih niti korporativnih objava, tako da se na Wall Streetu očekuje mirno trgovanje. od važnijih pokazatelja, tek u četvrtak bit će objavljen podatak o maloprodaji za svibanj.

I na europskim su burzama cijene dionica većinom ojačale. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 1,04 posto, a frankfurtski DAX 0,77 posto, dok je pariški CAC u minusu 0,27 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙