FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju dobitonosne prodaje

Autor: scvi
NEW YORK, 23. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali, jer bi Fed uskoro mogao početi ukidati poticajne monetarne mjere, a ulagače je uznemirio i pad industrijske aktivnosti u Kini.

Terminski Dow Jones oko 14,00 sati bio je na gubitku 110 bodova, tehnološki Nasdaq 27 bodova, a S&P 500 15,25 bodova.

Cijene dionica na Wall Streetu našle su se pod pritiskom nakon što je zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda pokazala da su neki dužnosnici središnje banke skloni smanjivanju programa otkupa državnih obveznica već od lipnja ove godine.

Dodatno, investitore je na dobitonosne prodaje nagnao i pad HSBC indeksa industrijske aktivnosti u Kini u svibnju na 49,6 bodova, čime se on spustio po prvi puta od listopada lani ispod razine od 50 bodova.

„S novim strahovima od zaoštravanja monetarne politike, investitori uzimaju predah da bi procjenili situaciju. Zajedno sa slabim podatkom iz Kine, nekima je to dovoljan razlog da krenu u dobitonosne prodaje“, ističe Andre Bakhos, analitičar pri investicijskom društvu Lek Securities.

Od makroekonomskih pokazatelja, protekloga tjedna u SAD-u bez posla je ostalo 340.000 osoba, što je 5.000 manje nego se procjenjivalo. Kasnije tijekom dana bit će objavljen podatak o prodaji novih nekretnina u travnju.

I na europskim burzama danas su se investitori odlučili na oštre dobitonosne prodaje dionica, tako da je trenutno londonski Ftse indeks u minusu 1,72 posto, frankfurtski DAX 2,54 posto, a pariški CAC 2,4 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙