FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

PEKING/ZAGREB - Rast poljoprivredne proizvodnje u svijetu usporit će u narednom desetljeću zbog ograničenih površina i resursa, procijenile su agencija Ujedinjenih naroda za hranu i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). U razdoblju od 2013. do 2022. proizvodnja će porasti 1,5 posto, u odnosu na 2,1 posto koliko je porasla od 2003. do 2012., stoji u njihovim srednjoročnim prognozama. Kao razlog usporavanja navode ograničeno širenje poljoprivrednih površina, više troškove proizvodnje, pojačana ograničenja resursa i pritiske na okoliš. Ponuda bi ipak trebala držati korak s potražnjom, ističu. Cijene ratarskih i stočarskih proizvoda trebale bi se u srednjoročnom razdoblju zadržati iznad dugoročnog prosjeka zbog paralelne sporije proizvodnje i jače potražnje, uključujući i onu za biogorivima, ističu. Poljoprivreda se inače u posljednje vrijeme sve više okreće tržištu, dok je do,sada glavnu ulogu u tom sektoru igrala politika, konstatiraju, zaključujući da takav trend donosi zemljama u razvoju "važne prilike za ulaganja i ekonomsku korist". Upozoravaju ipak da su pad proizvodnje, značajna kolebanja cijena i poremećaji u trgovini i dalje prijetnja za pouzdanu opskrbu hranom.

ZAGREB - Europska komisija izradila je nacrt plana prema kojem namjerava preuzeti kontrolu nad utvrđivanjem ključne kamatne stope libor od aktualnog londonskog središta, piše londonski Financial Times. Prema prijedlozima EK u koje je uvid imao taj financijski dnevnik, nadzor ključne kamatne stope ubuduće bi bio u nadležnosti Europske agencije za nadzor vrijednosnica i tržišta sa sjedištem u Parizu. Takav će potez, piše dalje FT, najvjerojatnije naljutiti britanske regulatore, koji su prošlog mjeseca predstavili planove za uspostavu novog dvojnog sustava koji bi zamijenio postojeći. Novi sustav bi prema njihovom prijedlogu kombinirao kamatne stope temeljene na anketama i objektivne podatke. Posljednjih godina svijetom je odjeknuo skandal vezan uz manipuliranje liborom, londonskom međubankovnom ponudbenom kamatom, koja je ključni instrument u primjeni širom svijeta i o njoj ovisi kolika će biti cijena zaduživanja banaka, kompanija kao i građana. Libor se izračunava na dnevnoj osnovi, pri čemu se koriste procjene banaka o visini međubankovnih kamata po kojima će se zaduživati, a utječe na ugovore diljem svijeta, čija se vrijednost procijenjuje na više od 300 tisuća milijardi dolara, prema podacima regulatora.

ZAGREB/BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe u travnju su smanjene za 2,3 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, uslijed pada domaćih i inozemnih narudžbi, poglavito iz eurozone, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci njemačkog ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je objavilo i revidirane podatke za ožujak, prema kojima je u tome mjesecu sada zabilježen rast narudžbi njemačkoj industriji od 2,3 posto. Riječ je o podacima usklađenim za sezonske čimbenike, kalendar i inflaciju, navodi se u priopćenju. Domaće narudžbe u travnju su smanjene 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, a inozemne za 1,5 posto. Najizrazitije su pritom smanjene narudžbe od trgovinskih partnera iz ostalih 16 zemalja članica eurozone, i to za 3,6 posto. Najveći su pad narudžbi zabilježili proizvođači investicijskih dobara koji su zaprimili 3,6 posto manje narudžbi nego u prethodnom mjesecu. Slijede proizvođači osnovnih proizvoda, s 1,9 posto manje narudžbi, navodi se u priopćenju toga ministarstva. Proizvođači potrošačkih roba zabilježili su pak snažan skok narudžbi, za 7,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što najvećim dijelom proizlazi iz skoka narudžbi od 14,8 posto iz eurozone. Na godišnjoj su razini kalendarski prilagođene narudžbe njemačkoj industriji u travnju smanjene za 0,4 posto.

PIREJ/ZAGREB - Stopa nezaposlenosti u Grčkoj dosegnula je u ožujku novu rekordnu razinu od 26,8 posto i blago se povećala u odnosu na revidiranih 26,7 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, pokazuju u četvrtak objavljeni sezonski prilagođeni podaci grčkog statističkog ureda. U izvješću za veljaču stopa nezaposlenosti procijenjena je na 27 posto. U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 22,2 posto, priopćio je ELSTAT. Bez posla je na kraju ožujka bio 1,31 milijun Grka, što je 6.700 više nego u prethodnom mjesecu, odnosno 216 tisuća više nego u istom mjesecu prošle godine. Stopa nezaposlenosti među mladima u dobi između 15 i 24 godine spustila se u ožujku na 58,3 posto, sa 64,2 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu. U lanjskom je ožujku iznosila 53,1 posto.

PARIZ - Francuska rastuća stopa nezaposlenosti dosegnula je u prvom tromjesečju 10,8 posto, što je njezina najviša razina od 1998., pokazali su u četvrtak podaci državnog zavoda za statistiku INSEE. Stopa nezaposlenosti u drugom po veličini gospodarstvu eurozone time je uvećana za 0,3 postotna boda u odnosu na četvrto tromjesečje 2012., navodi se u priopćenju. INSEE je također objavio da su podaci za četvrto tromjesečje 2012. revidirani naniže za 0,1 postotni bod, na 10,5 posto. Brojke uključuju i francuske prekomorske teritorije. Francuska je u prvom tromjesečju ove godine kliznula u recesiju, zabilježivši u travnju rekordnih 3,26 milijuna registriranih nezaposlenih, Njihov se broj tako povećao već 24. mjesec zaredom. OECD je prognozirao da će se stopa nezaposlenosti u Francuskoj popeti u ovoj godini na 10,7 posto, a u idućoj godini na 11,1 posto.

TOKIO - Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je doputovao u trodnevni državni posjet Tokiju koji će biti posvećen gospodarskim temama, što je prvi posjet jednog francuskog predsjednika od 1996. Hollande će se tijekom posjeta sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom, koji provodi gospodarsku politiku za koju francuski predsjednik pokazuje zanimanje. Ovaj posjet Francoisa Hollandea kojeg prati izaslanstvo s četrdesetak poduzetnika i sedmero ministara, prvi je posjet jednog francuskog predsjednika na visokoj protokolarnoj razini od posjeta Jacquesa Chiraca 1996. Hollande i njegova partnerica Valerie Trierweiler već će se u četvrtak navečer sastati sa Shinzom Abeom i njegovom suprugom Akie na privatnoj večeri. U petak u podne predviđen je razgovor a zatim radni ručak. Francuski predsjednik, sučeljen sa slabljenjem europskog gospodarstva, razgovarat će s japanskim premijerom o njegovoj politici poznatoj kao "abenomija" koja se razlikuje od štednje što se zagovara drugdje. Ta je politika spoj liberalne proračunske i monetarne politike i strategije rasta usmjerene na deregulaciju i liberalizaciju tržišta.

LONDON/FRANKFURT - Osiguravatelji su već počeli računati troškove razornih poplava u srednjoj Europi, pri čemu mnoga poduzeća i kućanstva u toj regiji nisu osigurana i morat će sama financirati popravke i štete. Nicolaus von Bomhard, izvršni direktor najvećeg svjetskog reosiguravatelja Munich Rea, pripisao je slabu pokrivenost osiguranjima od rizika od poplave u najgore pogođenim područjima dosadašnjoj nevoljkosti osiguravatelja da nude usluge u toj regiji. Iako se to u međuvremenu promijenilo i osiguravatelji su danas spremni osigurati gotovo sav rizik, nedovoljna pokrivenost osiguranjem i dalje je problem u toj regiji, rekao je. "Što se tiče gubitaka, ne mogu davati nikakve brojke jer je još prerano, no makroekonomski gubitak bit će mnogo veći od gubitka osiguravatelja", rekao je na tiskovnoj konferenciji osiguravateljske industrije o mogućnostima suradnje osiguravatelja i vlada na ublažavanju posljedica prirodnih katastrofa. Razina vode pak i dalje raste a tisuće Nijemaca, Mađara i Čeha evakuirano je iz svojih domova, neki stručnjaci iz osiguravateljskog sektora ističu kako očekuju da će gubitak osiguravatelja biti manji nego prilikom posljednjih velikih poplava koje su pogodile regiju 2002.

LJUBLJANA - Pregovori Agrokora s vlasnicima 53 posto dionica Mercatora približavaju se kraju, a sindikati zaposlenih u slovenskom trgovačkom lancu traže da se u to uključe i njihovi interesi, dok moguća promjena vlasništva brine i Mercatorove slovenske dobavljače, navodi u ljubljansko "Delo". Prema pisanju lista, u javnosti se nagađa da bi kupoprodajni ugovor između konzorcija većinskih vlasnika, a u njemu su i najveći pojedinačni dioničari Mercatora: Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), mogao biti potpisan u idućih deset dana. No konzorcij vlasnika u srijedu je u izjavi za javnost samo potvrdio da pregovori s Agrokorom još traju, da se vode tako da se zaštite interesi svih sudionika i dioničara te da će obavijest o rezultatu dati nakon što se pregovori zaključe. "Delo" podsjeća da bi nakon potpisivanja ugovor trebali potvrditi regulatori, kako bi se mogao provesti. Sindikati koji zastupaju interese zaposlenih u Mercatoru tvrde da načelno nisu protiv prodaje tvrtke , a zalažu se za financijski stabilnog novog vlasnika koji bi ojačao Mercatorovu poziciju u Sloveniji i regiji. Zato žele više informacija o pregovorima i svoje uključivanje u potencijalni proces zamjene vlasnika, piše list.

SARAJEVO - Njemačka tvrtka RWE Innogy, koja je na temelju ugovora s vladom Republike Srpske trebala graditi sustav hidroelektrana na Drini, odustala je od tog projekta jer su studije njenih stručnjaka pokazale kako bi bila isplativa gradnja tek jedne od četiri planirane elektrane, prenose u četvrtak banjolučke "Nezavisne novine". RWE Innogy jedna je od vodećih njemačkih tvrtki specijaliziranih za ulaganja u izvore obnovljive energije i njihovu eksploataciju, a na Drini su trebali graditi energetska postrojenja vrijedna 460 milijuna eura. Koncesijski ugovor kojega su potpisali s vladom RS i koji je formalno raskinut 15. svibnja predviđao je izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne snage 260 megavata, koje bi godišnje proizvodile 760 gigavat-sati električne energije. Nakon temeljitih analiza u RWE-u su zaključili kako je isplativa tek gradnja hidroelektrane "Buk bijela", dok elektrane "Sutjeska", "Foča" i "Paunci" ne bi bile isplative. Stoga su vladi RS predložili da izgrade samo jednu elektranu i da za nju plaćaju koncesijsku naknadu od jedan posto na ostvareni promet, što vlasti u Banjoj Luci nisu prihvatile.

SAN FRANCISCO - Prodaja pametnih telefona u svijetu ove će godine prvi puta premašiti prodaju klasičnih mobilnih telefona, priopćio je američki istraživački centar. "Godina 2013. bit će prijelomna godina za pametne telefone", kaže Ramon Llamas, zadužen za istraživanja o mobilnim telefonima u IDC-u, međunarodnoj korporaciji za obradu podataka. "Očekuje se da će se još više povećati razlika između prodaje 'smartphonea' i klasičnih mobitela", dodaje on. Ove bi godine oni mogli imati 52,2 posto udjela na tržištu mobilnih telefona. Potražnja za tim telefonima posebno je jaka u zemljama s brzorastućim gospodarstvom, gdje za puno građana predstavlja jednostavniji pristup internetu od onog na običnom računalu.

LONDON - Cijene nafte blago su porasle u četvrtak, prekoračivši razinu od 103 dolara po barelu, poduprte padom zaliha u SAD-u i smanjenim iranskim izvozom koji su nadjačali utjecaj zabrinutosti zbog mogućeg smanjenja monetarnih poticaja u najvećem svjetskom gospodarstvu. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 30 centi, na 103,34 dolara. Pred kraj jučerašnjeg trgovanja spustila se na 103 dolara pod utjecajem vijesti o skorašnjem ponovnom otvaranju važne rafinerije u SAD-u. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 94,24 dolara za barel. Službeni podatak o oštrom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu i naznake dodatnog smanjenja prodaje iranske nafte Aziji poduprli su danas cijene unatoč naznakama da je tržište dobro opskrbljeno. Zalihe sirove nafte smanjile su se u prošlom tjednu za čak 6,3 milijuna barela, izvijestila je jučer američka vlada. Analitičari su očekivali da će pasti za 400 tisuća barela. Razlog je smanjeni uvoz. Usprkos tome, zalihe sirove nafte i dalje su nadomak rekordnoj razini, koja je visoka i u ostatku svijeta, s obzirom na obilnu proizvodnju članica OPEC-a, ali i drugih zemalja.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale na najniže razine u ovoj godini jer na tržištu vlada nesigurnost po pitanju monetarne politike Feda, a ulagače su razočarale i nedovoljno jasne nove mjere za poticanje japanskog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 1,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,9 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u šest mjeseci. Azijske ulagače uznemirio je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, što je posljedica slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva i strahovanja ulagača da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe prije nego što se gospodarstvo nađe čvrsto na putu oporavka. Prema izvješću konzultantske tvrtke ADP u svibnju je u SAD-u u privatnom sektoru otvoreno znatno manje novih radnih mjesta nego što se očekivalo, dok je Fedova "Bež knjiga" pokazala da je rast gospodarstva spor, a zapošljavanje ograničeno.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, nastavljajući silaznom putanjom, jer se ulagači plaše da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe, premda gospodarstvo još nije u punom zamahu. Dow Jones potonuo je 216 bodova, ili 1,43 posto, na 14.960 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,38 posto, na 1.608 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 posto, na 3.401 bod. Pritom je osam od 10 sektora S&P 500 indeksa zabilježilo pad veći od 1 posto, a najviše su, 2,1 posto, potonule cijene dionica u rudarskom sektoru. Nestabilnost tržišta, koja traje već dva tjedna, posljedica je strahovanja ulagača da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe prije nego što se gospodarstvo nađe na putu samoodrživog rasta. Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je prije dva tjedna da bi Fed mogao smanjiti programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica kada gospodarstvo bude u zamahu, no sve je više dužnosnika banke koji zagovaraju smanjenje tih programa već u ljeto, premda situacija u gospodarstvu nije sjajna. Američko se tržište rada, doduše, oporavlja, no ne tako brzo kako bi ulagači željeli.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙