FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori nervozni u vezi smjera monetarne politike

Autor: scvi
NEW YORK, 24. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, najavljujući prvi tjedni gubitak indeksa još od sredine travnja, jer investitore zabrinjava mogućnost da bi Fed uskoro mogao početi ukidati poticajne monetarne mjere.

Terminski Dow Jones oko 14,00 sati bio je na gubitku 64 boda, tehnološki Nasdaq 18 bodova, a S&P 500 10 bodova.

U drugom dijelu ovoga tjedna trgovanje na Wall Streetu je bilo vrlo nervozno, jer tržišni sudionici ne mogu procijeniti kojim smjerom će dalje ići Fedova monetarna politika.

Programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica Fed mjesečno na financijska tržišta ulijeva 85 milijardi dolara, pa je pitanje kako će ulagači reagirati kada se ti programi smanje, a potom i sasvim ukinu. A to se vrijeme, čini se, bliži.

Upravo je labava monetarna politika potaknula ove godine skok indeksa na povijesno najviše razine.

Nove smjernice investitorima bi mogao dati podatak o narudžbama trajnih dobara američkim tvrtkama u travnju. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da su porasle 1,5 posto.

I u nervoznoj trgovini na europskim burzama, nakon jutrošnjih blagih dobitaka, najvažniji indeksi ponovno su u minusu. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,63 posto, a frankfurtski DAX 0,61 posto, dok je pariški CAC u plusu 0,23 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙